Mam mieszane uczucia co do tej edycji Konkursu ...
1. Uważam, że organizatorzy mają pełne prawo do wyboru pytań i ich rodzaju.
2. Tzw. "szacun" za przygotowanie już 11 edycji (trzeba poświęcić duzo czasu oraz mieć sporo cierpliwości i wytrwałości żeby przygotować taki konkurs).
3. .... z drugiej strony nie podoba mi się fakt, że pytania zostały "zerżnięte" z testów i trzymamy się tzw. klucza, którego prawidłowowści NIKT w zasadzie nie jest pewny. (też mam wątpliwości, co do niektórych odpowiedzi).
4. Argument że obecna edycja jest skierowana przede wszystkim do kandydatów do SA jakoś do mnie nie przemawia (zreszta już dawno minął mi wiek ewentualnego kandydata do SA
).
5. Podobnie jak fakt, że chciałbym aby ten konkurs pozwalał sprawdzić wiedzę i dawał możliwość douczenia się w pewnych zagadnieniach a nie rozstrzygał "kto szybciej znalazł odpowiedź w gotowcach" (i również pełen szacunek do tych, którzy chociaż później przesłali ale sami "walczyli" i głowili się nad rozwiązaniami).
6. I jeszcze jedno ... życzę forumowiczom, aby w kolejnych edycjach KAŻDY mógł znaleźć coś dla siebie w testach a nie musiał ich ... usuwać.
PS. oczywiście ostateczne wyniki komisji konkursowej przyjmę z najwyższą pokorą 
@straluk, dzięki za opinię. Odpowiadając:
ad 1. Zgoda
ad. 2. Dzięki
ad 3. Jesteśmy za starzy i już nie mamy wiedzy akademickiej, by się bawić w układanie pytań do testów dla kandydatów do SA. Szukanie pytań po forach fizykochemicznych lub po zbiorach z książek też może być obarczone błędem (i też nie jesteśmy na 100% pewni, że to jest poprawne). Lepiej się uczyć z tego co już było powtarzane w testach do szkół (zakres materiału). Układający pytania do szkół po prostu też je skądś biorą i też udzielają na nie odpowiedzi. Nie wnikam czy błędy biorą się w redagowaniu, pisaniu czy (zgrozo) w obliczeniach, bo to nie moja działka. Na testach do szkół się po prostu rozwiązuje test i czeka na wyniki, bez możliwości dyskusji, wnoszenia uwag czy polemiki nad zadaniem. Dostajesz punkty i tyle. (przynajmniej nie słyszałem o rozwiązaniu, gdzie kandydaci wnosili skargi do komisji...). U nas można to przedyskutować. Jesteśmy elastyczni.
ad. 4. Zawsze będzie z tym problem, bo starzy wyjadacze powiedzą, że któraś z edycji to dziecinada, bo pytania były za proste, inni mogliby powiedzieć że za trudne, nikomu się nie dogodzi. Ta edycja była napisana pod kątem kandydatów do szkół - którzy też strasznie aktywnie uczestniczą od wielu lat w życiu forum (proszę prześledzić "kariery" osób - Ci, którzy pytali się, uczyli od siebie, rozwiązywali testy na forum i poznawali poprzez PW w większości się uczą w szkołach). Więc taka edycja też ma sens.
ad. 5 Organizatorzy mają prawo ustalać warunki konkursu na zasadach jakich sobie przyjęli. Trudno jest określić zgodne i miarodajne kryterium, dlatego trzymamy się tego co znamy. Od wielu edycji praktyka pokazuje (w zasadzie tak układamy testy, by nie dało się prosto i bardzo szybko zwyciężyć), że zwycięzca nie zostaje wyłoniony z pierwszego dnia trwania konkursu. Najczęściej jest to osoba, która ma wiedzę i trochę dłużej pochyliła się nad testami (drugi, trzeci dzień trwania konkursu).
ad. 6 nie bardzo kumam o co chodzi z tym usuwaniem testów. Co do znalezienia czegoś dla siebie to patrz pkt. 4.
O sprawy organizacyjne proszę się nie martwić, ta edycja już jest 11 i mimo, że się ciągle czegoś uczymy (a ta edycja kierowana na konkretną grupę jest dla Nas nowością) to już mamy doświadczenie w rozwiązywaniu trudnych spraw. Gdybyśmy mieli wątpliwości, to nie podejmowalibyśmy się organizacji.