Autor Wątek: Studia Podyplomowe SPO  (Przeczytany 214608 razy)

Offline Benq2

• Strażak Sam
  • *
Odp: Studia Podyplomowe SPO
« Odpowiedź #360 dnia: Luty 21, 2019, 13:45:07 »
Benq2 nie w każdej KP/KM 20-25 lat temu strażacy z PB mieli możliwość pojscia do SGSP, takie były czasy,  robili studia cywilne. Albo jesteś tak młody, albo nie chcesz tego pamiętać!!!
Jeżeli masz 20-25 lat służby to powinieneś na podziale być już co najmniej dowódcą zastępu, przy dobrych wiatrach i dowódcą zmiany. Ile podwyżki dostałbyś otrzymując **? Przy obecnych spłaszczonych stawkach w grupach i w zasadzie niewielkich różnicach w stopniach (nawet przy przejściu do kolejnego korpusu) jak wiele byś dostał? 100 złotych? I to tylko po to żeby odejść za chwilę na emeryturę? Pomyśl, czy podyplomówka ma być po to żeby szkolić ludzi którzy zaraz pójdą na emeryturę? Stać nas na to?
"Dla moich Polaków nie ma rzeczy niemożliwych." - Napoleon Bonaparte

Offline wojtas666

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #361 dnia: Luty 21, 2019, 14:34:54 »
Przepraszam bo jestem nie za bardzo w temacie podyplomówek.  SPK czy jak to tam się zwie wogule istnieje? Jest jakiś nabór? czy poprostu mydlenie  KG a może dla wybrańców

WPL

• Gość
« Odpowiedź #362 dnia: Luty 21, 2019, 17:20:54 »
Kolego Zeroberto. Czytaj ze zrozumieniem! Napisałem, że POWINNY BYĆ podyplomówki na SGSP dla inż. po chemii, inż. bezp. poż. itp. żeby umożliwić takim ludziom rozwój zawodowy w naszej formacji! Nie jestem po chemii, mam już ** i jestem po cywilnych na SGSP + SPF.

WPL

• Gość
« Odpowiedź #363 dnia: Luty 21, 2019, 17:40:39 »
Co do dostawania ** po cywilnych to nie słyszałem, żeby ktoś teraz dostał bez podyplomówki. Chociaż kto wie.. Natomiast mam kolegów, którzy są po inż. i mgr inż.  na SGSP IBP i wiszą na 3 - 4 grupie na podziale bez możliwości awansu.. Dlaczego by nie dawać takim ludziom możliwości dokształcenia się.. Mają 7 - 9 lat służby, więc do emerytury daleko.. A co do inż. po chemii to wiedza takiego człowieka, a oficerów po SGSP w dziedzinie chemii to przepaść (mówię o osobach, które znam).

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #364 dnia: Marzec 06, 2019, 17:38:04 »
No i chyba coś się kroi w temacie SPK. Na stronie KG (w ostatnio dodanych) jest do pobrania "Formularz SPK". Wynika z niego, że we wrześniu 2019 coś ruszy.
Edit: https://www.straz.gov.pl/panstwowa_straz_pozarna/Podnoszenie_kwalifikacji
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2019, 20:56:24 wysłana przez Mroovka »
Si vis pacem, para bellum

Offline jaanek

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #365 dnia: Marzec 07, 2019, 16:24:36 »
Był link dot. SPK i już go nie ma. Czyżby temat byłby nieaktualny czy może ktoś się pośpieszył?

Offline endistrazak

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #366 dnia: Maj 07, 2019, 16:45:38 »
Czy coś wiadomo o SPO, czy coś ruszy na jesień ???

Offline strazakos_jrg

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #367 dnia: Lipiec 09, 2019, 21:15:11 »
Ponawiam pytanie, wiadomo coś w sprawie SPO2? Jakieś posty wpłynęły o komend?

Offline fireman998998

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #368 dnia: Lipiec 10, 2019, 17:12:05 »
W tym tygodniu powinny wpłynąc do KW/KP rozdzielniki

Offline kubaJk2

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #369 dnia: Lipiec 10, 2019, 18:41:30 »
Pytanie z innej beczki, a czy wpłynęły do waszych komend KP/KM decyzje (czy może rozdzielniki) kto został skierowany na zaoczną inżynierkę? U mnie w KM na Śląsku do tej pory już drugi rok z rzędu nie ma decyzji o skierowaniach na studia strażaków.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2019, 22:52:19 wysłana przez kubaJk2 »

Offline youngfireman

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #370 dnia: Lipiec 10, 2019, 22:33:52 »
Mazowsze w tym roku bez zarzutów! Imienna lista zakwalifikowanych z danych Komend P/M.

Offline danielcspsp

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #371 dnia: Lipiec 11, 2019, 08:29:31 »
Przydziały na zaoczną SGSP juz były. Pierwszy nabór trwa do 19 lipca, drugi 12.08-13.09. Jesli chodzi o SPO i SPK - SPO2  i SPO4 rusza na jesieni tak jak i SPK. Każdy kurs po 30 osób. pozdrawiam

Offline strazakos_jrg

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #372 dnia: Lipiec 11, 2019, 09:03:12 »
30 osób na każdy z kursów SPO2, SPO 4 i SPK? to jakaś kpina? Ludzi brakuje na objęcie stanowisk, a oni dają taka ilość? Masakra

Offline lampard

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #373 dnia: Lipiec 11, 2019, 21:03:05 »
Koledzy nie spinajcie się. Po co robić te szkoły. Bujałem się cztery lata do stolicy do jedynej słusznej. Dostałem awans na szefa zmiany z d-cy zastępu. Wypłata 300 zł w górę. A zaczęło się: nacisk na mnie, że zmiana ma być wyszkolona na cacy, grafiki płacz od podwładnych bo ten w niedziele chce do kościoła a ten wypić a kolejny obiadek u teściowej itd. Straszą biurem, gdzie musiałbym dołożyć do interesu bo dojazdy. W tej formacji skończyć jako podoficer na 7 grupie lub jako aspirant. Obecnie nie opłaca się robić jakieś szkoły a zwłaszcza słuszną. Żałuję jak nie wiem co. Tyle

Offline robn

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #374 dnia: Lipiec 12, 2019, 08:02:55 »
Przecież walczyłeś o awans -  jęczałeś na forum, że cię nie doceniają? A teraz płaczesz że są obowiązki? To są obowiązki na tych grupach. i umiejętność radzenia sobie z nimi. Ja pierdole... czemu psycholog błąd popełnił.... (za kilka lat się gościu przyzwyczai i będziemy słyszeć na forum, ze już ogarnął temat i chce być komendantem).

« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2019, 09:42:29 wysłana przez robn »
EGO = 1 / wiedza

Offline r0cq

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #375 dnia: Lipiec 12, 2019, 09:15:19 »
@lampard zrobiłbyś szkołę wikliniarstwa, to byś narzekał, że musisz ozdobić uroczystość na dzień strażaka. Robiąc jak Ty to mówisz "jedyną słuszną" nie wiedziałeś, że będziesz miał takie obowiązki? Jeżeli nie, to nie wiem skąd Ty się urwałeś...
Współczuje Twoim podwładnym, że mają takiego Dowódce, dla którego tak ciężko jest zrobić kilka rzeczy, które są jego obowiązkiem... nie wspominając o innych "nadprogramowych"

Normalnie tracę wiarę w ludzi.  :'(

:straz:

Offline 112psp

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #376 dnia: Lipiec 12, 2019, 12:32:14 »
Panowie Lampard tylko wspomniał, że dostał szefa zmiany przybyło mu obowiązków a kasa wcale nie taka rewelacyjna. I ja się z nim zgadzam. Różnice w grupach są zdecydowanie za male. Czy wy tego nie widzicie? Między starszym ratownikiem a dowódca zastępu jest 80 zł różnicy. Między dowódca sekcji a zastępca dowódcy zmiany jest też coś koło tego. Przecież to jest komedia jakaś .

Offline Harmful

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #377 dnia: Lipiec 12, 2019, 13:09:19 »
Panowie Lampard tylko wspomniał, że dostał szefa zmiany przybyło mu obowiązków a kasa wcale nie taka rewelacyjna. I ja się z nim zgadzam. Różnice w grupach są zdecydowanie za male. Czy wy tego nie widzicie? Między starszym ratownikiem a dowódca zastępu jest 80 zł różnicy. Między dowódca sekcji a zastępca dowódcy zmiany jest też coś koło tego. Przecież to jest komedia jakaś .

Między dowódca sekcji a zastępca dowódcy zmiany jest 15 zł brutto różnicy.

Offline strazakos_jrg

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #378 dnia: Lipiec 12, 2019, 13:19:37 »
Czy to jest temat SPO2? Durne dyskusje to nie tutaj

Offline czakson

• Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz...
  • Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #379 dnia: Lipiec 12, 2019, 14:09:06 »
67 złociszy na rękę 😂😂😂😂
Serca oddam kobiecie ! Honor tylko ojczyźnie !