Autor Wątek: Przepis kwalifikacyjny  (Przeczytany 1340110 razy)

Offline Haix

• Stary Wyga
  • *
Odp: Przepis kwalifikacyjny
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 25, 2014, 21:35:52 »
co tu taka cisza?

Offline Zuzin

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 26, 2014, 12:34:27 »
A co byś chciał poruszyć więcej w tym temacie. Dopóki rozporządzenie nie będzie zgodne z ustawą to awanse będą wyglądały różnie jedni dostaną inni nie.

Offline LaCosta

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 15, 2014, 10:03:02 »
Witam, mam mały problem. Chodzi o przeszkolenie SPF i zajmowanie stanowisk oficerskich. Otóóż wg mnie oficerowie mogą ubiegac się o stanowiska zastępcy dowódcy zmiany i dowódcy zmiany bez przeszkolenia SPF bo jest to kierowanie interwencyjne. To przeszkolenie obowiązuje tylko i wyłącznie od stanowiska zastępcy dowódcY JRG, dowódcy JRG i w górę... gdyż jest to kierowanie na poziomie taktycznym. Rozporządzenie w sprawie stanowisk służbowych odsyła nas do ustawy i nie doczytalem się że bez przeszkolenia nie mogę awansować na stanowisko z-cy dowódcy zmiany jak i również awansować na st. Kpt  bez przeszkolenia na stanowisku dowódcy zmiany. Wiem też że w innych komendach nie ma z ym żadnych problemów i są awanse w stopniach bez przeszkolenia. U mnie zaczynaja wydziwiać.... Jak jest u was co i dla kogo  i dlaczego ? Po woli zbliża sie termin wysyłania kandydatów dlatego trzeba coś z tym ruszyć. Pozdrawiam.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 15, 2014, 13:02:32 »
Kolejny raz to samo! W ustawie i rozporządzeniu występuje sprzeczność! Awansowani są ludzi którzy otrzymali stanowiska przed wejściem w życie aktualnego rozporządzenia kwalifikacyjnego tj. d-cy zmian aczkolwiek nie wszyscy.
Art. 36 ust 5.
"Stanowiska oficerskie związane z kierowaniem działaniami ratowniczymi mogą
zajmować strażacy posiadający wykształcenie wyższe o kierunku przydatnym w
Państwowej Straży Pożarnej, którzy posiadają tytuł zawodowy technika pożarnictwa
i ukończyli przeszkolenie zawodowe, o którym mowa w art. 53 ust. 2 pkt
2 lit. a."
Widzisz tu gdzieś zapis o kierowaniu interwencyjnym??

Offline LaCosta

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Październik 15, 2014, 16:37:19 »
Chodziło mi o to że z-ca dow. zmiany prowadzi działania ratownicze na poziomie interwencyjnym a na SGSP napisane jest że:
Celem studiów SPF jest przygotowanie strażaków Państwowej Straży Pożarnej do zajmowania stanowisk oficerskich, na których wymagane jest wypełnianie dwóch funkcji. Pierwszą z nich jest organizacja i kierowanie akcjami ratowniczymi na poziomie taktycznym i strategicznym w ramach struktur Państwowej Straży Pożarnej, w tym w ramach krajowego systemu ratowniczo-gaśniczego, natomiast drugą - realizowanie zadań administracyjnych jako kierownik jednostki organizacyjnej Państwowej Straży Pożarnej.  A jak mi wiadomo na poziomie taktycznym kierować może od zastępcy dowódcy JRG. Dlatego zapytałem bo różne słyszę opinie a każda komenda interpretuje to inaczej.

Offline Zuzin

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: Październik 15, 2014, 16:48:17 »
Masz rację kolego tak jest napisane i można by było powiedzieć po co d-cy i z.cy d-cy zmiany SPF skoro mają uprawnienia do kierowania na poziomie interwencyjnym i powinni awansować do maxa na tej grupie no chyba że mają aspiracje do d-cy bądź zastępcy JRG to wtedy jak najbardziej SPF. Niestety ustawa i rozp. gryzą się i interpretacja zależy od komendy jedni dostaną inni nie.Jest to przykre że biurowi mogą awansować a PB przeważnie nie. To jest PSP :wall:

Offline LaCosta

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Październik 15, 2014, 17:24:39 »
No właśnie.... hu*, dup*, i kamieni kupa w takim razie ;/ a znam jednostki co nawet dyżurnych sie wysyła. Mają poukładane.....

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Październik 15, 2014, 17:26:53 »
Niestety ustawa i rozp. gryzą się i interpretacja zależy od komendy jedni dostaną inni nie.Jest to przykre że biurowi mogą awansować a PB przeważnie nie. To jest PSP :wall:
W przypadku niejasności aktem decydującym jest akt wyższego rzedu... Czyli ustawa...
a znam jednostki co nawet dyżurnych sie wysyła. Mają poukładane.....
Istnieja jednostki gdize kadrowców wysylali :P
Albo goscia który rok po ukonczeniu SPF odszedł na emeryture po 28 latach służby... Kto by sie spodziewał takiego obortu sprawy??  :rofl:

Offline Zuzin

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Październik 15, 2014, 19:52:01 »
Masz absolutnie rację że Ustawa jest aktem decydującym jednakże według prawa rozp. nie może być sprzeczne z ustawą a w tym przypadku niestety się gryzie i gdzie tu logika. Słyszałem że w przypadku odmowy awansowania można pokusić się sądzenie (podobno dobry prawnik może to przeforsować ale kto się odważy s..ć we własne gniazdo)

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Październik 15, 2014, 22:33:26 »
Słyszałem że w przypadku odmowy awansowania można pokusić się sądzenie (podobno dobry prawnik może to przeforsować ale kto się odważy s..ć we własne gniazdo)
Zaden prawnik ci tego nie przeforsuje i nie wierz w bzdury...
Ponieważ po pierwsze Ty ( w sensie awansowany) do czasu wydania decyzji o awansie nie jestes stroną postępowania
po drugie tryb procedury awansowej jest prawie tak tajny jak wiedza o Polskiej broni atomowej
po trzecie i najważniejsze kolejne stopnie w danym korpusie moga byc nadane :
Art 54. ustawy o PSP
Kolejny wyższy stopień może być nadany stosownie do posiadanych kwalifikacji zawodowych oraz w zależności od zajmowanego stanowiska i opinii służbowej. Nadanie tego stopnia nie może jednak nastąpić wcześniej niż po przesłużeniu w stopniu

Offline kinder

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: Październik 16, 2014, 11:31:55 »
Macie może informacje o załączniku nr. 6, podobno  miał wrócić w Lipcu, mamy październik i głucho, teraz podobno od stycznia 2015??

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Październik 16, 2014, 11:51:46 »
Macie może informacje o załączniku nr. 6, podobno  miał wrócić w Lipcu, mamy październik i głucho, teraz podobno od stycznia 2015??
Podobno trwają prace nad nowym rozporządzeniem kwalfikacyjnym ale z nim jest jak z yeti wszyscy o tym mówią ale nikt nie widział. Jednak w Solidarności strażackiej na szczeblu Wojewódzkich Sekcji było zapytanie przewodniczącego KSP o stanowisko st.operatorów i jego powrót do korpusu podoficerskiego.

Offline kinder

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Październik 16, 2014, 17:50:51 »
A dowódcy zastępu?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Październik 16, 2014, 20:30:20 »
A dowódcy zastępu?
sprawa dotyczyła tylko st. operatorów.

Offline LaCosta

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Październik 16, 2014, 20:58:09 »
to jak zdobyc to nieszczesne przeszkolenie spf jak tu tylko garstka ludzi dostaje....

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Październik 16, 2014, 21:02:06 »
to jak zdobyc to nieszczesne przeszkolenie spf jak tu tylko garstka ludzi dostaje....
Idz do SGSP na 4 lata i dostaniesz inż. poż. tam juz sie garstka nie dostaje tylko duza grupa co roku!
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2014, 22:46:58 wysłana przez Eqinox »

Offline LaCosta

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: Październik 17, 2014, 20:48:37 »
Gdyby kazdy miał tyle czasu to moze i bym poszedl ale za 4 lata to ja juz bede na emce :( czymś wyżywić rodzine trzeba... bez odbioru :)

Offline grom@

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Październik 23, 2014, 18:26:32 »
Chodziło mi o to że z-ca dow. zmiany prowadzi działania ratownicze na poziomie interwencyjnym a na SGSP napisane jest że:
Celem studiów SPF jest przygotowanie strażaków Państwowej Straży Pożarnej do zajmowania stanowisk oficerskich, na których wymagane jest wypełnianie dwóch funkcji. Pierwszą z nich jest organizacja i kierowanie akcjami ratowniczymi na poziomie taktycznym i strategicznym w ramach struktur Państwowej Straży Pożarnej, w tym w ramach krajowego systemu ratowniczo-gaśniczego, natomiast drugą - realizowanie zadań administracyjnych jako kierownik jednostki organizacyjnej Państwowej Straży Pożarnej.  A jak mi wiadomo na poziomie taktycznym kierować może od zastępcy dowódcy JRG. Dlatego zapytałem bo różne słyszę opinie a każda komenda interpretuje to inaczej.

Najfajniejsze w przepisie kwalifikacyjnym jest to, że obecnie aspirant nie może awansować chociażby na z-cę dowódcy zmiany, a jest wyznaczany do pełnienia służby oficera. Gdzie tu sens i logika??

Offline fireman998998

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Październik 23, 2014, 19:28:00 »
Tylko w PSP jest taka PATOLOGIA!!! w innych sluzbach posiadasz wyksztalcenie wyższe i stanowisko i nie ma problemu z awansem, a w PSP dziwne kursy na które i tak nie można się dostać.  :gwiazdki:
Osoby , które maja staz 5lat ( 8 godzinni) ida na SPF, natomiast osoby z podzilu bojowego z 20 letnim i większym nie maja szans bo kolejka jak za KOMUNY!!!Pytam się  Gdzie tu jest sens!!!!!

Offline mirek1

• Jeszcze nigdy w dziejach tak wielu nie mówiło tak wiele do tak wielu, mając do powiedzenia tak niewiele.
  • Weteran
  • *
  • "Tylko głupiec ma odpowiedź na wszystko."A.France
« Odpowiedź #59 dnia: Październik 24, 2014, 17:04:33 »
Tylko w PSP jest taka PATOLOGIA!!! w innych sluzbach posiadasz wyksztalcenie wyższe i stanowisko i nie ma problemu z awansem, a w PSP dziwne kursy na które i tak nie można się dostać.  :gwiazdki:

Nie jest to do końca prawda , że tylko w PSP tak jest. Np. w wojsku aby zostać oficerem trzeba oprócz wykształcenia wyższego w ściśle określonych kierunkach trzeba jeszcze zrobić kurs oficerski w np.WSzWL lub AMW itp.W policji oprócz wykształcenia  etatu wolnego również obowiązuje kurs oficerski w Szczytnie.. Podobnie w SG . Plusem jedynym jest to, że  te kursy nie są tak długotrwałe jak w PSP.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone : wszechświat i ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
                                      Albert Einstein