Pożarnictwo > Taktyka działań ratowniczych

Wykorzystanie wiatrakowca w akcjach

<< < (2/18) > >>

Fistach:
A ja jeszcze chciałbym zadać pytanie:

- po co to jest ?
- Kiedy zacznie się psuć?
- jaki jest roczny koszt utrzymania tego + badania dla pilotów + inne wydatki ? I dlaczego nie kupiono za te pieniądze ubrań specjalnych dla jednostek OSP, które ich nie posiadają?

Z forum ZOSP kolega Michanio zrobił małe podsumowanie:

--- Cytat: michanio ---http://www.zosprp.pl/?q=content/biuro-zg-zosp-rp

http://www.mg.gov.pl/kontakt

Wyślijmy jakieś pismo do Prezesa. Bo naprawdę to co się dzieje to są jakieś cyrki. Rozumiem są takie jednostki jak np. jednostka OSP Radzymin ukazana w programie "Strażak z OSP" ale kochany ZG, to są wyjątki... Od paru lat staramy się pozyskać buty i nomexy. Niestety na razie dostaliśmy nowe hełmy i to jak się okazuje prezent od wójta za ożywienie mojej jednostki.

Informacje o cenie wiatrakowca i szkoleń (Jan Wyszogrodzki)

wiatrakowiec:  327 475.00 zł. brutto.

Szkolenie teoretyczne: 1 800.00 zł. netto

Szkolenie praktyczne: 600.00 zł. netto za 1 godz. lotu

--- Cytat: Jan Wyszogrodzki ---

Program szkolenia przewiduje 25 godzin lotów lecz jest to tylko teoria, do samodzielnego lotu
wylatałem 40 godzin i wiem że strażacy też nie zmieścili się w tym czasie i otrzymali dodatkowe godziny.

--- Koniec cytatu ---

podliczając: 40h*600zł=24000zł
de tego teoretyczny i cena wiatrakowca i wychodzi nam 353 275zł za wyszkolenie strażaka i prawdopodobnie zakup wiatrakowca. Po odbytym kursie jest 9 strażaków czyli 353 275zł*9=3 179 475zł!!! nie orientuję się w cenach nomexów ale chyba coś ok 1200zł + buty ok 300zł mamy 1500zł. Wniosek? 2 119 kompletów umundurowania dla strażaków  licząc niech każdej potrzebującej straży która bierze udział w akcjach przypadnie po 6 sztuk to ok 350 jednostek zostałoby wyposażonych...
--- Koniec cytatu ---

kuba.:
@Fistach....do mnie już powoli dociera tok rozumowania co niektórych władnych....  :wall: Tymi 2119 kompletami za cholerę w mediach by się nie było jak pochwalić...a tu zobacz - prezes P. mówi o wiatrakowcach, tu jeden już jest (jest plusik gdzie trzeba) a dodatkowo jeszcze w telewizji go pokazują...że lata i policji pomaga  :gwiazdki:. U nas na ten przykład policja ma swoje hihoptery i jak potrzeba to one nadzorują krzyżówki, korki itp...
Mnie tylko zastanowiło, na jakiej podstawie a właściwie na jakiej zasadzie ten ochotnik w chmurach wydaje polecenia gdzie skierować patrol policji ? Było nie było - w kwestii oceny czy w dane miejsce faktycznie potrzeba czy nie, też trzeba mieć doświadczenie...ale co my tam wiemy...  :szalony:

Fistach:

--- Cytat: kuba. w Listopad 10, 2012, 08:19:35 ---@Fistach....do mnie już powoli dociera tok rozumowania co niektórych władnych....  :wall: Tymi 2119 kompletami za cholerę w mediach by się nie było jak pochwalić...a tu zobacz - prezes P. mówi o wiatrakowcach, tu jeden już jest (jest plusik gdzie trzeba) a dodatkowo jeszcze w telewizji go pokazują...że lata i policji pomaga  :gwiazdki:. U nas na ten przykład policja ma swoje hihoptery i jak potrzeba to one nadzorują krzyżówki, korki itp...
Mnie tylko zastanowiło, na jakiej podstawie a właściwie na jakiej zasadzie ten ochotnik w chmurach wydaje polecenia gdzie skierować patrol policji ? Było nie było - w kwestii oceny czy w dane miejsce faktycznie potrzeba czy nie, też trzeba mieć doświadczenie...ale co my tam wiemy...  :szalony:

--- Koniec cytatu ---
Myślę, że on raczej tylko mówi gdzie są korki bo trudno żeby pełnił rolę KDR bujając w obłokach - zresztą co to za akcja (ze strażackiego punktu widzenia - żadna).

piotr998:

--- Cytat: Fistach w Listopad 10, 2012, 07:03:43 ---... Z forum ZOSP kolega Michanio zrobił małe podsumowanie:

--- Cytat: michanio ---http://www.zosprp.pl/?q=content/biuro-zg-zosp-rp

http://www.mg.gov.pl/kontakt

...
wiatrakowiec:  327 475.00 zł. brutto.

Szkolenie teoretyczne: 1 800.00 zł. netto

Szkolenie praktyczne: 600.00 zł. netto za 1 godz. lotu

--- Cytat: Jan Wyszogrodzki --- ...

--- Koniec cytatu ---

podliczając: 40h*600zł=24000zł
de tego teoretyczny i cena wiatrakowca i wychodzi nam 353 275zł za wyszkolenie strażaka i prawdopodobnie zakup wiatrakowca. Po odbytym kursie jest 9 strażaków czyli 353 275zł*9=3 179 475zł!!! nie orientuję się w cenach nomexów ale chyba coś ok 1200zł + buty ok 300zł mamy 1500zł. Wniosek? 2 119 kompletów umundurowania dla strażaków  licząc niech każdej potrzebującej straży która bierze udział w akcjach przypadnie po 6 sztuk to ok 350 jednostek zostałoby wyposażonych...
--- Koniec cytatu ---

--- Koniec cytatu ---
rozumiem że liczone są koszty wyszkolenia 9 strażaków, ale dlaczego 9-krotnie liczona jest cena wiatrakowca  :pyt:

Fistach:

--- Cytat: piotr998 w Listopad 10, 2012, 09:41:57 ---rozumiem że liczone są koszty wyszkolenia 9 strażaków, ale dlaczego 9-krotnie liczona jest cena wiatrakowca  :pyt:

--- Koniec cytatu ---
Z tego co ja zrozumiałem to strażacy są z różnych jednostek.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej