Autor Wątek: Osp – Jaka Przyszłość?  (Przeczytany 496974 razy)

Offline strażak sam-olsztyn

• Strażak Sam
  • *
Odp: Osp – Jaka Przyszłość?
« Odpowiedź #60 dnia: Styczeń 15, 2006, 18:05:11 »
Podpisy można zbierać poprzez Internet, zrobić specjalną WWW, gdzie będzie informacja co i jak, na drugiej podstronie każdy będzie mógł wpisać [ imię, nazwisko, jednostka, etc ] i zatwierdź ! W ten sposób będziemy mogli szybko zebrać wystarczającą dużą ilość podpisów. Co o tym myślicie? Wszystko mogę przygotować.
witam. zawsze to będzie jakiś krok do przodu!!! tylko co z tą całą ustawą nigdzie jej niema :(  

Offline Porta

• VIP
  • *
  • Zgred
« Odpowiedź #61 dnia: Styczeń 15, 2006, 18:07:11 »
Napiszmy ją więc razem ... Po amatorsku, a gdy będzie głośno, ktoś nam pomoże ją zrobić profesionalnie!

Scrypt już się pisze, przygotujcie tekst, który będzie widniał na WWW, ja zamieszcze go, tą WWW na serwerze Strazacy.com
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2006, 18:09:02 wysłana przez Porta »
Aktualności, artykuły, społeczność: www.Remiza.pl
Sklep pożarniczy - www.remiza.com.pl/sklep

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: Styczeń 15, 2006, 18:11:23 »
a ciekawe czy możemy liczyć na pomoc związku(bo jak narazie to zostawię to bez komentarza), to w końcu tez im powinno na tym zależeć, ale prz pisaniu takiej ustawy bedzie potrzebna pomoc prawna, i tu zaczynaja sie schody

Offline Witold

• VIP
  • *
  • Ratowanie strażaków przez strażaków
    • http://grupaszybkiegoreagowania.strefa.pl
« Odpowiedź #63 dnia: Styczeń 15, 2006, 18:19:02 »
Podpisy można zbierać poprzez Internet, zrobić specjalną WWW, gdzie będzie informacja co i jak, na drugiej podstronie każdy będzie mógł wpisać [ imię, nazwisko, jednostka, etc ] i zatwierdź ! W ten sposób będziemy mogli szybko zebrać wystarczającą dużą ilość podpisów. Co o tym myślicie? Wszystko mogę przygotować.
To chyba musi być podpis własnoręczny... wpis w bazie danych nic nie da...

Do pobrania za darmo: KSIĄŻKA pt."Podstawy zabezpieczenia i ratowania strażaków podczas wewnętrznych działań gaśniczych" + prezentacje do każdego rozdziału do pobrania!
Pobierz tutaj: sapsp.pl

Offline Porta

• VIP
  • *
  • Zgred
« Odpowiedź #64 dnia: Styczeń 15, 2006, 18:22:54 »
Nie jeden raz widziałem internetowe podpisy i dawało rade. Nas niestety dzieli odległość, a wpis w bazie danych wiele da, bo rząd, stowarzyszenie będzie wiedziało ilu ludziom na tym zależy. Trzeba próbować wszelkich dostępnych środków, oprócz tego wykonam banner, który będzie zamieszczony na większych serwisach, oczywiście nie odpłatnie. Drogi Witoldzie, może się uda ... Więc proszę, pomóż i Ty.

Offline ogniomistrz1

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: Styczeń 15, 2006, 18:23:11 »
witold ma racje  , musimy wpaść na WIEJSKĄ  z kilkoma kartonami list z podpisami , powiadomimy media .

niech ktoś zrobi listę (wzór ) i zamieści ja np. na stronie swojej  jednostki jako plik do pobrania i temat z listami załatwiony-tylko zbierać.

ZGADZA SIE !!  
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2006, 18:35:46 wysłana przez ogniomistrz1 »

Offline Porta

• VIP
  • *
  • Zgred
« Odpowiedź #66 dnia: Styczeń 15, 2006, 18:25:17 »
Ogniomistrz, tak jak już napisałem, będziemy korzystać z wszelkich dostępnych środków, ja wykonam stronę gdzie będzie można przeczytać o co chodzi, podpisać się internetowym podpisem. Po drugie popieram i Twój pomysł, ale liste można zrobić normalną, problem w tym, aby było wszystko wytłumaczone, punkcik po punkciku, prawda?

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: Styczeń 15, 2006, 20:02:08 »
Ogniomistrz, tak jak już napisałem, będziemy korzystać z wszelkich dostępnych środków, ja wykonam stronę gdzie będzie można przeczytać o co chodzi, podpisać się internetowym podpisem. Po drugie popieram i Twój pomysł, ale liste można zrobić normalną, problem w tym, aby było wszystko wytłumaczone, punkcik po punkciku, prawda?
racja!!!

a czy możemy liczyc na pomoc zawodowców, czy onie tez sie podpisza??

Offline dyzio

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: Styczeń 15, 2006, 21:57:12 »
Koledzy bardzo dobry temat został poruszony :D ! Podpisuje się rękami i nogami pod tym co piszecie!!! podpisy mąge zacząć zbierać nawet od jutra. W jedności siła druchowie strażacy! :P

Pozdrawiam!!!

Offline Witold

• VIP
  • *
  • Ratowanie strażaków przez strażaków
    • http://grupaszybkiegoreagowania.strefa.pl
« Odpowiedź #69 dnia: Styczeń 15, 2006, 22:04:14 »
Lista internetowa jest ok...do szukania poparcia. Ale żeby zgłosić projekt ustawy trzeba mieć tych 100.000 podpisów...wymóg formalny i tego nie zmienimy.

Do pobrania za darmo: KSIĄŻKA pt."Podstawy zabezpieczenia i ratowania strażaków podczas wewnętrznych działań gaśniczych" + prezentacje do każdego rozdziału do pobrania!
Pobierz tutaj: sapsp.pl

Offline hunter

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: Styczeń 15, 2006, 22:44:59 »
przygotowałem wzor tabeli do "zbierania podpisów" kto chce, niech podaje maila:) szkoda,ze nie mozemy wyciagnać z Zg projektu ustawy. a moze ktos ma jakies dojscia?
... i ósmego dnia Bóg stworzył strażaka..

Offline młody prezes

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: Styczeń 16, 2006, 09:38:43 »
no to poprosze o ten wzór osp_janiszewice@vp.pl

ale jak wcześniej pisałem i później powtórzył to ksiwek
NAJPIERW PROJEKT
co do tego z tymi podpisami internetowymi to fajna sprawa by była było by to dość rozpowrzechnione ale TRZEBA SIĘ DOWIEDZIEĆ CZY TAKIE MOGĄ BYĆ
(Porta BRAWO ZA POMYSŁ!!!)

TERAZ MOZEMY ZROBIĆ FAKTYCZNĄ PRÓBE NASZEMU ZG ciekawe czy ją przejdą bo jak narazie to kiepsko

A CO DO TEGO OTWARTEGO LISTU DO MEDIÓW to po walnym jak bede miał czas spróbuje coś sklecić i pokarze go tutaj :)

jest czas zebrań spraw-wyborczych poinformujcie o tym resztę strażaków!!!
no i madrze wybierajcie
PS u mnie już w niedzielę i będzie dobrze ;)
Strażak to taki człowiek, który jest przygotowany na wszystko to na co inni ludzie nie są przygotowani...

Offline SenseY

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: Styczeń 16, 2006, 10:41:19 »
Co do druku to proponuje Hunter wyślij go do admina strazak.pl i niech on ten plik umieści na stronie. Będzie łatwiej dostępny dla każdego a Ty będziesz miał spokój z rozsyłaniem go.
Podpisy można by było w sumie już zbierać, ale większy problem stanowi tekst ustawy. Sami jej nie napiszemy, jesteśmy strażakami a nie prawnikami. Do napisania takiej ustawy potrzebni są i strażacy i prawnicy. Można by było z naszej strony zacząć wypisywać postulaty, zaznaczyć co ma być w tej ustawie, jakie ma ona problemy rozwiązywać. Nie możemy o niczym zapomnieć. Później zlecić może jakimś prawnikom aby napisali ustawę (wada - prawnik nie zrobi tego za darmo), albo dogadać się ze Związkiem bądź z MSWiA. Może któryś z tych organów wesprze swoją pracą.

Chcę też zaznaczyć bo różnie można zrozumieć problem zbierania podpisów z kilku powyższych postów, że podpisy mogą składać wszystkie pełnoletnie osoby nie zależnie od tego czy należą do OSP. To znaczy że można by było na przykład w imprezy majowe (w tym dzień strażaka) ogłosić akcję np pod nazwą "wesprzyj ochotnika" i zbierać podpisy.

Podsumowując proponuję rozpocząć zbieranie podpisów nawet od teraz. I również od teraz spisywać wszystko to co chcemy aby w tej ustawie się znalazło. Potem będziemy podejmować dalsze decyzje i kroki takie jak znalezienie kogoś do sporządzenia ustawy i powołanie wąskiej grupy osób który objełoby kierownictwo nad pracami.

Offline ksiwek

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: Styczeń 16, 2006, 10:51:31 »
Jak już wcześniej pisałem ja i inni. Najpierw musi być ustawa. Potem komitet. Potem dopiero listy.  Bo Ci co się podpisują muszą coś popierać. Nie ideę tylko gotowy przepis. Potem uzyskuje się poparcie 1000 osób i rejestruje sprawę w kancelarii sejmu. Potem reszta podpisow.  Cały wysiłek musimy skupić na tekście przepisu. A sami temu nie podołamy.  Projektowany tekst musimy opublikować i poddać gorącej dyskusji. Bo inaczej wyjdzie jak z regulaminem JOT.  To trzeba zrobić porządnie. I problem jest na razie jeden - kto nam napisze projekt ustawy,  kto sprawdzi pod wzgledem prawnym itp.  Bo w ZG być może nawet nie powstał. Co do formy prawnej to jak na razie myślę, że jesteśmy skazani na to żeby byc stowarzyszeniem jakoś nie widzę innej możliwości.   Powtarzam raz jeszcze - skupmy całą dyskusję na tekście ustawy.    

Offline prezesbogdan

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: Styczeń 16, 2006, 11:05:36 »
Jestem po rozmowie telefonicznej z druhem I.Niedźwieckim. W czasie gdy ta ustawa była forsowana w Sejmie był wiceprezesem ZG i do dzisiaj jest przewodniczącym komisji prawno -organizacyjnej. Nie wiedział za bardzo gdzie jest tekst tej ustawy ale treść jej ograniczała przywilejie Związku a dawała więcej uprawnień OSP i działacze związkowi nie byli bardzo zainteresowani aby ta ustawa przeszła. Myślę że teraz będzie podobnie. Swoją drogą wiem że szykują się zmiany w zapisie ustawy o ochronie przeciwpożarowej i KSRG. Jeśli można by umieścić pewne zapisy dające większe umocowania prawne dla OSP to już byłby sukces. Trzeba dotrzeć do MSWiA.

Offline młody prezes

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #75 dnia: Styczeń 16, 2006, 11:32:48 »
Panowie i znowu z ksiwkiem radzimy bo tak musi byc ze najpierw ten projekt bo np. gdyby ktoś do mnie przyszedł żebym mu sie pod czyms podpisał a on i ja nie bardzo byśmy wiedzieli o co chodzi tzn treść i forma to bym takiego wyśmiał i spławił
co do tego kto nam to napisze to myśle ze gdybyśmy zapytali studentów prawa to moze by się zgodzili napewno znajdzie sie tam grupka ambitnych ludzi
nie koncentrujmy się tak bardzo na tych podpisach

Myślę ze taka ustawa powinna określać jasno ze np. za szkolenia członków OSP odpowiedzialny jest zarząd powiatowy i tutaj np. za kurs prawa jazdy 50 % pokrywa zainteresowany strażak a 50% gmina i zainteresowany podpisuje oświadczenie ze w miarę możliwości bedzie dysponowany na alarm przez okres np. 5 lat.
i moze w końcu z tym wynagrodzeniem za akcjie bo w niektórych gminach jest płacone a w niektórych nie (np. w mojej)
obowiązkowe powinny być kursy 1 pomocy dla członków JOT lub jeśli taka nie była powołana dla jednostek z KSRG
określić zeby odciążyć gminy z finansowania OSP np podzielić to na starostwo jeszcze
Strażak to taki człowiek, który jest przygotowany na wszystko to na co inni ludzie nie są przygotowani...

Offline MIKE

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: Styczeń 16, 2006, 12:16:09 »
Firetom... Ty to zawsze namieszasz :D... ale ja to lubię.
Problem z ustawą jest o tyle poważny, że nasz kochany rząd, były i obecny ma problemy z uchwaleniem ustaw o wiele ważniejszych: np. ustawa o Państwowym Ratownictwie Medycznym, ustawa o bezpieczeństwie cywilnym, czy zarządzaniu kryzysowym.
Sprawa GOPR-u jest też o tyle prostsza, że porównując aspekty lokalne GOPR nie pracuje na Mazurach czy Kaszubach, OSP działa wszędzie. GOPR ma członków również odpowiednio mniej... a i kryterium doboru członków to sprawa nie dla przeciętniaka.
Oczywiście trzeba z tym coś zrobić. Tylko co?
Co my możemy zaproponować rządowi, aby kolejne pokolenia strażaków ochotników chciało się w to "bawić".
Propozycji jest wiele, np. zniżki na wodę czy prąd... może gaz. Zwolnienia z podatku, profity dla zatrudniających ochotników (z możłiwością "zerwania się z pracy"). Niestety ja t czarno widzę. Ktoś wcześniej napisał o parlamentarnym zespole strażaków... nawet oni nie pomyśleli że mogą mieć po swojej stronie grono ludzi wsperających inicjatywy polityczne (w większości niestety chore).
Becikowym obecny rząd kupił sobie poparcie "chodzących inkubatorów". LPR z kolei kupuje sobie przyszłych - czerwcowych wyborców z tej grupy oferując podwójne becikowe dla najuboższych (których jest niestety najwięcej).
Panie i Panowie! Nikt nie chce nas kupić! Dlaczego?
Bo niestety traktują nas i będą traktować jak coś naturalnego... jak wyrostek. Jak jest to jest , ale jak zacznie doskwierać to się go po prostu wytnie i tyle.
Niestety politycy nie pamiętają o ważnej sprawie - przy zabiegu usuwania wyrostka pacjenci też giną... nie tylko wyrostek :D

Offline SenseY

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: Styczeń 16, 2006, 13:00:39 »
Projekt ustawy jest bardo ważny i pilny do wykonania. Tu się zgadzam na pewno.

Ale nie widzę przeszkód by zacząć lada moment zbierać podpisy. Wątpię aby każda osoba składająca podpis przeczytała całą ustawę, liczę że będzie to zaledwie 1%. Ludziom powinny wystarczyć postulaty, z ustawy i tak nic nie zrozumieją bo nie są strażakami ani prawnikami, a jak będą wiedzieć co chcemy i że nam dana ustawa to umożliwi to powinni mieć wystarczające informacje aby złożyć ten podpis. 100 000 to jest i dużo i mało, na województwo przypadnie 7000, więc damy radę. Ale należy wiedzieć że tak szybko nie zbierzemy, ta formalność zajmie nam dużo czasu i nie czekajmy zbędnie.

I jedna prośba: nie krytykujmy polityków i rządu, bo oni mogą nasze posty czytać i wyciągać nieporządane dla nas i naszej sprawy wnioski.

Offline ksiwek

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: Styczeń 16, 2006, 13:23:26 »
Na tabeli z podpisami musi być nazwa komitetu inicjatywy ustawodawczej i tutuł projektu ustawy.  Jakby nie patrzeć to podpisy zbiera się na końcu.  Może wyznaczymy nagrodę dla tego kto znajdzie ten słynny projekt ustawy. Bo rozumiem, ze jednak gdzieś jest??

Offline SenseY

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: Styczeń 16, 2006, 13:43:19 »
A co stoi na przeszkodzie ażeby powołać komitet, nadać mu nazwę i zatytułować ustawę?