Autor Wątek: Zmiany kadrowe w PSP  (Przeczytany 3064108 razy)

Offline Antoni998

• Początkujący
  • *
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2024, 23:34:40 wysłana przez Antoni998 »

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
Odp: Zmiany kadrowe w PSP
« Odpowiedź #4401 dnia: Lipiec 24, 2024, 15:04:41 »
https://www.facebook.com/panstwowastraz.pozarna/posts/796990829285913

Kolejny emeryt zasila słabą jakościowo kadrę PSP. W końcu 6 czy 7 lat to nie aż tak dużo. Dobrze, że istnieją takie możliwości, bo mam wrażenie, że służba nadchodzących wyzwań, bez nich by nie dzwignęła.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #4402 dnia: Sierpień 09, 2024, 20:00:25 »
https://tygodnikszczytno.pl/Mlodszy_kapitan_Pawel_Koziatek_juz_bez_po-n21525.html
W 2017 był jeszcze podoficerem a jest komendantem i tego już poprzedniemu KG nikt nie przypnie... Natomiast zarzuty na tematy kadrowe (powołania) to po czymś takim można sobie w buty wsadzić...
Jest takich historii już kilka ale wywalam najgrubszy temat moim zdaniem  :rofl:
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #4403 dnia: Sierpień 09, 2024, 23:56:07 »
Nie ważne, kto jest u władzy. "Młodzi i zdolni" zawsze będą  :cooo:
Si vis pacem, para bellum

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #4404 dnia: Sierpień 10, 2024, 08:39:35 »
Ważne z jednej przyczyny czyli hipokryzji... Krytykuje się poprzednika za wiele spraw a samemu się robi to samo... "Młodzi zdolni" są jak byli i żeby nie było ja nie mam nic przeciwko awansom ludzi którzy nie kończyli SGSP a wręcz uważam to za wskazane.
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #4405 dnia: Sierpień 10, 2024, 12:50:33 »
O to dokładnie mi chodziło.
Mocno się musiałem hamować, żeby nie nazwać tego "po imieniu".

Offline sorbent

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #4406 dnia: Sierpień 10, 2024, 15:22:15 »
Ważne z jednej przyczyny czyli hipokryzji... Krytykuje się poprzednika za wiele spraw a samemu się robi to samo... "Młodzi zdolni" są jak byli i żeby nie było ja nie mam nic przeciwko awansom ludzi którzy nie kończyli SGSP a wręcz uważam to za wskazane.
Ja również życzę awansów ludziom spoza SGSP,  jednak tych zdolnych szybko awansujących widział bym w KG - kierownicy biur i wyżej. Tam raczej lepiej można wykorzystać swoje umiejętności i spojrzenie okiem "spoza SGSP". Komendant Powiatowy dużego wpływu na PSP nie ma. A tam Ci młodzi, zdolni naprawdę mogli by coś w PSP zmieniać- np w pedagogice - zgodnie z zainteresowaniem/wykształceniem.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #4407 dnia: Sierpień 10, 2024, 16:06:05 »
Ja również życzę awansów ludziom spoza SGSP,  jednak tych zdolnych szybko awansujących widział bym w KG - kierownicy biur i wyżej. Tam raczej lepiej można wykorzystać swoje umiejętności i spojrzenie okiem "spoza SGSP". Komendant Powiatowy dużego wpływu na PSP nie ma. A tam Ci młodzi, zdolni naprawdę mogli by coś w PSP zmieniać- np w pedagogice - zgodnie z zainteresowaniem/wykształceniem.
Przecież to, że ci "młodzi i zdolni" którzy nigdy nie mieli podwładnego (patrz info ze Szczytna) awansowali na komendantów przeszli przez biurko obecnego KG PSP bo ktoś to do BNW MSWiA musiał wysłać...
Nowe standardy! Ciekawe czy kiedyś był taki przypadek w historii PSP rok od promocji i nigdy żadnego kierowniczego stanowiska nie zajmowali a zostają 02... za tygodnikiem stanowiska służbowe zastępcy komendanta powiatowego: młodszego ratownika-kierowcę, starszego ratownika-kierowcę, operatora sprzętu specjalnego oraz starszego inspektora sztabowego...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2024, 16:17:11 wysłana przez Eqinox »

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #4408 dnia: Sierpień 10, 2024, 16:50:37 »
Przecież to, że ci "młodzi i zdolni" którzy nigdy nie mieli podwładnego (patrz info ze Szczytna) awansowali na komendantów przeszli przez biurko obecnego KG PSP bo ktoś to do BNW MSWiA musiał wysłać...
Nowe standardy! Ciekawe czy kiedyś był taki przypadek w historii PSP rok od promocji i nigdy żadnego kierowniczego stanowiska nie zajmowali a zostają 02... za tygodnikiem stanowiska służbowe zastępcy komendanta powiatowego: młodszego ratownika-kierowcę, starszego ratownika-kierowcę, operatora sprzętu specjalnego oraz starszego inspektora sztabowego...

Ale ten starszy inspektor, to w KW był. Tam zdobył doświadczenie, żeby 02 zostać  :rofl: :rofl: :-\

To są kpiny ze strażaków.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #4409 dnia: Sierpień 10, 2024, 17:29:25 »

Ale ten starszy inspektor, to w KW był. Tam zdobył doświadczenie, żeby 02 zostać  :rofl: :rofl: :-\

Jak kpiny? To nowe standardy... Przecież poprzedni KG taki był zły... Tak urągał standardom a obecny? każdy ma prawo ocenić osobiście  :rofl: :rofl: :rofl:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2024, 17:34:33 wysłana przez Eqinox »

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #4410 dnia: Sierpień 10, 2024, 20:15:17 »
Nie , to nie są nowe standardy.
 Wcześniej też byli tacy "cudowni chłopcy " osobiście znałem przypadek gdy komendantem został człowieka zajmujący wcześniej 7 grupę.  Komendantami zostawali dyżurni którzy całe swoje zawodowe życie spędzili na SK lub osoby które nie miały zgody lekarza na udział w działaniach ratowniczych.

Jedyne co takich "codownych chłopaków" odróżnia to to że raz są wasi a raz ich.

Offline peterek

• VIP
  • *
« Odpowiedź #4411 dnia: Sierpień 10, 2024, 21:43:25 »
..... a tak apropo "genjuszy" pożarnictwa - to równie ciekawy przypadek jest w byłej stolicy górnictwa na dolnym slonsku. Niby wszystko gra...., niby zajebisty oficjer, niby nigdy nie miał problemów z BSW (biuro spraw wewnętrznych) itp, itd.....
minęło tylko kilka tygodni (kilkanaście??) a już wiadomo co i jak. Zapytajcie np. kolegów z KM o hasło "pies".
pozdrawiam 

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #4412 dnia: Sierpień 11, 2024, 17:57:34 »
 Wcześniej też byli tacy "cudowni chłopcy " osobiście znałem przypadek gdy komendantem został człowieka zajmujący wcześniej 7 grupę.  Komendantami zostawali dyżurni którzy całe swoje zawodowe życie spędzili na SK lub osoby które nie miały zgody lekarza na udział w działaniach ratowniczych.

Tu na przykład, pan komendant próbował swoich sił na podziale przez 2 lata, później 2 lata w MR, a od 22 lat w SK czy to w KM czy KW. Idealny kandydat na 02 KP.

https://www.gov.pl/web/kppsp-znin/bryg-mgr-inz-piotr-belcikowski

Offline fireman_f

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #4413 dnia: Sierpień 11, 2024, 19:39:26 »

Tu na przykład, pan komendant próbował swoich sił na podziale przez 2 lata, później 2 lata w MR, a od 22 lat w SK czy to w KM czy KW. Idealny kandydat na 02 KP.

A tak zapytam jaką ścieżkę kariery powinien mieć idealny komendant? Bo ten tutaj to nie wydaje się jeszcze aż tak zły jak historię kariery poniektórych komendantów, czy długoletnia służba na SK dyskwalifikuje kogoś z automatu żeby być dobrym 01 bądź 02?

Offline seksyjny

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #4414 dnia: Sierpień 11, 2024, 20:24:21 »

Nie znam człowieka ale nie za bardzo rozumiem co Ci w jego ścieżce kariery przeszkadza. Magister, inżynier, dużo lat służby nie skakał jak żabka ze stołka na stołek więc w czym problem? Że tylko dwa lata podziału? Może znudziły go 4 kawy dziennie TV i stołówkowe historyjki.

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #4415 dnia: Sierpień 11, 2024, 21:13:52 »

Nie znam człowieka ale nie za bardzo rozumiem co Ci w jego ścieżce kariery przeszkadza. Magister, inżynier, dużo lat służby nie skakał jak żabka ze stołka na stołek więc w czym problem? Że tylko dwa lata podziału? Może znudziły go 4 kawy dziennie TV i stołówkowe historyjki.
To było w kontekście tego co napisał mój przemówca, którego zresztą zacytowałem.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Offline ww112

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #4416 dnia: Sierpień 12, 2024, 09:35:52 »

Jak kpiny? To nowe standardy... Przecież poprzedni KG taki był zły... Tak urągał standardom a obecny? każdy ma prawo ocenić osobiście  :rofl: :rofl: :rofl:

Poprzedni kg był właśnie najlepszym przykładem takiego właśnie patalogicznego systemu kadrowego w psp. Jest chyba największym Dyzmą naszej formacji. Nie pamiętasz już jego błyskotliwej ścieżki awansu? Przypomnieć?
Dla jasności - od bardzo dawna twierdzę że obsadzanie stanowisk kierowniczych w psp to farsa i nic innego jak wypadkowa układów koleżeńsko - politycznych. Kompetencje nie są istotne (na szczęście czasem są wyjątki od tej reguły). Sytuacja ta jest niezależna od tego kto akurat sprawuje władzę, natomiast jest wprost zależna od pseudo zwiazkowcow działających w naszej formacji (w różnych zz), którzy przez lata prowadzili politykę wspierania własnych miernot związkowych, byle tylko ugrać coś dla siebie.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #4417 dnia: Sierpień 12, 2024, 20:25:57 »
Poprzedni kg był właśnie najlepszym przykładem takiego właśnie patalogicznego systemu kadrowego w psp. Jest chyba największym Dyzmą naszej formacji. Nie pamiętasz już jego błyskotliwej ścieżki awansu? Przypomnieć?
Dla jasności - od bardzo dawna twierdzę że obsadzanie stanowisk kierowniczych w psp to farsa i nic innego jak wypadkowa układów koleżeńsko - politycznych. Kompetencje nie są istotne (na szczęście czasem są wyjątki od tej reguły). Sytuacja ta jest niezależna od tego kto akurat sprawuje władzę, natomiast jest wprost zależna od pseudo zwiazkowcow działających w naszej formacji (w różnych zz), którzy przez lata prowadzili politykę wspierania własnych miernot związkowych, byle tylko ugrać coś dla siebie.
Po pierwsze od awansu o ile grup zaczyna się u Ciebie pojęcie Dyzma? 5, 6, 8 a może pojęcie Dyzma nie dotyczy wszystkich w PSP?   Ile lat na emeryturze wystarczy aby złapać kompetencje których się wcześniej nie miało?

Offline ww112

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #4418 dnia: Sierpień 13, 2024, 00:14:34 »
Po pierwsze od awansu o ile grup zaczyna się u Ciebie pojęcie Dyzma? 5, 6, 8 a może pojęcie Dyzma nie dotyczy wszystkich w PSP?   Ile lat na emeryturze wystarczy aby złapać kompetencje których się wcześniej nie miało?

Serio? Chcesz się licytować? Znasz lepszy awans niż ze zmiany w powiatówce na 01 KW? Ja nie znam. Dodaj turboawanse w stopniu: 2014 mł. kpt -w 2022 gen. bryg. Normalna ścieżka awansu, prawda? Coś jeszcze trzeba dodawać?
Moje zdanie o powrotach z emki znasz (jestem na NIE), zresztą nie ma to nic wspólnego z tym o czym napisałem. AB jest kwintesencją patologii w PSP (w tym związkowej).

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #4419 dnia: Sierpień 13, 2024, 06:28:52 »
Serio? Chcesz się licytować? Znasz lepszy awans niż ze zmiany w powiatówce na 01 KW? Ja nie znam. Dodaj turboawanse w stopniu: 2014 mł. kpt -w 2022 gen. bryg. Normalna ścieżka awansu, prawda? Coś jeszcze trzeba dodawać?
Moje zdanie o powrotach z emki znasz (jestem na NIE), zresztą nie ma to nic wspólnego z tym o czym napisałem. AB jest kwintesencją patologii w PSP (w tym związkowej).
No ale co złego jest w licytacji? Odpowiedz proszę na pytanie zadane przeze mnie w poprzednim poście "od ilu grup do góry zaczyna się Dyzma?" Czy ta ścieżka którą opisałeś powyżej jest normalna? Nie. Czy jest wyjątkowa? Też NIE.
System na to pozwala tak jak na powroty z emerytury. Skoro system jest taki jaki jest i zapisy np. o awansie w stopniu są w ustawie od kiedy pamiętam to znaczy, że nikomu to nie przeszkadza tylko nie mów, że tego wcześniej nie używano...
Największy turbo awans w PSP to w 4 lata ze str. do mł. kpt. (12 stopni) i obejmuje on od początku istnienia PSP kilka tysięcy dziennych absolwentów SGSP.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2024, 06:51:53 wysłana przez Eqinox »

Offline pepek1

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #4421 dnia: Wrzesień 05, 2024, 21:23:04 »
Tak trochę z dawnych czasów to kiedyś by przeszło służbowe auto by podjechało zabrało komendanta i by hlo po sprawie dziś już nic nie przejdzie