Witam wszystkich. Mnie również interesuje temat równoważnika na zakup mieszkania. Z kadrową i kwatermistrzem nie mogę się dogadać, a przepisy prawa w tym zakresie nie są do końca jasne.
Otóż pracuję już ponad 6 lat, dotychczas nie pobierałem równoważnika za brak lokalu, bo powiedziano mi,że w mojej sytuacji się nie należy. Przez cały czas mieszkamy z żoną w wynajmowanym mieszkaniu, gdzie jedną ze stron umowy jest tylko żona. Zameldowanie stałe posiadamy u rodziców. Jak czytam Wasze wypowiedzi to widzę, że taka pomoc chyba powinna mi się należeć. Czy mogę zatem wystąpić o wypłatę zaległych równoważników z trzech lat wstecz?
Teraz chcielibyśmy kupić własne mieszkanie, chciałbym też starać się o przyznanie pomocy finansowej na zakup lokalu. W corocznych oświadczeniach podawałem informację, iż własnego lokalu nie posiadamy, a jedynie podnajmujemy mieszkanie. Czy w tym wypadku równoważnik mi się należy?
Mam jeszcze jedno pytanie. Podczas zakupu mieszkania chcemy skorzystać z programu państwowego "rodzina na swoim", który polega na dopłacie z budżetu państwa do odsetek przez 8 lat. We wniosku o przyznanie pomocy finansowej jest punkt mówiący o niekorzystaniu z innych źródeł pomocy finansowej na budownictwo mieszkaniowe. Czy korzystanie z takiego kredytu nie wyklucza pobierania jednorazowej pomocy na zakup mieszkania?
Dzięki za ewentualne odpowiedzi.
Pozdrawiam