Wiecie co. Jest takie powiedzenie. Czego jesteście biedni, bo jesteście gł....
Sami przestańcie dzielić strażaków.
Sami przestańcie zazdrościć.
Piszcie prawdę, nt. przywilejów jakie są na podziale. że np. ma się czas na drugi etat w czasie wolnym, że ma się czas na załatwianie spraw osobistych, opiekę nad dziećmi etc, że co 7 służb wolne więc długi weekend. Itp itd.
Żeby było jasno to jestem podziałowy.
Kiedyś pracowałem w biurze i na własną prośbę przeniosłem się na podział tracąc finansowo, właśnie z ww. powodów.
Przestańcie zazdrościć i marudzić. Przenieście się do biura o dostaniecie 500zł brutto więcej w dodatku i zrezygnujcie z plusów służby zmianowej.
Uświadomcie sobie, że ktoś musi robić działkę biurową, bo jak cywile mieliby to robić to podwyżki byłyby co 20 lat.
Owszem uważam, że strażak powinien zarabiać więcej np. po 10 latach służby średnią krajową.
Ale nie przesadzajcie z zazdrością.
Powtarzam jestem zmianowym, a tak wygląda praca w biurze jak poniżej ktoś napisał całą prawdę.
Przenoście się i będziecie mieli większe dodatki i...
[quote author=112psp
A biura, SK to niby kiedy dostają? Człowieku zapraszam do służby w systemie 8 godzinnym na etacie technika lub inspektora. Zobaczysz jakie to są kokosy. Po 8 latach w biurze przeszedłem na SK i uwierz mi że zarówno ja jak i moja rodzina w końcu odetchnęliśmy.
Wciąż zaległy urlop, praca popołudniami i w nocy, praktycznie każdy weekend zajęty, 0 nadgodzin płatnych ( w końcu człowiek przestaje je pisać bo i tak nie ma kiedy odebrać a jak odbiera to robota rośnie bo nie ma kto jej za ciebie zrobić), telefon wciąż przy uchu, zakres obowiązków długości Pana Tadeusza, wszystko na wczoraj i tabelki, tabelki, tabelki, tabelki. Wiesz o ile miałem większą wypłatę od kolegi z JRG, z którym jednego dnia przyszliśmy do służby i byliśmy na tej samej grupie? 100 zł STO PLN !!! Z tym że on jest podoficerem a ja aspirantem.