Autor Wątek: Dyżur Domowy.  (Przeczytany 270708 razy)

Offline peterek

• VIP
  • *
Odp: Dyżur Domowy.
« Odpowiedź #525 dnia: Wrzesień 11, 2025, 22:02:34 »
Szanowny kolego nowy998
1. Proszę nie myl pragmatyki służbowej naszej z policją w zakresie wydalenia strażaka ze służby w związku z dyżurem domowym czy dodatkowym zarobkowaniem.
2. Komendant to może sobie śledzić swoją żonę czy partnera.
3. W znanym mi przypadku z przed kilku lat strażak po telefonie z SK o wezwaniu jako oficer operacyjny powiedział tylko przez telefon że właśnie opiekuje się małym dzieckiem i do rana nie odebrał już żadnego telefonu. Ogólnie typek głupkowaty, nie był lubiany przez współstrażaków i 01 go nie trawił i wiesz co mu zrobił formalnie? W skrócie - NIC.
4. W jednym masz bezwzględnie rację: strażak przychodzący ma być 100% sprawny do służby na PB, nieważne czy dodatkowo zarobkuje przed służbą czy się buduje czy ma 4 du..y na boku i jest zarobiony.
pozdrawiam

Offline GordonShumway

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #526 dnia: Wrzesień 12, 2025, 11:09:20 »
No to przyłóżmy się do kpp a nie jak ratownik medyczny pojawia się w służbie to reszta kładzie lagę na kpp!
Nie zachowuj się tak jak by KPP było uprawnieniami na wahadłowiec. Przecież ten zakres co jest w PSP, dzieciaki w szkole średniej ogarniają.

Offline yanek998

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #527 dnia: Wrzesień 13, 2025, 10:25:40 »
No to przyłóżmy się do kpp a nie jak ratownik medyczny pojawia się w służbie to reszta kładzie lagę na kpp!
Nie zachowuj się tak jak by KPP było uprawnieniami na wahadłowiec. Przecież ten zakres co jest w PSP, dzieciaki w szkole średniej ogarniają.

Hahahahahahaha....zapraszamy na Mazowsze 😉
"Bogu na chwałę, ludziom na pożytek"

Offline nowy998

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #528 dnia: Wrzesień 13, 2025, 19:58:06 »
Hahahahahahaha....zapraszamy na Mazowsze 😉
[/quote]

w jakim sensie nas tam zapraszasz?

Offline yanek998

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #529 dnia: Wrzesień 14, 2025, 07:32:02 »
Na recertyfikację kpp...
"Bogu na chwałę, ludziom na pożytek"

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #530 dnia: Wrzesień 14, 2025, 15:48:52 »
Na recertyfikację kpp...
Czymże się różni KPP na Mazowszu od KPP np. Podkarpaciu?  Baza pytań ta sama liczba pytań ta sama kryteria zaliczenia identyczne...
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline mixxol1998

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #531 dnia: Wrzesień 14, 2025, 17:06:06 »
Na recertyfikację kpp...
Czymże się różni KPP na Mazowszu od KPP np. Podkarpaciu?  Baza pytań ta sama liczba pytań ta sama kryteria zaliczenia identyczne...

Może kolega z Wilanowa i tam trzeba na KPP przychodzić w wyjściowym ze sznurem.
SMS - Szybki Młody Strażak

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #532 dnia: Wrzesień 14, 2025, 17:21:41 »
Mam trochę znajomych na mazowszu to opowiadali jak tam jest. Koordynatorem jest tam pielęgniarka chyba, no i kosa straszna.
Z tego co opowiadali (może napiszą coś więcej tutaj), to egzaminy potrafi oblewac połowa. Ja naprawdę uważam, że KPP jest bardzo ważne i musimy je umieć Perfekt, ale tam to czepia się szczegółów strasznie. Idealnie wszystko ma być zgodnie z procedurą (niby logiczne), no ale na mazowszu nie jest to logiczne. Nie będę podawał przykładów, bo to z opowieści ale naprawdę słyszałem od tyłu osób, że musi być w tym prawda.
Chłopaki z mazowsza, to mówią że jakby mieli możliwość odwołania się od wyniku żeby zdawać przed koordynatorem krajowym to chętnie by to zrobili. Tylko wiadomo nikt nie podważy decyzji. Podobno pani koordynator ma straszne ciśnienie. W porównaniu z moim województwem to różnica straszna. U nas albo umiesz procedury i je stosujesz, albo nie. Tam jest inaczej.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #533 dnia: Wrzesień 14, 2025, 17:53:41 »
Mam trochę znajomych na mazowszu to opowiadali jak tam jest. Koordynatorem jest tam pielęgniarka chyba, no i kosa straszna.
Z tego co opowiadali (może napiszą coś więcej tutaj), to egzaminy potrafi oblewac połowa. Ja naprawdę uważam, że KPP jest bardzo ważne i musimy je umieć Perfekt, ale tam to czepia się szczegółów strasznie. Idealnie wszystko ma być zgodnie z procedurą (niby logiczne), no ale na mazowszu nie jest to logiczne. Nie będę podawał przykładów, bo to z opowieści ale naprawdę słyszałem od tyłu osób, że musi być w tym prawda.
Chłopaki z mazowsza, to mówią że jakby mieli możliwość odwołania się od wyniku żeby zdawać przed koordynatorem krajowym to chętnie by to zrobili. Tylko wiadomo nikt nie podważy decyzji. Podobno pani koordynator ma straszne ciśnienie. W porównaniu z moim województwem to różnica straszna. U nas albo umiesz procedury i je stosujesz, albo nie. Tam jest inaczej.
To mam dla nich dobre wieści zasady się zmieniły od sierpnia i z egzaminu będą 3 oceny uśrednione (każdy z członków komisji sam oceni).... Dopiero dwie oceny niedostateczne będą dawać lufę na koniec...
No i zakres pytań na praktyce nie będzie mógł wykraczać poza program KPP:
1) dwóch zadań egzaminacyjnych sprawdzających praktyczne postępowanie w ramach kwalifikowanej pierwszej pomocy,
losowo wybranych przez tę osobę spośród zadań z zakresu wiedzy i umiejętności objętych programem szkolenia, które
zostały przygotowane przez komisję egzaminacyjną;
2) resuscytacji krążeniowo‑oddechowej na fantomie z elektronicznym monitorowaniem i oceną wykonywanych czynności
wraz z możliwością wydruku danych
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2025, 18:01:47 wysłana przez Eqinox »
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #534 dnia: Wrzesień 14, 2025, 22:16:58 »
To mam dla nich dobre wieści zasady się zmieniły od sierpnia i z egzaminu będą 3 oceny uśrednione (każdy z członków komisji sam oceni).... Dopiero dwie oceny niedostateczne będą dawać lufę na koniec...
No i zakres pytań na praktyce nie będzie mógł wykraczać poza program KPP:
1) dwóch zadań egzaminacyjnych sprawdzających praktyczne postępowanie w ramach kwalifikowanej pierwszej pomocy,
losowo wybranych przez tę osobę spośród zadań z zakresu wiedzy i umiejętności objętych programem szkolenia, które
zostały przygotowane przez komisję egzaminacyjną;
2) resuscytacji krążeniowo‑oddechowej na fantomie z elektronicznym monitorowaniem i oceną wykonywanych czynności
wraz z możliwością wydruku danych

Co to zmieni jeśli koordynator powołuje ludzi, którzy praktycznie trochę są pod nim? Bardziej działałoby to gdyby na wybrane egzaminy w kraju jeździł koordynator krajowy

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Odpowiedź #535 dnia: Wrzesień 14, 2025, 22:47:07 »
Nic się nie zmieni oprócz nazwy koordynatora
Przenieście dyskusję o KPP tu:
https://www.strazak.pl/index.php/topic,32280.msg401529.html#new
ten temat niech zostanie dla dyżurów

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #536 dnia: Wrzesień 15, 2025, 22:08:45 »
Nic się nie zmieni oprócz nazwy koordynatora
Przenieście dyskusję o KPP tu:
https://www.strazak.pl/index.php/topic,32280.msg401529.html#new
ten temat niech zostanie dla dyżurów
No widzisz kolego a ja się mocno nie zgadzam.... Bo program jest czymś zamkniętym i skończą się  wygłupy koordynatorów wiem ze 14 z 16 są to fajni ludzie ale jak widać powyżej nie wszyscy rozumieją rolę KPP w PSP.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2025, 08:21:20 wysłana przez Eqinox »