Autor Wątek: Podwyżki 2019  (Przeczytany 328108 razy)

Offline 112psp

• Stary Wyga
  • *
Odp: Podwyżki 2019
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 15, 2018, 09:27:19 »
Niewiem jak w innych kp ale u mnie to w biurze same zdrowe konie , pomijając brak mózgu tylko. Wszystko z dodatkami +1000zl gdzie podział ma około 200zl. Nie wspominając o tym, że ludzi z podzialu się traktuje jak jakiś gorszy sort. Naprawdę nie mam nic do ludzi, którym zdrowie nie pozwoliło na służbę w podziale. Ale ludzi trzeba szanować nieważne czy to śmieciarz czy dyrektor.

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 15, 2018, 09:35:27 »
W każdym temacie to samo... Dlaczego nie przenosisz się do biura?

Offline fireman998998

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpień 15, 2018, 09:51:14 »
Tu nie chodzi o to, kto ma się przenieść do biura czy na PB , tylko o to by była zachowana  w miare równowaga w dodatkach służbowych a nie kosmiczne rozbieżności. U mnie w komendzie jak zapytano się czy ktoś z biura chce przejść na PB był wielki smiech ( za te ochłapy w dodatku)) :gwiazdki:

Offline SIUSIEK

• VIP
  • *
  • Kocham swoją pracę! Ale koniec tuż tuż....
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpień 15, 2018, 10:16:20 »
Tu nie chodzi o to, kto ma się przenieść do biura czy na PB , tylko o to by była zachowana  w miare równowaga w dodatkach służbowych a nie kosmiczne rozbieżności. U mnie w komendzie jak zapytano się czy ktoś z biura chce przejść na PB był wielki smiech ( za te ochłapy w dodatku)) :gwiazdki:
Spójrzmy na zasady rozdziału środków na podwyżki od maja i kto je zaproponował. I teraz ta sama osoba za pomocą dwóch oficerów przekazuje jak kilkadziesiąt osób z podziału i reszta biurowych zostali skrzywdzeni i jaki ma zamiar na podział od stycznia 2019 roku.

Offline 112psp

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpień 15, 2018, 10:31:58 »
W każdym temacie to samo... Dlaczego nie przenosisz się do biura?
Już napisałem, że nie po to się kształciłem w ratownictwie żeby pracować za biurkiem. A i u mnie w komendzie wcale chętnych do biura nie brskuje, tylko brak miejsc.
I dodam jeszcze, że to biuro jest dla podziału a nie na odwrót bo to bez nas straż by nie dziala.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2018, 10:36:05 wysłana przez 112psp »

Offline Florek-112

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 15, 2018, 10:36:40 »
Wiecie co. Jest takie powiedzenie. Czego jesteście biedni, bo jesteście gł....
 Sami przestańcie dzielić strażaków.
 Sami przestańcie zazdrościć.
 Piszcie prawdę, nt. przywilejów jakie są na podziale. że np. ma się czas na drugi etat w czasie wolnym,  że ma się czas na załatwianie spraw osobistych, opiekę nad dziećmi etc, że co 7 służb wolne więc długi weekend. Itp itd.

Żeby było jasno to jestem podziałowy.
 Kiedyś pracowałem w biurze i na własną prośbę przeniosłem się na podział tracąc finansowo, właśnie z ww. powodów.
Przestańcie zazdrościć i marudzić. Przenieście się do biura o dostaniecie 500zł brutto więcej w dodatku i zrezygnujcie z plusów służby zmianowej.
Uświadomcie sobie,  że ktoś musi robić działkę biurową, bo jak  cywile mieliby to robić to podwyżki byłyby co 20 lat.
Owszem uważam, że strażak powinien zarabiać więcej np. po 10 latach służby średnią krajową.
Ale nie przesadzajcie z zazdrością.
 Powtarzam jestem zmianowym, a tak wygląda praca w biurze jak poniżej ktoś napisał całą prawdę.
Przenoście się i będziecie mieli większe dodatki i...
[quote author=112psp

A biura, SK to niby kiedy dostają?  Człowieku zapraszam do służby w systemie 8 godzinnym na etacie technika lub inspektora. Zobaczysz jakie to są kokosy. Po 8 latach w biurze przeszedłem na SK i uwierz mi że zarówno ja jak i moja rodzina w końcu odetchnęliśmy.
Wciąż zaległy urlop, praca popołudniami i w nocy, praktycznie każdy weekend zajęty, 0 nadgodzin płatnych ( w końcu człowiek przestaje je pisać bo i tak nie ma kiedy odebrać a jak odbiera to robota rośnie bo nie ma kto jej za ciebie zrobić), telefon wciąż przy uchu, zakres obowiązków długości Pana Tadeusza, wszystko na wczoraj i tabelki, tabelki, tabelki, tabelki. Wiesz o ile miałem większą wypłatę od kolegi z JRG, z którym jednego dnia przyszliśmy do służby i byliśmy na tej samej grupie? 100 zł STO PLN !!! Z tym że on jest podoficerem a ja aspirantem.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2018, 10:42:48 wysłana przez Florek-112 »

Offline 112psp

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpień 15, 2018, 10:41:27 »
Drugi etat ? Tylko jakim kosztem ? 400h Cię w domu nie ma . Idź powiedz żonie i dzieciaka że będziesz tyle pracował to walizki masz za drzwi wystawione. I ile tak pociagniesz ?
Prace biurowa może wykonywać każdy srednio inteligentny jest na to wiele przykladow, np zarządzanie w PSP, bezsensowne zakupy, można być cały dzień wymirniac. Więc nie pisz mi takich pierdol bo ludzie za waszą robotę w prywatnych firmach biorą minimalna krajowa. Mój post nie tyczy się prewencji bo to fakt jest trudna działka i tam poprostu trzeba być fachowcem w swojej dziedzinie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2018, 10:46:41 wysłana przez 112psp »

Offline Florek-112

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpień 15, 2018, 10:45:50 »
Drugi etat ? Tylko jakim kosztem ? 400h Cię w domu nie ma . Idź powiedz żonie i dzieciaka że będziesz tyle pracował to walizki masz za drzwi wystawione. I ile tak pociagniesz ?
Nie piszesz uczciwie. Sam w to nie wierzysz. A na podziale też można awansować tylko trzeba się postarać - jak w każdej robocie.
Ja znam takich co dorabiają na 2-3 etatach i żony, rodzinny są zadowolone.
Wiadomo to nie jest metoda na dłużej, ale na początek nie ma co marudzić. Trzeba się piąć w górę.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2018, 10:50:23 wysłana przez Florek-112 »

Offline 112psp

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpień 15, 2018, 10:50:19 »
6 lat stażu po aspirantce czyli razem 8, dowódca zastępu 200zl dodatku służbowego , ratownik medyczny. Technik w kwatermistrzostwo około 1200 zł dodatku i co dobrze ?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpień 15, 2018, 10:55:13 »
6 lat stażu po aspirantce czyli razem 8, dowódca zastępu 200zl dodatku służbowego , ratownik medyczny. Technik w kwatermistrzostwo około 1200 zł dodatku i co dobrze ?
U mnie kierownik kadr ma mniejszy dodatek a technik w kwaterce jeśli mnie pamięć nie myli coś około 400 zł.

Offline Florek-112

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpień 15, 2018, 10:57:13 »
Może ma 1200, bo ma średnie i przy mniejszym dodatku nikt nie chcę wziąć odpowiedzialności. Nawet Ty nie chcesz się zamienić
Moja rada. Idź na studia i to w tym roku, teraz. Zanim się zestarzejesz.  ;-) Z czasem będziesz oficerem (Korpus oficerski zarabia więcej),  starzy pójdą na emki, dojrzejesz do dowodzenia, obrzydnie Ci oglądanie nieszczęść przy akcjach i za 7-8 lat czyli przy 15 latach służby będzie lepiej.
Trochę wiary w siebie i naprawdę życzę Ci jak najlepiej. 😊
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2018, 11:10:29 wysłana przez Florek-112 »

Offline wylazoka

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpień 15, 2018, 11:07:20 »

A możesz chociaż przybliżyć w jakiej komendzie albo chociaż regionie Polski takie jaja są?

Offline Pułkownik_Moralność

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpień 15, 2018, 11:10:33 »
Niewiem jak w innych kp ale u mnie to w biurze same zdrowe konie , pomijając brak mózgu tylko. Wszystko z dodatkami +1000zl gdzie podział ma około 200zl. Nie wspominając o tym, że ludzi z podzialu się traktuje jak jakiś gorszy sort. Naprawdę nie mam nic do ludzi, którym zdrowie nie pozwoliło na służbę w podziale. Ale ludzi trzeba szanować nieważne czy to śmieciarz czy dyrektor.

Kwintesencja PSP. Stary bolszewicki podział MY- ONI wiecznie żywy. Jak na takich podstawach można budować tzw. solidarność zawodową w obliczu np. protestu? Jak inni mają nas szanować, skoro sami nie szanujemy siebie? Żenujące...

Tu nie chodzi o to, kto ma się przenieść do biura czy na PB , tylko o to by była zachowana  w miare równowaga w dodatkach służbowych a nie kosmiczne rozbieżności. U mnie w komendzie jak zapytano się czy ktoś z biura chce przejść na PB był wielki smiech ( za te ochłapy w dodatku))

Odwracając sytuację. Jak zapytano się podziałowców, który z nich chce iść do biura to byli jacyś chętni na przeprowadzkę?

Offline Florek-112

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpień 15, 2018, 11:54:30 »
Dlaczego zaraz bolszewicki. Po prostu ludzie są sfrustrowani, bo będą podwyżki,  a zarabiać będziemy mniej jak w Lidlu,  a tam jeszcze pakiety zdrowotny i fitness. Tak nie powinno być. Po 10 laurach służby każdy  strażak powinien mieć koło średniej krajowej.

Offline taz_org

• aspirant
  • Strażak Sam
  • *
  • SKKP
    • Fotografia dronowa i badania termowizyjne
« Odpowiedź #54 dnia: Sierpień 15, 2018, 11:56:20 »
Widzę, że rozmowa na temat podwyżek zeszła na drugi plan, bo ważniejsze jest wytykanie sobie kto ma lepiej, a kto gorzej.

Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Podział by chciał jak największą kasę za jak najmniejszą odpowiedzialność. W biurze chcą jak największe dodatki, bo przecież nie mają możliwości dorobienia. Na SK chcieliby dostawać szkodliwe za zarwaną nockę przy pisaniu meldunków po wichurze lub połówkę do emy, bo podziałowiec wyjedzie do posypania plamy oleju sorbentem lub pogonić kilka os i już mu idzie do 0,5%.

Każdy system ma swoje plusy i minusy - 8godzinny wie, że wróci do domu, bo jedyne co może mu się stać to sufit na głowę spaść. Zmianowiec cieszy się, że dzwonki zagrają na zmianie służby i zamykając za sobą drzwi od jednostki nie przejmuje się niczym do następnej służby czy dyżuru.

W moich stronach błaga się, żeby ktoś poszedł do biura albo na SK.

Nie mam wiele stażu, ale mogę już po kilku latach powiedzieć, że zawsze będzie w naszej formacji źle, bo zazdrość Polaka jest ponad wszelkie miary :)

Offline Pułkownik_Moralność

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpień 15, 2018, 12:02:10 »
Dlaczego zaraz bolszewicki. Po prostu ludzie są sfrustrowani, bo będą podwyżki,  a zarabiać będziemy mniej jak w Lidlu,  a tam jeszcze pakiety zdrowotny i fitness. Tak nie powinno być. Po 10 laurach służby każdy  strażak powinien mieć koło średniej krajowej.

Florek, masz absolutną rację. Chodzi mi tylko o postawę co poniektórych i brak wzajemnego szacunku. Na takim lichym fundamencie nigdy nie zbudujemy silnej formacji, a inni będą nas mieli za niepoważne, kłótliwe środowisko. I to się niestety potwierdza.

Offline 112psp

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 15, 2018, 12:08:20 »

Kwintesencja PSP. Stary bolszewicki podział MY- ONI wiecznie żywy. Jak na takich podstawach można budować tzw. solidarność zawodową w obliczu np. protestu? Jak inni mają nas szanować, skoro sami nie szanujemy siebie? Żenujące...

Tu nie chodzi o to, kto ma się przenieść do biura czy na PB , tylko o to by była zachowana  w miare równowaga w dodatkach służbowych a nie kosmiczne rozbieżności. U mnie w komendzie jak zapytano się czy ktoś z biura chce przejść na PB był wielki smiech ( za te ochłapy w dodatku))

Odwracając sytuację. Jak zapytano się podziałowców, który z nich chce iść do biura to byli jacyś chętni na przeprowadzkę?
O czym Ty piszesz? Jakie dzielenie . Podział poprostu upomina się o swoje bo jest dymany. To wyjedziecie na naszym garbie bo dzięki nam macie przywileje których byście nie mieli w biurach. I to wam powinno wystarczyć. Bo jest masa " strażaków" którzy jedyny ogien widzieli jak papierosa odpalali.

Offline bronek

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpień 15, 2018, 12:14:41 »
Zobacz jak wygląda Polska,pierwszy i drugi sort.W straży,podział i biuro.Skłóconymi lepiej rządzić w myśl zasady DZIEL I RZĄDŻ.

Offline 112psp

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpień 15, 2018, 12:31:17 »
Podział domaga się tylko takich zarobków jak biuro . Nie chcemy wam odbierać przywilejow, niechcemy wam zmieniać czasu pracy,  niechcemy ingerować w wasze sprawy. Chcemy tylko godnie zarabiać !

Offline dawidosp92

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpień 15, 2018, 12:36:40 »
Człowieku czy ty rozumiesz, że jeśli w systemie codziennym będzie się zarabiać tyle samo co na podziale to nikt nie będzie przechodził do biura. Kasa to chyba jedyna forma zachęcenia kogoś do przejścia na 8 godz.