Autor Wątek: Zmiany kadrowe w PSP  (Przeczytany 3437314 razy)

Offline bombeiro

• Strażak Sam
  • *
Odp: Zmiany kadrowe w PSP
« Odpowiedź #4500 dnia: Luty 27, 2025, 09:32:24 »
Minister MSWIA w TVP Info:

Przyczyny dymisji komendanta głównego PSP Mariusza Feltynowskiego nie są związane z okresem, kiedy pełnił on tę funkcję. Dotyczy ona spraw niezwiązanych z jego działalnością jako strażaka

Offline Feuerwehrmann

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #4501 dnia: Luty 27, 2025, 10:06:37 »
jest zawsze dobrze poinformowany i wiem od niego, że kiedyś wróci  :wacko:

Odrażająca jest taka pewność siebie i pycha.

Offline Wróżbita

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #4502 dnia: Luty 27, 2025, 10:08:53 »
A Budka mowil mamy tsunami fachowców :szalony:. To jak sluzby sprawdziły kandydata na KG. Nie mogę doczekać się kiedy wróci AB. Ci co dzis narzekają na niego pierwsi beda uciekać na eme

Offline Marianzkrzaka

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #4503 dnia: Luty 27, 2025, 10:35:11 »
A Budka mowil mamy tsunami fachowców :szalony:. To jak sluzby sprawdziły kandydata na KG. Nie mogę doczekać się kiedy wróci AB. Ci co dzis narzekają na niego pierwsi beda uciekać na eme

Nie. Ci co dziś na niego narzekają będą kasować wpisyw i zmieniać front. Będą przepisywać się z innego związku zawodowego do S. Będą udawać, że zawsze popierali jego wizję rozwoju PSP. Tym ludziom brakuje honoru i cywilnej odwagi. A obecna opcja jest lepikiem dla awansu takich osobników na stanowiska kierownicze

Offline Diabełcspsp

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #4504 dnia: Luty 27, 2025, 11:56:49 »
Ciekawe kto bedzie nowym KW PSP w Katowicach??????

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #4505 dnia: Luty 27, 2025, 12:23:00 »
jest zawsze dobrze poinformowany i wiem od niego, że kiedyś wróci  :wacko:

Jest emerytem i niech już może tak zostanie, bo jakoś nie uśmiecha mi się jego kadencja w stylu "rozliczam wszystkich przeciwnych mojej osobie". Wystarczy, że tak robi obecny rząd, a reszta tematów stoi.
Albo niech zmieni podejście, bo przez takie zachowanie cierpi tylko formacja.

Offline ww112

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #4506 dnia: Luty 27, 2025, 13:31:38 »
Myślę że podnoszony przez pismaków temat Collegium Humanum jest tematem zastępczym a prawdzie powody odwołania leżą po stronie czysto politycznej układanki. Oczywiste jest że ludzie którzy ukończyli te studia „na lewo” powinni zostać przykładnie ukarani, ale nikomu na tym nie zależy. Za dużo polityków jest w to umoczonych. Jeśli chcemy uczciwie podejść do tematu to po pierwsze proponuję sprawdzić jakie to uczelnie i tytuły mają na koncie poprzedni kierujący KG – zaskoczenia myślę nie będzie. Jak rozliczamy to dlaczego nie wszystkich? Przykładowo 01 KW mazowsza, żona byłego z-cy KG (inna sprawa to jakim cudem oboje służyli w KG w podległości służbowej?) czy kilku innych oficerów nie powinno również ponieść konsekwencji? Jak tniemy to wszystkich. Zastanówmy się skąd wziął się temat CH w straży? Czy oby na pewno były już rektor i KG był prowodyrem całej akcji, czy może tylko musiał wykonać polecenie – czyje to chyba nie trudno się domyśleć. Tak więc wszystkim gloryfikującym poprzedników polecam chwilę refleksji i głębszego zastanowienia, czy oby oni tacy kryształowi są. Czy AB wróci – jeśli będzie miał okazję to na pewno wróci – gość ma taki przerost ego że nie odpuści. Trzeba mu przyznać że zrobił trochę dobrego dla PSP, ale jego arogancja, karierowiczostwo i stopień upolitycznienia powinny trwale wykluczyć go z możliwości noszenia munduru, który najnormalniej w świecie plamił swoim zachowaniem.

Offline JeszczeStrazak

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #4507 dnia: Luty 27, 2025, 16:45:19 »
Myślę że podnoszony przez pismaków temat Collegium Humanum jest tematem zastępczym a prawdzie powody odwołania leżą po stronie czysto politycznej układanki. Oczywiste jest że ludzie którzy ukończyli te studia „na lewo” powinni zostać przykładnie ukarani, ale nikomu na tym nie zależy. Za dużo polityków jest w to umoczonych. Jeśli chcemy uczciwie podejść do tematu to po pierwsze proponuję sprawdzić jakie to uczelnie i tytuły mają na koncie poprzedni kierujący KG – zaskoczenia myślę nie będzie. Jak rozliczamy to dlaczego nie wszystkich? Przykładowo 01 KW mazowsza, żona byłego z-cy KG (inna sprawa to jakim cudem oboje służyli w KG w podległości służbowej?) czy kilku innych oficerów nie powinno również ponieść konsekwencji? Jak tniemy to wszystkich. Zastanówmy się skąd wziął się temat CH w straży? Czy oby na pewno były już rektor i KG był prowodyrem całej akcji, czy może tylko musiał wykonać polecenie – czyje to chyba nie trudno się domyśleć. Tak więc wszystkim gloryfikującym poprzedników polecam chwilę refleksji i głębszego zastanowienia, czy oby oni tacy kryształowi są. Czy AB wróci – jeśli będzie miał okazję to na pewno wróci – gość ma taki przerost ego że nie odpuści. Trzeba mu przyznać że zrobił trochę dobrego dla PSP, ale jego arogancja, karierowiczostwo i stopień upolitycznienia powinny trwale wykluczyć go z możliwości noszenia munduru, który najnormalniej w świecie plamił swoim zachowaniem.

Oczywiście Pan Komendant Feltynowski podpisał bo mu kazali (to jest w ogóle ciekawy zwrot :)  bo człowiek z kręgosłupem moralnym jak by nie chciał czegoś podpisać to by podał się do dymisji ale przecież pod groźbą śmierci został rektorem, generałem i komendantem głównym z całkiem przyzwoitą emeryturką obecnie) nie wspomnę że przecież dodatkowo poświęcił się i ukończył te studia ale tylko dlatego by sprawdzić poziom nauczania.   :gwiazdki: :gwiazdki: Tak jeden z drugim przeczytał by z zrozumieniem co pisze  :szalony:

Offline Ardbeg

• Początkujący
  • *
  • jeden strażak powie tak, drugi strażak powie nie..
« Odpowiedź #4508 dnia: Luty 27, 2025, 16:59:22 »
Ale to chyba nie jest jakaś tajemnica, że temat CH w Akademii (a wcześniej SGSP) nie pojawił się bo MF tak chciał tylko było polecenie z góry, że takie studia mają być przygotowane, przecież pierwszy rzut to kadra kierownicza KG.
why so serious

Offline oliwier

• VIP
  • *
« Odpowiedź #4509 dnia: Luty 27, 2025, 19:55:27 »
A może wracajcie do tematu a nie znowu wojna strażacko - strażacka.
Nie było nas była straż, nie będzie nas będzie straż.
Mamy już 15 Komendanta w historii PSP i każdy po sobie coś zostawił. Ponad 30 lat istnienia formacji i jakoś istniejemy, rozwijamy się i zmieniamy.
Dopóki będzie istniała PSP i tak wszyscy będą pamiętali wyłącznie Komendanta Feliksa Delę bo był pierwszy.
PRAWDZIWY STRAŻAK NIE UŻYWA APARATU.
PRAWDZIWY STRAŻAK PO AKCJI IDZIE SIĘ WYRZYGAĆ :)

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #4510 dnia: Luty 27, 2025, 20:53:17 »
Mamy już 15 Komendanta w historii PSP i każdy po sobie coś zostawił. Ponad 30 lat istnienia formacji i jakoś istniejemy, rozwijamy się i zmieniamy.
Dopóki będzie istniała PSP i tak wszyscy będą pamiętali wyłącznie Komendanta Feliksa Delę bo był pierwszy.
Wszysko zgoda byle by pomysł karetek w PSP nie wrócił to jakoś tymi małymi obsadami damy radę ogarniać   :straz:  :szalony:

Offline mish3lls

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #4511 dnia: Luty 27, 2025, 22:21:07 »
Wszysko zgoda byle by pomysł karetek w PSP nie wrócił to jakoś tymi małymi obsadami damy radę ogarniać   :straz:  :szalony:

Czytałeś ustawę o ochronie ludności? Będą pojazdy ewakuacji medycznej 🤡

Offline ww112

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #4512 dnia: Luty 28, 2025, 00:36:47 »

Oczywiście Pan Komendant Feltynowski podpisał bo mu kazali (to jest w ogóle ciekawy zwrot :)  bo człowiek z kręgosłupem moralnym jak by nie chciał czegoś podpisać to by podał się do dymisji ale przecież pod groźbą śmierci został rektorem, generałem i komendantem głównym z całkiem przyzwoitą emeryturką obecnie) nie wspomnę że przecież dodatkowo poświęcił się i ukończył te studia ale tylko dlatego by sprawdzić poziom nauczania.   :gwiazdki: :gwiazdki: Tak jeden z drugim przeczytał by z zrozumieniem co pisze  :szalony:

W drugim zdaniu chyba wyraźnie napisałem co sądzę o osobach uwiklanych w CH, więc faktycznie warto przeczytać co się wypisuje. Nie rozgrzeszam nikogo co też wyraźnie zaznaczyłem, wręcz oczekiwałbym równego traktowania wszystkich "szacowanych absolwentów". Pokazuje tylko ze sprawy czasem nie są takie czarno-białe. Tak jak były KG powinien mieć "kręgosłup" tak samo i osoby które poszły na te studia. Przypomnijmy kiedy trwał ten proceder? Przypadkiem za AB, który jakoś cichutko siedzi w tej sprawie, mimo że lubi dużo gadać. Może związki też coś powiedzą na ten temat? Na przykład szef S może się wypowie? W końcu jako absolwent ma info z pierwszej ręki...

Online pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #4513 dnia: Luty 28, 2025, 19:46:26 »
Proszę się wzajemnie nie straszyć.
Trzymać się tematu wątku lub chociaż o niego ocierać.
Jak ktoś ma do kogoś coś osobiście to istnieje opcja prv.
I najważniejsze, moderacja robi tu charytatywnie miejcie to na uwadze

Offline CSPSP :)

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #4514 dnia: Marzec 27, 2025, 18:59:43 »
Nowy Śląski Komendant Wojewódzki już oficjalnie..
https://www.gov.pl/web/kwpsp-katowice/kierownictwo
pajacyk <--- kliknij w pajacyka