Autor Wątek: Studia podyplomowe SPK  (Przeczytany 196169 razy)

Offline pitrms

• Stary Wyga
  • *
Odp: Studia podyplomowe SPK
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 24, 2020, 11:12:19 »
W ogóle to moim zdaniem źle się wyraziles mówiąc cwaniaki. :stop: Wyobraź sobie że są strażacy którzy przez 6 lat ciągną zmiany mając dowódcę sekcji lub zastępcę dowodcy zmiany mając dowódcę zastępu   :gwiazdki:

Ale i bez przepisu kwalifikacyjnego można tych ludzi dobrze wynagrodzić za dodatkowe obowiązki. To nie przepis jest problemem tylko szeroko pojęta góra, która nie wynagradza swoich podwładnych.

A co do podnoszenia kwalifikacji to na zaoczne SGSP pójdzie teraz sama śmietanka turbo strażaków i nadgorliwców. Przepis zabije ambicje u 95% aspirantów, bo po co się uczyć kiedy można dostać za darmo. No i do biura tak łatwo nie wyrzucą jak w przypadku oficera.
Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Owszem zdarzają się przypadki że czekają jak tu się slizgnac byle dostac. Ale nie mów że u 95 % aspirantów ambicja będzie zabita. Jak wejdzie przepis to nie oznacza to że zaraz wszyscy nagle dostaną. Komendanci będą mieli możliwość a oni chyba wiedzą najlepiej komu się należy. No i Twoja wypowiedź że po co się uczyć jak można dostać za darmo. Ale za darmo można ciągnąć zmianę na dowódcy sekcji kilka lat??? A pamiętasz moze jaka jest różnica w PLN między zastępu a sekcji ? Przypominam że załącznik wygaszono w 2013 i niestety bardzo dużo ludzi nie miało możliwości pójścia na sgsp, pomimo że bardzo chciała   :wall: 

Offline Harmful

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 24, 2020, 13:02:49 »
W ogóle to moim zdaniem źle się wyraziles mówiąc cwaniaki. :stop: Wyobraź sobie że są strażacy którzy przez 6 lat ciągną zmiany mając dowódcę sekcji lub zastępcę dowodcy zmiany mając dowódcę zastępu   :gwiazdki:

Ale i bez przepisu kwalifikacyjnego można tych ludzi dobrze wynagrodzić za dodatkowe obowiązki. To nie przepis jest problemem tylko szeroko pojęta góra, która nie wynagradza swoich podwładnych.

A co do podnoszenia kwalifikacji to na zaoczne SGSP pójdzie teraz sama śmietanka turbo strażaków i nadgorliwców. Przepis zabije ambicje u 95% aspirantów, bo po co się uczyć kiedy można dostać za darmo. No i do biura tak łatwo nie wyrzucą jak w przypadku oficera.
Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Owszem zdarzają się przypadki że czekają jak tu się slizgnac byle dostac. Ale nie mów że u 95 % aspirantów ambicja będzie zabita. Jak wejdzie przepis to nie oznacza to że zaraz wszyscy nagle dostaną. Komendanci będą mieli możliwość a oni chyba wiedzą najlepiej komu się należy. No i Twoja wypowiedź że po co się uczyć jak można dostać za darmo. Ale za darmo można ciągnąć zmianę na dowódcy sekcji kilka lat??? A pamiętasz moze jaka jest różnica w PLN między zastępu a sekcji ? Przypominam że załącznik wygaszono w 2013 i niestety bardzo dużo ludzi nie miało możliwości pójścia na sgsp, pomimo że bardzo chciała   :wall:

OK, czyli ta osoba, a właściwie ten aspirant, któremu komendant nie zechce mimo wszystko dać grupy nagle pójdzie na prawie 4 lata do SGSP? Nigdy w to nie uwierzę.

Co do ciągnięcia jako dowódca zmiany na niższej grupie. Jeśli osoba nie ma kwalifikacji i nie ma innej osoby na to stanowisko to może to robić, ale powinna dostać dodatkowe wynagrodzenie w postaci zwiększonego dodatku służbowego lub cyklicznych dodatków motywacyjnych. W innym wypadku to zwykle złodziejstwo i wykorzystywanie.
Patologią natomiast jest nie dać grupy osobie, która wg obecnego rozporządzenia w sprawie stanowisk służbowych posiada kwalifikacje na dane stanowisko oraz lata służby.

Różnica między dowódcą zastępu, a dowódcą sekcji to 45.70 zł brutto.

Wiem, że jest sporo osób, która nie mogla pójść na SGSP. Myślę, że teraz nie powinno się od nich wymagać więcej niż to na ile pozwalają im ich kwalifikacje.

Nadal uważam, że nowe rozporządzenie pogoni wszystkich oficerów z podziału do biura, a prestiż inżynierki na SGSP spadnie poniżej poziomu gruntu. Szkoda tylko tych ludzi, którzy męczyli się w tej uczelni przez kilka lat i są teraz skazani na biurko.

To że nikomu z młodych nie polecę iść na SGSP a w zamian wybrać SA to pewne, jednak nie wiem co mam powiedzieć oficerom, którzy muszą przejść na 8h i  najczęściej  stracić kawałek wypłaty (po podsumowaniu kosztów dojazdów i utraty nadgodzin).

Offline Lacobic

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 24, 2020, 13:35:57 »
Nie wiem czy kolega wyżej pracuje w straży a na pewno nie pracował nigdy na podziale że takie głupoty  pisze. A jak ktoś nabył pewne kwalifikacje i je mu zabrano to jest niby wszystko w porządku?
Ja tam nie wiem ale tacy ambitni młodzi ludzie nie idą na sgsp po to żeby całe życie na podziale siedzieć. Rozumiem ze najlepiej od razu dostać d-ce zmiany posiedzieć pare lat, isc na d-ce JRG a później na komendanta.  Wtedy każdy był by zadowolony.
No ale niestety tak dobrze nie ma

Załącznik wczoraj został zatwierdzony przez kg nie wiem w jakiej formie ale pracował pare lat na pb wiec nie ma się czego obawiać. Teraz czeka na podpis ministra
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2020, 15:44:09 wysłana przez Lacobic »

Offline janosik

• Strażak Sam
  • *
  • OSP & PSP
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 24, 2020, 18:58:23 »
Tak jeszcze wtrącę dla przypomnienia, że aby dostać się na SPK trzeba być po SPO-2 lub SPO-4...a nie tylko być aspirantem czyli trzeba zaliczyć (mniej więcej) 3 i 4 rok inżynierki w SGSP :gwiazdki:

Offline Harmful

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 24, 2020, 22:36:09 »
Tak jeszcze wtrącę dla przypomnienia, że aby dostać się na SPK trzeba być po SPO-2 lub SPO-4...a nie tylko być aspirantem czyli trzeba zaliczyć (mniej więcej) 3 i 4 rok inżynierki w SGSP :gwiazdki:

Co do SPK po SPO 4 to trzeba być inżynierem lub aspirantem

Offline zeroberto

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 25, 2020, 00:18:56 »
Nie wiem czy kolega wyżej pracuje w straży a na pewno nie pracował nigdy na podziale że takie głupoty  pisze. A jak ktoś nabył pewne kwalifikacje i je mu zabrano to jest niby wszystko w porządku?
Ja tam nie wiem ale tacy ambitni młodzi ludzie nie idą na sgsp po to żeby całe życie na podziale siedzieć. Rozumiem ze najlepiej od razu dostać d-ce zmiany posiedzieć pare lat, isc na d-ce JRG a później na komendanta.  Wtedy każdy był by zadowolony.
No ale niestety tak dobrze nie ma

Załącznik wczoraj został zatwierdzony przez kg nie wiem w jakiej formie ale pracował pare lat na pb wiec nie ma się czego obawiać. Teraz czeka na podpis ministra
Chyba kolega nie wie co mówi.. bo jak wyglądało to "zabranie kwalifikacji"?  :wall:
Najlepiej wyżebrać przepisem dowódcę zmiany i tak zasiąść na 20 lat. I mieć wszystkich w trąbie. Właśnie w ten sposób niszczy się "ścieżkę rozwoju zawodowego"
Ale wróć to tematu SPK, a temat przepisu do przepisu.
"Nie boję się armii lwów prowadzonej przez owce, boję się armii owiec prowadzonej przez lwy"

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 25, 2020, 11:14:25 »
Chyba kolega nie wie co mówi.. bo jak wyglądało to "zabranie kwalifikacji"?  :wall:
Najlepiej wyżebrać przepisem dowódcę zmiany i tak zasiąść na 20 lat. I mieć wszystkich w trąbie. Właśnie w ten sposób niszczy się "ścieżkę rozwoju zawodowego"
Ale wróć to tematu SPK, a temat przepisu do przepisu.
Nie chce mi się rozwodzić na tym co napisałeś ale chyba każdy kto w ostatnich latach był na kursie podoficerskim albo na zaocznej SA PSP to widział kapitanów i brygadierów robiących kursy podoficerskie lub technika pożarnictwa. Wiec co się stało, że tam trafili? Mieli kwalifikacje na naczelników i nagle bummm muszą zrobić papiery sekcyjnego...

Offline zeroberto

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 25, 2020, 16:13:30 »
O nie nie.. Ty jak zawsze przeciagasz. A ja teraz Twoim sposobem. Pokaż mi jakie uprawienia zabrano technikom pożarnictwa czy tym oficerom co robili kursy podstawowe.. żadnych uprawienien im nie zabrano.. bo jak ktoś był dowódca zmiany to dalej jest i może dowodzić zmiana. Więc nikt nikomu nic nie zabierał.. a po prostu zwiększył wymagania przy mianowaniu na pewne stanowiska. Gdyby było tak jak 20 lat temu że każdy z wyższym byłby zapraszany na plac Piłsudskiego to.. pomyśl jak by wyglądały zmiany służbowe.
"Nie boję się armii lwów prowadzonej przez owce, boję się armii owiec prowadzonej przez lwy"

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 25, 2020, 17:03:23 »
O nie nie.. Ty jak zawsze przeciagasz. A ja teraz Twoim sposobem. Pokaż mi jakie uprawienia zabrano technikom pożarnictwa czy tym oficerom co robili kursy podstawowe.. żadnych uprawienien im nie zabrano.. bo jak ktoś był dowódca zmiany to dalej jest i może dowodzić zmiana. Więc nikt nikomu nic nie zabierał.. a po prostu zwiększył wymagania przy mianowaniu na pewne stanowiska. Gdyby było tak jak 20 lat temu że każdy z wyższym byłby zapraszany na plac Piłsudskiego to.. pomyśl jak by wyglądały zmiany służbowe.
Może inaczej ci oficerowie o których pisałem wcześniej zrobili kurs podstawowy i ukończyli przeszkolenie oficerskie więc posiadali kwalifikacje oficerskiej. Teraz też jest taka możliwość czyli art. 36 ust. 6. Wiec czemu oficerom co to robili w latach 90 kazano robić wszystko od nowa? Natomiast ci obecni nic nie muszą? Gdzie tu wzrost wymagań widzisz?!!!
Co zabrano technikom pożarnictwa? Najwięcej im zabrano jak kończyłem SA PSP to pamiętam, że technik mógł być 02. Na JRG na które trafiłem nie było w systemie zmianowym nawet 1 etatu oficerskiego a wiesz ile jest teraz? 6...   Zgadnij kto miał to wcześniej  :rofl:
Jak by wyglądały zmiany służbowe? na 95% JRG jest dwa etaty oficerskie... Dwóch oficerów i chwatit. 

Offline danielcspsp

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 27, 2020, 14:01:23 »

"Nadal uważam, że nowe rozporządzenie pogoni wszystkich oficerów z podziału do biura, a prestiż inżynierki na SGSP spadnie poniżej poziomu gruntu. Szkoda tylko tych ludzi, którzy męczyli się w tej uczelni przez kilka lat i są teraz skazani na biurko.

To że nikomu z młodych nie polecę iść na SGSP a w zamian wybrać SA to pewne, jednak nie wiem co mam powiedzieć oficerom, którzy muszą przejść na 8h i  najczęściej  stracić kawałek wypłaty (po podsumowaniu kosztów dojazdów i utraty nadgodzin)"

Powiem tak :
Wszyscy najchętniej po SGSP pracowaliby na JRG bo są "urodzeni na podziale bojowym" tylko nie wszędzie jest tyle wolnych wakatów oficerskich. Jak szedł do 01 o skierowanie na szkołę to zapewne się liczył, że biuro wchodzi w grę i za skierowanie to by wszystko zrobił i powiedział, a jak już dostał stopień to warunki stawia że wszyscy ale nie on na 8h. Teraz najlepiej to zostać oficerem i pracować w systemie zmianowym a biuro nie musi istnieć.Straż to nie tylko JRG.

Offline fireman998998

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 27, 2020, 14:22:12 »
Czy doszły już pisma odośnie SPK, który ma ruszyc niebawem do komend KP/KM?

Offline jaanek

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 27, 2020, 18:25:15 »
KW mają czas do31.01 na odesłanie list z nazwiskami do KG

Offline ratownik24h

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 06, 2020, 11:04:56 »
Czy wiadomo czy listy zostały zaakceptowane przez KG ? Kiedy wrócą zwrotne informacje ?
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2020, 18:33:33 wysłana przez ratownik24h »

Offline jaanek

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 11, 2020, 11:36:20 »
Chyba zbliża się SPK 2 https://podyplomowe.sgsp.edu.pl/?page_id=267 mniej godzin niż wcześniejsze

Offline ardom

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 11, 2020, 11:47:24 »
wygląda na to że będzie tylko jeden semestr

Offline madmax29

• VIP
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Luty 11, 2020, 12:03:53 »
@ardom skąd pomysł że będzie tylko jeden semestr?
@jaanek dlaczego uważasz że jest mniej godzin? SPK ma mniej godzin niż SPO, ale tak było od początku w ramowym planie zajęć.

Offline jaanek

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Luty 11, 2020, 12:09:22 »
wejdz na strone sgsp studia podyplomowe , SPK,  Ramowy plan to zobaczysz: SPK 1 282h a SPK 2 219h, pozdrawiam

Offline ardom

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 11, 2020, 12:11:03 »
Na stronie szkoły jest nowy ramowy plan zajęć , a podobno następny nabór na spk jest we wrześniu
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2020, 19:48:51 wysłana przez ardom »

Offline madmax29

• VIP
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 11, 2020, 18:18:31 »
@ardom masz rację, i mało tego zmieniły się też całkowicie przedmioty.

Offline ratownik24h

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 11, 2020, 20:51:08 »
Na stronie szkoły jest nowy ramowy plan zajęć , a podobno następny nabór na spk jest we wrześniu
Czy wróciły już listy zwrotne Z KG PSP dotyczące kto się zakwalifikował na II edycje SPK?