Autor Wątek: Zmiany kadrowe w PSP  (Przeczytany 2403954 razy)

Offline Orijale1

• Początkujący
  • *
Odp: Zmiany kadrowe w PSP
« Odpowiedź #3475 dnia: Kwietnia 29, 2023, 12:44:17 »
demokracja polega na tym że piszemy to co uważamy za stosowne. nikomu nie wolno tego prawa zabierać. już daje spokój.
Panie komendancie, to jest pana wpis z tego forum z 2007 roku.
Gdzie się podziało to przekonanie na przestrzeni lat?
Chorągiewka zawiała w drugą stronę?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #3476 dnia: Kwietnia 29, 2023, 13:25:03 »
Panie komendancie, to jest pana wpis z tego forum z 2007 roku.
Gdzie się podziało to przekonanie na przestrzeni lat?
Chorągiewka zawiała w drugą stronę?
Ja tam się nie znam ale propozycja pracy w KG dla większości ludzi z powiatów to propozycja awansu  :kwit: Za który użytkownik @Mroovka grzecznie podziękował ba nawet uzasadnił dlaczego nie jest zaineresowany  :rofl:
Wielokrotnie to powtarzałem ale przysłowia są mądrością narodu i "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" co prawda to S.King powiedział ale moim zdaniem nie należy tego rozpatrywać w sposób pejoratywny gdyż punkt widzenia to sposób postrzegania, przedstawiania, oceniania i wyjaśniania pewnych zjawisk i faktów, który uwzględnia czyjeś nastawienie, wiedzę, doświadczenie itp. i chyba 16 lat i 1 dzień bo tyle dzieli ten wpis od dnia dzisiejszego to wystarczająco na zebranie pewnych doświadczeń.

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #3477 dnia: Kwietnia 29, 2023, 15:22:15 »
@Eqinox
A awans na ambasadora w Ułan Bator to jeszcze awans, czy już szykana?
Z kim nie rozmawiam, to mu dobrze tam, gdzie jest w tej chwili.
A a propos awansów, to wypada tutaj pogratulować:
https://www.gov.pl/web/kgpsp/awanse-generalskie-w-panstwowej-strazy-pozarnej2.
Pierwszy raz mamy komplet generałów  ^_^
Si vis pacem, para bellum

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #3478 dnia: Kwietnia 29, 2023, 15:36:55 »
@Eqinox
A awans na ambasadora w Ułan Bator to jeszcze awans, czy już szykana?
Z kim nie rozmawiam, to mu dobrze tam, gdzie jest w tej chwili.
Awans czy szykana a może szansa na podróż życia  :wacko:
Ile zarobi polski ambasador? Jeśli pracuje w Mołdawii – całkiem sporo. Gorzej jeśli przypadnie mu placówka w Norwegii. Tak więc im biedniejszy kraj tym więcej za pobory ambasadora można kupić  :wacko: Moja małżonka kończyła studia razem z ludźmi którzy zostali pilotami samolotów pasażerskich którzy latają po całym świecie i wyobraź sobie, że za najfajniejszą i najbardziej "wesołą" bazę uważają gruzińskie Tbilisi natomiast europejskie bazy to kicha...
Nie ma drogi @Mroovko prostych odpowiedzi  :straz:

Offline wydz408

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #3479 dnia: Maja 04, 2023, 13:59:23 »
To że mamy komplet KW w stopniu generalskim to tylko profanacja stopnia a nie zaszczyt. Tworzono dwie kategorie KW gdzie tylko KW I kategorii miał stopień etatowy nadbrygadiera. A teraz KW lubuski czy opolski gdzie jest mniej funkcjonariuszy w województwie niż np. w samej tylko Warszawie to paranoja. Może trzeba by awansować KM Warszawy na nadbrygadiera ?

Offline mlasppsp

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #3480 dnia: Maja 04, 2023, 15:51:54 »
To że mamy komplet KW w stopniu generalskim to tylko profanacja stopnia a nie zaszczyt. Tworzono dwie kategorie KW gdzie tylko KW I kategorii miał stopień etatowy nadbrygadiera. A teraz KW lubuski czy opolski gdzie jest mniej funkcjonariuszy w województwie niż np. w samej tylko Warszawie to paranoja. Może trzeba by awansować KM Warszawy na nadbrygadiera ?
Co Cię w tym boli. Ja uważam to za dobry krok. Km warszawa dodatek stołeczny to czemu i nie km 01 jako nadbrygadier.

Offline anunaki2000

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #3481 dnia: Maja 14, 2023, 23:37:21 »
https://remiza.com.pl/toksyczna-atmosfera-w-kp-psp-stargard-opublikowano-wyniki-kontroli/
Jak to możliwe, że po takim traktowaniu podwładnych ten człowiek został przewodniczącym !!! zachodniopomorskiej sekcji pożarnictwa NSZZ Solidarność.
Czyżby jego wierni żołnierze, zwolennicy (delegaci) za obiecane stanowiska o wybrali???
Boże Ojcze nasz, chroń nas i miej w opiece strażaków przed tym człowiekiem i jego niecnymi zamiarami.

Offline janosik

• Strażak Sam
  • *
  • OSP & PSP
« Odpowiedź #3482 dnia: Maja 15, 2023, 09:26:38 »
Pewnie jako związkowiec się sprawdził, ale zbyt szybka kariera i awans go przerosły i spadł na ziemię. Nie mnie jednak wybór takiego gościa na przewodniczącego to jakieś nieporozumienie :gwiazdki:
Teraz będzie darł koty z KW, który to KW wcześniej namaścił go na 01 :gwiazdki:

Offline Jurassp

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #3483 dnia: Lipca 28, 2023, 21:52:37 »
Czytając wnoszę o to by na podziale możliwe było awansowanie sekcyjnego (z całym szacunkiem do stopnia) na stanowisko operator sprzętu specjalnego szczególnie wtedy, gdy na to stanowisko czeka starszy ogniomistrz. Wnoszę by naturalnym było, że sekcyjny z wyższym wykształceniem był skierowany szybciej na aspirantkę niż starszy ogniomistrz bez studiów :).
Niedługo się okaże, że większość ludzi pluje na mundur, struktury, hierarchię a wszyscy ci co nie są w ZZ lub w nie sprzyjają obozowi rządzącemu (choć prywatnie są mi bliżsi niż poprzednicy) to zdrajcy, komuniści, złodzieje i niekompetentne ścierwo, które nic nie robi.
Trzynastolatka na KW? Naprawdę? Współczuję mu i życzę by obecna władza utrzymała się jak najdłużej bo na tym stanowisku pełnej to on nie doczeka. Współczuję wszystkim starszym od niego i z wyższymi stopniami. Bez ściemy, mało jest ludzi, którzy chcą być dowodzeni przez młodszych. Meldunki skladane przez starszych oficerów będą niczym komedia. Szkoda, że aspiranci nie mogą zajmować takich stanowisk - mocno ubolewam nad tym bo może pokonana byłaby jeszcze jedna bariera.

P.S. Wszyscy obrońcy, mam nadzieję, że nigdy nie będą się negatywnie wypowiadali o młodych co to nie wiadomo czego chcą w służbie.

Chciałbym zaapelować o SZACUNEK. U mnie zawsze funkcjonuje i funkcjonował model, że starszy wie więcej, więcej robi, zna się na tym i ma większy szacunek na zmianie z jednoczesnym zachowaniem szacunku dla młodego, który zgłębia tematykę i wnosi nową jakość. Z obserwacji wiem też, że strasznie się w głowach pier...li jak JRG ma za mało wyjazdów (pracowałem na kilku oddziałach). Im mniej wyjazdów tym więcej jest strażaków co widzieli już wszystko z jednoczesnym krytykowaniem wszystkiego i wszystkich co to wykonują inne funkcje. Zawsze coś się znajdą do krytykowania i zajmowania stanowiska w sprawie bez pełnej wiedzy na daną sytuację, a jak samemu dupę zmoczą to sa specjalistami w wybielaniu się bez samokrytyki.

No.
Przepraszam, że dopiero odpisuje i w tym wątku ale u prywaciarza nie mam tyle czasu co w komendzie i tamten wątek usunięto.
Informacje dostaje od ptaszka, który tobie ćwierka to samo, więc oburzenie dziwne.
Wiem, że chcecie obrzucić błotem tego gościa, o którym pisałeś więc powodzenia.

Offline peterek

• VIP
  • *
« Odpowiedź #3484 dnia: Października 18, 2023, 15:55:42 »

Offline Antoni998

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #3485 dnia: Października 18, 2023, 17:26:44 »
Zasłużone odejście czy "przyśpieszone"?? 🤔

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Odpowiedź #3486 dnia: Października 18, 2023, 18:02:04 »
Poszalał na fejsie.

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #3487 dnia: Października 18, 2023, 19:11:42 »
Poszalał na fejsie.
Cieszył się z wyników wyborów?  :rofl:
Si vis pacem, para bellum

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #3488 dnia: Października 18, 2023, 19:38:03 »
Napisał to co wielu myśli. Mimo usunięcia posta screeny krążą po whatsapowych grupach.

Offline kamaras

• starszy ogniomistrz
  • Weteran
  • *
  • kamaras
« Odpowiedź #3489 dnia: Października 18, 2023, 19:52:04 »
Dałem mu czas do 1go listopada... Nawet do tego czasu nie dociągnął

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #3490 dnia: Października 18, 2023, 21:21:41 »
Co by nie mówić mimo, że sympatyczny człowiek to naprawdę na głupiej sprawie się wyłożył i jeszcze w nocy więc wszyscy to powiążą z tym co zapewne było lub nie ale opinia jest  :rofl: :wacko:
« Ostatnia zmiana: Października 18, 2023, 21:45:32 wysłana przez Eqinox »

Offline mpolskie

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #3491 dnia: Października 19, 2023, 08:37:04 »
 Tak jak wyżej, wszystko to gra a to było słabe posunięcie :rofl:

Offline Sony112

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #3492 dnia: Października 19, 2023, 09:26:22 »
Jeszcze zrobią z niego męczennika jeszcze obecnej władzy  :rofl:

Offline mikesh998

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #3493 dnia: Października 19, 2023, 09:29:30 »
Tak jak wyżej, wszystko to gra a to było słabe posunięcie :rofl:

Może i tak…ale czasami trzeba stanąć dalej żeby zobaczyć coś z innej perspektywy. Pytanie czy jest to przejście na emeryturę czy odwołanie ze stanowiska komendanta ? Tego nie wiem. Ale jestem w stanie wyobrazić sobie sytuację w której po zmianie władzy przywraca się niektóre osoby albo nawet mianuje na wyższe stanowiska. Może lepiej było polecieć teraz i wrócić później niż być kojarzonym z obecną władzą i za dwa miesiące już nie wrócić.

Offline SIUSIEK

• VIP
  • *
  • Kocham swoją pracę! Ale koniec tuż tuż....
« Odpowiedź #3494 dnia: Października 20, 2023, 14:27:26 »

Offline KLAWY

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #3495 dnia: Października 20, 2023, 20:21:40 »
Może artykuł nie o PSP ale ciekawy...
https://infosecurity24.pl/sluzby-mundurowe/policja/jaka-policja-po-wyborach-wracaja-postulaty-zmian-w-formacji
Już wcześniej wskazywano by Policję "wciągnąć" w odłam MON (miała tam powstać odrębna komórka), PSP pod samorząd ( całkiem zasadne biorąc od uwagę finansowanie) a pozostałe służby pod względem ich zadań. Wtedy to się nie udało, myślę że i obecnie nie będzie łatwe do wdrożenia.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #3496 dnia: Października 20, 2023, 20:33:35 »
Już wcześniej wskazywano by Policję "wciągnąć" w odłam MON (miała tam powstać odrębna komórka), PSP pod samorząd ( całkiem zasadne biorąc od uwagę finansowanie) a pozostałe służby pod względem ich zadań. Wtedy to się nie udało, myślę że i obecnie nie będzie łatwe do wdrożenia.
O patrz ludzie zaczeli widzieć zagrożenie a jak ja pisałem to co było  :wacko:

Offline mpolskie

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #3497 dnia: Października 20, 2023, 20:56:10 »
No przestań, mnóstwo ludzi tu się z Tobą w tym temacie zgadza  :kwit:

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #3498 dnia: Października 20, 2023, 21:06:40 »
No przestań, mnóstwo ludzi tu się z Tobą w tym temacie zgadza  :kwit:
To bież się kolego za robotę... Bo ja swoje robię u siebie...

Offline KLAWY

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #3499 dnia: Października 21, 2023, 05:12:21 »
O patrz ludzie zaczeli widzieć zagrożenie a jak ja pisałem to co było  :wacko:
Nie piszę o zagrożeniu a planach które były omawiane na komisjach za rządu, który niebawem przejmie władzę. Należy zwrócić uwagę, iż przerzucenie struktur PSP pod samorząd równoznacznie odciąża budżet Państwa - podobno w katastrofalnym obecnie stanie (tak przynajmniej już obwieszczają). Mój post nie ma celu wzniecenia niepokojów a  jedynie baczne śledzenie, chociaż to rola ZZ.
Nie mam również wątpliwości, że niebawem i tu zacznie przybywać postów dot. zmian kadrowych :)