Pożarnictwo > Taktyka działań ratowniczych
Wykorzystanie wiatrakowca w akcjach
podymacz:
--- Cytat: malinek w Listopad 08, 2012, 23:58:41 ---relacja Teleexpressu z akcji "znicz 2012" z udziałem wiatrakowca OSP Baranów https://www.youtube.com/watch?v=Ghnu4gRTIP0&list=UU_zRHc6ci1JRXwjRoqyZUjw&index=1&feature=plcp
Kolego Podymacz, a to chyba z Waszej jednostki https://www.youtube.com/watch?v=jKf-bA-SaLQ ...rozumiem skąd te kompleksy, macie powód do dumy...
--- Koniec cytatu ---
No tak, mamy kompleksy, bo brakuje nam wiatrakowca do skutecznych działań ratowniczo - gaśniczych. :'(
Ech, to taka wspaniała sprawa. Każda OSP powinna posiadać taką cudowną maszynę. Można by skuteczniej wspomagać policję i robić piękne zdjęcia z powietrza.
Bez tego ani rusz w dzisiejszym rzemiośle ratowniczym...
A teraz serio:
Kompleksy to chyba sam masz kolego, bo szukasz na mnie haka. Skoro tak fascynuje Cię filmik z wygłupami naszej młodzieżówki, to poproszę żeby coś zrobili także dla Ciebie. :szalony:
Twierdziłem i będę tak uważał dalej, że ta całą sprawa "lotnictwa w OSP" to bzdura. Oczywiście możesz mnie przekonywać jak to jest potrzebne, ale Ci się nie uda. W strukturach OSP to nieporozumienie. Teraz latacie sobie, bo to nowe, fajne. Za jakiś czas wyjdzie sprawa zużytych części eksploatacyjnych i inne opłaty. Musicie mieć dobry układ w Urzędzie Gminy że Wam chcą za to płacić. Albo raczej sami jeszcze sobie nie zdają z tego sprawy.
Napisz ile kosztował ten cały śmieszny wiatrakowiec z wyposażeniem, szkolenia, czy co tam jeszcze i zobaczymy sumę, dzięki której można by zakupić wiele sprzętu ratowniczego dla OSP. A tak? Fajnie sobie bujacie w obłokach.
Nie zazdroszczę Wam tego, bo nie mam czego. Macie drogą, fajną zabawkę którą się jaracie - rozumiem także to. Ale naprawdę w OSP taki sprzęt to tylko gadżet.
Aha, no i w końcu macie fajne kombinezony. Teraz przynajmniej wygląda to jak zalążek "Sił powietrznych OSP". :rolleyes:
malinek:
Przepraszam, że w tym dziale, ale ten jeden raz ustosunkuję się do wypowiedzi Kolegi Podymacz:
-nie każda OSP powinna posiadać, ale gdyby miała to jedna w każdym województwie, nie byłoby źle...
-oczywiście, że można się bez tego obejść. Zwłaszcza w OSP.
-nie szukam na Ciebie haka, po prostu dużo się wypowiadasz bardzo mentorskim tonem, więc wyguglowałem sobie kto zacz...i na taki kwiatek trafiłem. Przepraszam, ale mam uczulenie na połączenie strażackiego munduru z butelką wódki. Zwłaszcza w wydaniu MDP.
-nie mam w zwyczaju kopać się z koniem, więc nie zamierzam przekonywać Cię do koncepcji wiatrakowca. Że się przekonać nie dasz nie wątpię. Jesteś jednym z
krzykaczy, którzy rzucaja hasła, a nie są w stanie argumentować (patrz Twój wcześniejszy post o niebywałej przewadze poduszkowca nad wiatrakowcem).
Przydatność wiatrakowca w Straży zweryfikują akcje. I nikt nie mówi o podrywaniu go do lotu za każdym razem kiedy wyjeżdża nasz wóz.
-Twoje pytanie o finanse bardzo przypomina mi święto PSP na Stadionie Narodowym, gdzie wraz z upływem czasu pojawiali się coraz to bardziej upojeni, w
porozpinanych mundurach, z poluzowanym krawatwem i czerwoną twarzą i mają dwa pytania: "ile żeśta za to dali" i "skąd żeśta mieli piniądze". Pozwól, że nie
będę roztrząsał spraw finansowych na forum i pozostawię to do wiadomości zainteresowanych instytucji.
-co do naszych kombinezonów, to uwierz mi że w powietrzu nie ma dla nas znaczenia czy jesteśmy w cywilu, czy też w mundurach. Liczy się komfort.
Pozdrawiam i życzę więcej otwartości na coś co nowe, co powstaje i niekoniecznie Ty, ja, czy też wielu ekspertów nie musimy mieć racji. Zawsze akcja jest wyznacznikiem przydatności sprzętu, a to za jakiś czas zweryfikuje życie.
sheldon:
Proponuję założenie osobnego wątku dot. wiatrakowca i kontynuację dyskusji tam, sam chętnie się dołączę.
Malinek, żeby rozwiać wątpliwości, odpowiedz proszę na kilka pytań -_-
- kto finansuje eksploatację (konserwacja, paliwo) wiatrakowca?
- w ilu akcjach, które były stricte działaniami ratowniczo-gaśniczymi brał udział?
- jaki procent wszystkich wylotów wspomniane wyżej działania stanowią?
- kto dysponował sprzęt do tych działań?
- jak wygląda współpraca wiatrakowca z zastępami na ziemi? Na czym przede wszystkim polega? Przekazywanie informacji o rozwoju sytuacji?
- w jakich godzinach może być dysponowany? (bardziej chodzi mi o pory dnia, nawet i roku)
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
sheldon:
Malinek, żeby rozwiać wątpliwości, odpowiedz proszę na kilka pytań -_-
- w ilu akcjach, które były stricte działaniami ratowniczo-gaśniczymi brał udział?
- jak wygląda współpraca wiatrakowca z zastępami na ziemi? Na czym przede wszystkim polega? Przekazywanie informacji o rozwoju sytuacji?
- w jakich godzinach może być dysponowany? (bardziej chodzi mi o pory dnia, nawet i roku)
podymacz:
--- Cytat: sheldon w Listopad 09, 2012, 22:53:43 ---Malinek, żeby rozwiać wątpliwości, odpowiedz proszę na kilka pytań -_-
--- Koniec cytatu ---
Ja też chętnie się dowiem. -_-
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej