kilka uwag:
1/. aby wypełniać przypisane w ksrg zadania z zakresu ratmed nie trzeba mieć specjalnych predyspozycji - trzeba się nadawać na strażaka
2/. strażacy szczególnie zaangażowani w ratmed powinni byc docenieni i hołubieni, ale to nie znaczy, że reszta ma mieć w nosie - nigdy nie wiadomo, komu przyjdzie ratować życie
3/. w sprawie wytycznych ERC w ksrg - odsyłam do mojego posta ze stycznia 2006
4/. powszechnie stosowane AED to defibrylatory półautomatyczne - w sam raz do zastosowania przez strażaka w oczekiwaniu na zesp ratmed i leki - raczej według nowych zasad - a nie trzy wyładowania z kontrolą rytmu...
5/. BLS, BTLS itp to nazwy komercyjnych pakietów edukacyjnych, a nie fragmenty wiedzy medycznej. Wiele osób uzwa tych pojęć w sposób bez mała symboliczny ( "adidasy firmy puma") promując określoną ofertę rynkową - i dobrze, tak długo, dopóki nie ma monopolu... ktoś kiedyś zapytał, - jakim prawem uczycie 15/2 - przecież to BLS, program, certyfikat, kasa... Jak się wyśmiałem to powiedziałem, że jak zgłoszą roszczenie, to w ciągu 3 dni zmienimy w ksrg na 16/2...
6/. udało się osiągnąć dużą spójność pomiędzy zadaniami, procedurami, programem szkolenia i wyposażeniem PSP w zakresie ratmed - owszem, w wytycznych dopuszczono trochę sprzętu niestandardowego, ale na aktualnym etapie i poziomie doświadczenia ratmed strażaków poszerzanie zakresu wiedzy np. o nzk nie zawsze jest wskazane... oczywiście oczekujemy od Bulona przystępnego wyjaśnienia 4H i 4T