Autor Wątek: Zmiany W Wytycznych Europejskiej Rady Resuscytacji  (Przeczytany 18609 razy)

Offline Cień

• Weteran
  • *
Zmiany W Wytycznych Europejskiej Rady Resuscytacji
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 09, 2006, 11:08:11 »
Padło tu wiele pytań  .Podczas recertyfikacj mej w ubiegłym roku zapytałem koordynatora  czemu  zmieniła sie stosunek wdechów do ucisków  na co odpowiedział mi tak  bo jak uciskasz klatke piersiowa  pod warunkiem że drogi oddechowe są drożne to przy ucisku i tak wymuszasz oddech i wydaje mi się to słuszne . Ja pierwszy kurs pierwszej pomocy  w PSP kończyłem w 1997 roku  potem następny i następny  od czasu mego pierwszego ile się zmieniło  i będzie się zmieniać  czas nie stoi w miejscu również i na tym polu.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2006, 11:12:53 wysłana przez Cień »
Pozdrawiam Cięń em.

Offline bulon

• Elitarny spamer :)
  • VIP
  • *
  • www.heartsaver.pl
    • Kursy pierwszej pomocy
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 09, 2006, 15:58:42 »
cien to 1/10 prawda.

zmiana liczny oddechow do uciskow wynika glownie z innych powodow.
i jest to glownie podyktowane aspektem kardiologicznym.

dlatego tez nowe wytyczne dotyczace rko w ksrg beda z pewnoscia braly pod uwage to, ze strazacy prowadza rko glownie pochodzenia oddechowego badz obrazeniowego.
moga pojawic sie roznice w tym temacie lecz nie musza.

i wtedy pan pagon i spolka beda sie uczyc ponownie albo i nie bo i tak maja to gdzies.
Prywatnie zdanie wyrażam pisząc kolorem czarnym.

Moderuje przy pomocy koloru navy.
Każdy moderator ma swój kolor.

Offline ignacy b

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 09, 2006, 23:05:32 »
Prawdopodobnie będą zapytania do Rady Resuscytacji, Tow. Med. St. Nagłych i Katastrof i Tow. Med.Rat. o:
1/. cykl resuscytacyjny - czy kończy się na wdechach czy na uciskach
2/. czas 5 cykli czy 120 sekund - czy ważniejszy stoper ( od kiedy pomiar czasu ?) czy pełny cykl resuscytacyjny - przedłużający lub skracający 5 cykli poniżej lub powyżej 120 sekund - statystycznie prawie nigdy nie trwajacych równo 120 sec
3/. czy nie należałoby, zaczynając od masażu , umożliwić poszkodowanemu tzw. oddychanie dyfuzyjne poprzez przyłożenie maski worka do twarzy, przy przepływie tlenu  15 l/min
4/. jak ma wyglądać procedura w ciężkiej hipotermii - dotychczasowa opiera się na zaleceniach ogłoszonych na Szkole w Karpaczu - pod egidą P.Tow. Med. Ratunkowej
5/. u dzieci - zatrzymanie krążenia głównie z niedotlenienia - zaczyna się od oddechów - w dotychczasowej praktyce PSP większość zatrzymań krążenia to skutek niedotlenienia, a nie choroby serca  - może uwzględnić to w procedurze.....  

Do czasu ogłoszenia przez Pana Komendanta Głównego PSP nowych procedur w KSRG obowiązują  dotychczasowe.
Europejska Rada Resuscytacji ogłosiła 4 stycznia 2006 , że stosowanie zasad dotychczasowych nie jest błędem !!!!!

Offline bulon

• VIP
  • *
  • www.heartsaver.pl
    • Kursy pierwszej pomocy
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 10, 2006, 00:46:35 »
Europejska Rada Resuscytacji ogłosiła 4 stycznia 2006 , że stosowanie zasad dotychczasowych nie jest błędem

poniewaz nie ma jeszcze podrecznikow do nauki bls aed dla kursow PRR wiec nawet PRR uczy wg starych zasad

Młodzik

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 16, 2006, 22:20:54 »
Witam, ja rowniez odbywalem kurs calkiem niedawno (w listopadzie, chyba nawet z kolega Witkiem) i z tego co pamietam to wykladowcy nakreslali ze w niedalekiej przyszlosci AED bedzie powszechnym urzadzeniem.. ktore kazdy powinien umiec obsluzyc.. podobno juz pojawiaja sie takie urzadzenia w duzych hipermarketach czy stacjach benzynowych - osobiscie sie jeszcze nie spotkalem, ale uwazam to za bardzo dobre urzadzenie ktore pomoze laikowi sprawniej ratowac zycie ludzkie

pozdrawiam

Offline strażakL

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 20, 2006, 11:13:15 »
Mam pytanie, już kilka lat temu przeszedłem szkolenie z zakresu ratownictwa medycznego. W tej chwili dowiedziałem się że co trzy lata trzeba robić odnowienie kwalifikacji, mi te uprawnienia wyszły więc blisko miesiąc temu. Gdzie zgłośic się i jak załatwić takie szkolenie??????? Jestem strażakim ochotnikiem, i mam z tym teraz mały problem, mówiono nam, że dostaniemy powiadomienie o szkoleniu , ale jak do tej pory nic nie przyszło.

Młodzik

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 20, 2006, 17:03:24 »
hmm powinienes sie skontaktowac z organem ktory zalatwial Wam szkolenia, np w moim przypadku był to zarzad powiatowy, i ja bym do niego uderzyl i monitowal o wyslanie na egzamin uaktualniajacy uprawnienia..
pozdrawiam

Offline bulon

• VIP
  • *
  • www.heartsaver.pl
    • Kursy pierwszej pomocy
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 21, 2006, 08:57:17 »
sugeruje zwrocic sie do wojewodzkiego koordynatora ratownictwa medycznego PSP

Offline miggru

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 14, 2006, 15:54:47 »
właśnie skończyłem kurs i ratownik medyczny z którym mieliśmy zajęcia wspomniał o zmianach. Komenda powiedziała że nie zmienią przepisów bo by trzeba naraz zrobić wszystkim kursy, a stary sposób RKO jest też skuteczny a zmiany są z tąd że jacyś lekarze którzy podejmują decyzje o zmanach w europie doszli do wniosku że sposób 30-2 jest o 1% skuteczny. Myśle że jak kogoś mamy uratować  i są szanse to go uratujemy i nie zaważy na tym technika RKO.

Offline Ajax

• Pokój to tylko brak wojny.
  • VIP
  • *
  • Cały świat gra komedię!
    • http://
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 14, 2006, 18:29:42 »
Rok ponad  temu kończąc bardzo nawet pozytywnie :) certyfikat , do dziś mimo 2 koordynat. woj. papierka "stosownego" nie ma? O czym to świadczy - proszę sobie odopowiedzić samemu!:angry:
Nie chodzi o papier sam w sobie, ale po, co istnieją m.in. te stanowiska?
Ja i tak prowadzę "społecznie" te szkolenia dla Policji, UM, Stowarzyszeń i OSP więc mi biega to w sumie /mam stosowne jakieś tam kwalifikacje i uprawnienia/, ale ktoś bierze niezłą kaskę z tego tytułu - często dodatkową,  i ma w daleko w dup...  :( Jego rola ogranicza się gł. do spr. wiedzy i umiętnośći raz na 3 lata - świstka papieru nie chce mu się nawet dla wybranych podpisać w ciągu roku? Cóż - ot mamy rat. przedmed. :D
Pozdr.
Nie jeden brak wiedzy nadrabia wazeliną.

Offline Witold

• VIP
  • *
  • Ratowanie strażaków przez strażaków
    • http://grupaszybkiegoreagowania.strefa.pl
Odp: Zmiany W Wytycznych Europejskiej Rady Resuscytacji
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 27, 2006, 17:11:08 »
Pozwolę sobie odświeżyć temat i zapytać, wg. jakich wytycznych powinniśmy obecnie działać. Coś mi się obiło o uszy, że w PSP już się szkoli wg. nowych wytycznych. Prawda to?

Do pobrania za darmo: KSIĄŻKA pt."Podstawy zabezpieczenia i ratowania strażaków podczas wewnętrznych działań gaśniczych" + prezentacje do każdego rozdziału do pobrania!
Pobierz tutaj: sapsp.pl

Offline bulon

• VIP
  • *
  • www.heartsaver.pl
    • Kursy pierwszej pomocy
« Odpowiedź #31 dnia: Maj 30, 2006, 08:43:59 »
sa jedne wytyczne i sa to "wytyczne do orgnizacji ratmed w ksrg"

Offline czesiu-niesfora

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 01, 2006, 13:23:27 »
Szanowni Państwo!!!
PSP jak i OSP to służby ratunkowe, działania nasze powinny polegac na:
- zabezpieczeniu poszkodowanego, jego czynności życiowych
- bezpiecznej ewakuacji ze strefy zagrożonej
nowe wytyczne mają na celu zrobic z strażaka-ratownika automatu, który poprzez odpowiednie procedury da szanse na przeżycie.
Moim skromnym zdaniem powinniśmy położyc nacisk na wyszkoleniu w stabilizacji i ewakuacji poszkodowanego. Wprowadzenie AED w podział bojowy ma na celu uprościc te procedury i ułatwic nam życie.

Offline czesiu-niesfora

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 01, 2006, 13:27:37 »
odnośnie ostatniej wypowiedzi to:
   Powinniśmy byc szkoleni według najnowszych procedur czyli nowy BLS i procedury pokrewne, lecz przez kogo?

Offline bulon

• VIP
  • *
  • www.heartsaver.pl
    • Kursy pierwszej pomocy
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 01, 2006, 23:21:06 »
czesiu czy ooprocz tego ze w nowych wytycznych jest 30:2 potrafisz cos wiecej o nich powiedziec?
i pytanie- jak traktowac strazaka -ratownika? jak laika czy jak zawodowca?
bo jak laika to wszystkie rurki i tleny mozesz sobie do smietnika wywalic.

Offline czesiu-niesfora

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 06, 2006, 17:24:18 »
odnośnie jak traktować strażak hmmm... Po rozmowie z ludzmi którzy byli przy wprowadzaniu wytycznych o ratownictwie medycznym w PSP zrozumiałem iz nawet KG i PRR ( i pochodne) nie wie co z tym fantem zrobic.
Na szczeblu KG miała zaistniec dyskusja o strażaku-ratowniku.
wszystko zaczeło sie w 1999 roku a teraz zaczyna się sypać.
Są dwa obozy - przeciw jest pan prof. J.Jakubaszko ,kóry uważa nas za stwór działający z wytycznymi z cywila.
co zrobic z torbami psp R1 i R2 w du... wsadzić :huh: sam bym chciał wiedziedzieć
jak na razie wykonujmy wszystko zgodnie z wytycznymi

Offline bulon

• VIP
  • *
  • www.heartsaver.pl
    • Kursy pierwszej pomocy
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 06, 2006, 21:43:01 »
o widzisz
problem w tym ze pan jakubaszko wymyslil sobie ze na swiecie beda tylko panowie o super nazwie "ratownik medyczny" +jeszcze lekarze a inny poziom ratownictwa medycznego nie istnieje (moze oprcz- wezwij pomoc)
gdy zaczal robic to co wymyslil zpaomnial jeszcze wprowadzic do tego stosowne uregulowania w kwestii uprawnien, kwestii programu naczuania, ewolucji paru ustaw id...

nowe i stare wytyczne ERC sa poprostu wytycznymi- niogo nie obowiazuja chyba ze ktos tak postanowil.
w KSRG ktos postanowil ze wytyczne ksrg obowiazuja i koniec kropka i dzieki Bogu.

na pocieche ci powiem ze w wawa PR malo kto w ogole wie ze istnieje ERC :)

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 22, 2006, 00:18:29 »
Kolego bulon
Widzę że ostro szkolisz kolegów , a nazewnictwo jest twoją fobią . Chciałem Ci przypomnieć , że w straży zarówno tej Państwowej jak i Ochotniczej , są przede wszystkim  Strażacy-Ratownicy . Ratownictwo medyczne które przypisane jest jednostką ochrony przeciwpożarowej jest tylko jednym z kilkunastu  zadań , może nie mniej ważnym niż inne jednak strażak musi posiadać potężny zasób wiedzy z wielu dziedzin . Podstawowym błędem Ratownictwa Medycznego w strukturach jednostek ochrony przeciwpożarowej nie tylko tych z KSRG jest brak zróżnicowania w kwalifikacjach . Nie każdy strażak ma predyspozycje do udzielania pierwszej pomocy w szeroki zakresie , inni spełniają się i powinni poszerzać swoje kwalifikacje . System musi ewoluować i na pewno będzie . Co do wytycznych ERC to prędzej czy później znajdą się w procedurach , szczególnie że nowe są ułatwieniem . Chciałem  zauważyć , że kilku koordynatorów jest członkami  rady i w KG PSP te procedury są znane . Co do AED to uważam , że jest to zabawka bardziej dla laika niż ratownika i powinna wisieć w urzędach . Jeśli KSRG pragnie wprowadzić Defibrylatory powinny zostać stworzone przepisy i program kursu umożliwiający używanie półautomatycznych lub manualnych defibrylatorów  . Zakres wiedzy związanych z ich zastosowaniem nie jest aż tak duży i jeśli przyjmiemy , że pozostawiamy do rozpoznania : VF/VT defibrylacja i Asystolia  i PEA nie do defibrylacji , to jest to do nauczenia w kilkanaście godzin . Na kilku zajęciach ocenialiśmy skuteczność AED . Przyjmując że AED co chwila prowadził  analizie rytmu , to po pierwszej , góra drugiej nie skutecznej defibrylacji dla ratowanego bezpieczniejsze było odłączenie defibrylatora i prowadzenie dalszego RKO bez kolejnych prób do czasu przybycia zespołu z lekami i manualnym defibrylatorem . Nie możliwe było osiągnięcie jakiegokolwiek minimum skutecznego RKO . Jak któryś z kolegów zauważył procedury są wzorowane na BLS i BTLS i tak zostanie jeśli te procedury będą się zmieniać to KSRG prędzej czy później też . Nie może być różnych standardów .
A jeszcze jedno do kolegi Bulon jak kolego piszesz o leczeniu odwracalnych przyczyn NZK -  4H i 4T to nie jest to w procedurach KSRG i podaj kolegom o co  chodzi bo nie każdy skończył np. ACLS .             

Offline ignacy b

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 22, 2006, 21:35:54 »
kilka uwag:
1/. aby wypełniać przypisane w ksrg zadania z zakresu ratmed nie trzeba mieć specjalnych predyspozycji - trzeba się nadawać na strażaka
2/. strażacy szczególnie zaangażowani w ratmed powinni byc docenieni i hołubieni, ale to nie znaczy, że reszta ma mieć w nosie - nigdy nie wiadomo, komu przyjdzie ratować życie
3/. w sprawie wytycznych ERC w ksrg - odsyłam do mojego posta ze stycznia 2006
4/. powszechnie stosowane AED to defibrylatory półautomatyczne - w sam raz do zastosowania przez strażaka w oczekiwaniu na zesp ratmed i leki - raczej według nowych zasad - a nie trzy wyładowania z kontrolą rytmu...
5/. BLS, BTLS itp to nazwy komercyjnych pakietów edukacyjnych, a nie fragmenty wiedzy medycznej. Wiele osób uzwa tych pojęć w sposób bez mała symboliczny ( "adidasy firmy puma") promując określoną ofertę rynkową - i dobrze, tak długo, dopóki nie ma monopolu... ktoś kiedyś zapytał, - jakim prawem uczycie 15/2 - przecież to BLS, program, certyfikat, kasa... Jak się wyśmiałem to powiedziałem, że jak zgłoszą roszczenie, to w ciągu 3 dni zmienimy w ksrg na 16/2...
6/. udało się osiągnąć dużą spójność pomiędzy zadaniami, procedurami, programem szkolenia i wyposażeniem PSP w zakresie ratmed - owszem, w wytycznych dopuszczono  trochę sprzętu niestandardowego, ale na aktualnym etapie i poziomie doświadczenia ratmed strażaków poszerzanie zakresu wiedzy np. o nzk nie zawsze jest wskazane... oczywiście oczekujemy od Bulona przystępnego wyjaśnienia 4H i 4T

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 22, 2006, 23:00:54 »
Kolego Ignacy
I tak w zasadzie się zgadzamy . Moja irytacja wynika z treści głoszonych na tym forum gdzie główna dyskusja trwa na temat nazewnictwa oraz spraw daleko wykraczających poza zakres wymagany , a wręcz zbędny na poziomie udzielania pomocy w KSRG .   Uważam że wiedza i zakres programu jest w pełni wystarczający oraz wyposażenie zestawu R1 . Oczywiście wszystkie procedury nie są doskonałe , pamiętam że analizując je kiedyś chyba do jednej związanej z hipotermią miałem zastrzeżenia . Osobiście pomyślał bym jeszcze nad wprowadzeniem masek krtaniowych , bo z utrzymaniem drożności  dróg oddechowych , a może bardziej z uszczelnieniem maski jest różnie . Oczywiście można zaraz mnie skrytykować że jest combitub , jednak cena i sama ocena położenia  przemawia według mnie za maską krtaniową pomimo problemów z całkowitym uszczelnieniem .   
Może pewnym problemem jest system szkolenia , ponieważ zdarzyło się że słyszałem o kursie parodii gdzie większość czasu poświęcono imitacji ran i ssaniu tabletek pluszczu w celu imitowania wydzielin , a uczestnikom nie przekazano podstawowych informacji na temat np. parametrów życiowych . Jednak podobnie jak w przypadku komentowanego przez Ciebie BLS to i tutaj przydała by się jakaś certyfikacja podmiotów szkolących . Osobiście w związku z zapoznaniem się z procedurami KSRG byłem na samym początku funkcjonowania na kursie  i z dwa lata temu na recertyfikacji za każdym razem inny zespół szkolący i inny koordynator certyfikujący . Bardziej przyglądając się niż ucząc muszę przyznać że poziom był wysoki , treści przekazywane w bardzo ciekawy sposób poparte durzą  ilością przykładów z życia , było naprawdę OK. Jeśli strażakowi zostało nawet 50% z przekazanej wiedzy to da sobie radę .
Ale wracając do tematu forum .  Wyjeżdżam do zdarzeń akurat w takim terenie gdzie dostęp do niedawna do zespołów pogotowia był bardzo wydłużony 40-60 min, W związku z tym udzielanie pomocy z przyczyn kardiologicznych i pochodnych nie związanych z urazami zajmowało nam większość kart medycznych . Doszło do tego że jeździliśmy do NZK w domach . I dlatego uważam że tematu NZK z przyczyn kardiologicznych nie wolno bagatelizować w KSRG szczególnie że duża część np. OSP na pewno spotyka się coraz częściej z tym problemem . Oczywiście nie znaczy to że KSRG ma uczyć o 4H i  4T  , bo nawet jeśli strażacy będą wiedzieć o co chodzi to i tak nie wprowadzą leczenia i nie stwierdzą na przykład , a tym bardziej nie odbarczą tamponady osierdzia . I dlatego poruszanie ,a raczej rzucanie takich haseł mnie irytuje . KSRG nie jest od leczenia , a od ratowania , to pierwsze zostawmy lekarzom .