A ja mam takie pytanie do ZZ Solidarność (odpowie pewnie zaraz Eqinox)- Gdzie byliście do tej pory?
? Przecież taka sytuacja trwa przynajmniej od 15 lat!!!!! Awanse dla wybrańców i to na własnych podwórkach Komend gdzie były i są ZZ. O odznaczeniach to szkoda pisać. Na święcie Strażaka to więcej odznaczeń dostają osoby z administracji aniżeli strażak. Przeglądam zazwyczaj święta w komendach i to dzieje sie wszędzie!!!!! A tu teraz niezadowolenie Solidarności? Ogarnijście się w końcu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zaskoczę Cię ale zgadzam się z tobą. Dodatkowo dodam, że poziom stanowiska w sprawie akcji awansowej to pół metra błota i metr mułu (poniżej poziomu morza). Już wyjaśniam o co mi chodzi:
Ustawa o Państwowej Straży Pożarnej nie stawia w gorszej sytuacji strażaków, którzy ukończyli podyplomowe studia SGSP od tych, którzy ukończyli zaoczne, czy też dzienne studia inżynierskie. Dlatego też ich wnioski na pierwszy stopień oficerski powinny być traktowane tak samo.
Stawia i to w dużo gorszej (moim zdnaiem) jak widać na przykładzie akcji awansowych od wielu lat prowadzonych absolwenci podplomówek mają trudniej co jest swego rodzaju absurdem gdyż Oni też są absolwentami SGSP. Ustawa o PSP a dokładniej art. 53 pokazuje drogę awansu dla absolwentów studiów inżynierskich w SGSP (ust. 1) czyli awans obligatoryjny, natomiast w przypadku pozostałych jest użyty bardzo enigmatyczny zwrot "może być nadany" (ust. 2). Teraz pytanie czy ustawa nie stawia w gorszej sytuacji absolwentów podpylomówek? Odpowiedzcie sobie sami.
Ustawa o Państwowej Straży Pożarnej reguluje jednoznacznie zasady przyznawania pierwszego stopnia oficerskiego tak dla strażaków kończących SGSP otrzymujących tytuł inżyniera pożarnictwa jak też dla tych którzy kończą podyplomowe studia oficerskie. W drugim przypadku ustawa wyraźnie stanowi, że na wniosek przełożonego (tj. właściwego komendanta powiatowego lub miejskiego) strażak otrzymuje pierwszy stopień oficerski.
Tere fere jak wyjaśniłem powyżej, że stopień niestety ale może być nadany! Nie musi.
(Opinia autora: Uważam, że strażacy pełniący służbę w systemie zmianowym ( i prewencja) spełniający wymagania do otrzymania stopnia oficerskiego i posiadający stanowisko powinni go otrzymać).
Dodatkowo z treści nie wynika, że pierwszy stopień oficerski (jak i kolejne) nadaje MSWiA.
Przypominamy a zarazem oczekujemy, że zgodnie z obowiązującymi zasadami Komendant Główny PSP odpowie pisemnie wszystkim strażakom, którzy nie otrzymali awansu lub odznaczenia
Pytanie czy w 25 letniej historii ktoś (strażak) dostał pisemne uzasadnienie odmowy awansu, bo jeśli nie to trochę roboty będą miały kadry KG PSP (za 25 lat). Należy też zwrócić uwagę czy strażak jest stroną w (brak nazwy dla tego trybu) "postępowaniu" ? Nie bierze udziału na żadnym etapie nie ma prawa się wypowiedzieć nawet nie musi wiedzieć, że wystąpiono (lub nie wystąpiono) dla niego o awans. Strona co najwyżej jest właściwy do mianowania KP/KM/KW