"Ostatnio spotkałem się osobiście z gaszeniem budynku bez zastosowania aparatów ODO". Odsunąłeś ich od działań? Wyjaśniłeś w czym problem? Opowiedziałeś o maseczkach, do czego służą i przed czym chronią? A może użyczyłeś im swoich aparatów/ butli o ile miałeś więcej na wyposażeniu? Jak podszedłeś do tematu? Można mówić, można trąbić, ale jeżeli nie podejmie się właściwych kroków w tym temacie to nici z tego. Wiem to z autopsji ze swojego terenu na którym działam.
Coraz częściej zauważa się błędne stosowanie maseczek przeciwpyłowych FFP2/FFP3. No ale jak różne portale o tym mówią nie tłumacząc zero/jedynkowo co do czego to tak to później wygląda, że lepiej założyć w/w maseczkę niż aparat powietrzny butlowy.
Jak dla mnie to w prezentowanym przez Ciebie zdarzeniu, KDR dał ciała, nie tylko z braku APB, ale również za dopuszczenie tego gościa w czerwonym hełmie w strefię zagrożenia.
PS. Peter134 napisałeś jak pisałem swój post więc się do niego ustosunkuję - co Ty za przeproszeniem pieprzysz?
Wysyła się podnośniki na drugi koniec Polski, a tu problem zadysponować SPgaz? Powinieneś pójść do KDR-a i zwrócić mu uwagę na problem. Jeżeli miałby Cię gdzieś to grzecznie go informujesz, że kończysz działania. Może to by mu przemówiło do rozsądku.
Że też nikt się za to nie weźmie...
I bardzo proszę o nie komentowanie w stylu "nie wiesz jak jest u nas na terenie,",etc. Wszystko zależy od Was, bo na starość lub w potrzebie nikt Wam nie pomoże! Tego jestem pewien!