Pożarnictwo > Sprzęt
Pranie i impregnowanie nomexu
aroo:
Witam.
Szukalem na temat impregnacji ale nic nie znalazłem. Jak w Waszych jednostkach odbywa sie czyszczenie nomex'ow? Sa gdzies oddawane czy kazdy na wlasna reke? W mojej jednostce(jak zapewne we wiekszosci) zwykla pralka i na linke, nikt nic nie impregnuje i nie konserwuje. Szukam glownie srodkow do impregnowania. Myslalem aby po wypraniu zastosowac srodki ktore mam do kurtki gore-tex i do butow. np. cos takiego jak Woly Sport Waterproof . chyba ze macie lepsze i bardziej sprawdzone sposoby???
pozd.
peterek:
dlaczego sam chcesz impregnować ? sprawdź metkę w ubraniu specjalnym. spotkałem się w zasadzie z dwoma typami ubrania - skantex zdaje się model 3 nie trzeba przeprowadzać żadnych zabiegów oraz nie pamiętam producenta ale była na metce mowa o przeprowadzeniu impregnacji przez producenta po 25 cyklach prania,
pozdrawiam
aspiryna:
Witam. Poszukuję środków do prania nomexów. Szukałem w necie, ale nic ciekawego nie znalazłem. Może ktoś ma jakieś doświadczenie z takimi środkami i może coś polecić.
woj-tek1:
Środki są i impregnaty również, ale przystosowane głównie do profesjonalnych pralek z odpowiednim programem dla ubrań specjalnych.
aspiryna:
@woj-tek1
Pralka się znajdzie -_- Chodzi mi o konkretne nazwy tych środków lub gdzie je można nabyć.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej