Autor Wątek: Trzynastka  (Przeczytany 143330 razy)

Offline Eqinox

• VIP
  • *
Odp: Trzynastka
« Odpowiedź #150 dnia: Luty 14, 2025, 12:42:24 »
Zaprezentuj to ZNACZNIE korzystniejsze wyliczenie.
A mogę ja?
Zmianowy ma 312 godzin urlopu nominał planowy kwietnia i maja to 168+160 czyli 328 co oznacza, że przy odpowiednim ułożeniu służb i tzw. dziur ma wolne do 29 maja  co daje razem 60 dni wolnych (realny jest początek  nawet wariant  63 dni wolne)... U codziennego ta liczba jest stała...
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline ToMMek

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: Luty 14, 2025, 12:50:36 »
Przykład celowo jest bardzo skrajny. Nie zmienia to faktu, że pracownicy 8 godzinni  przy urlopie wychodzą znacznie korzystniej.

Zaplanuj urlop dla miesięcy np. wakacyjnych 8 godzinnemu i 24 godzinnemu

Offline nygus

• Strażak Sam
  • *
Trzynastka
« Odpowiedź #152 dnia: Luty 14, 2025, 13:09:14 »
Przykład celowo jest bardzo skrajny. Nie zmienia to faktu, że pracownicy 8 godzinni  przy urlopie wychodzą znacznie korzystniej.

To już akurat zależy od konkretnej jednostki. Ściąganie z urlopu wydawało mi się normą na 1 jednostce. Gdy się przeniosłem, zdażyło mi się to raz w przeciągu 3 lat. I to tylko dlatego, że pół jednostki było rozłożone jelitówką. Zależy ilu masz na zmianie hipochondryków i ludzi, którzy są „nie do ruszenia”. Jak masz zgraną ekipę, to zawsze dogadasz się z osobami, które nie mają czegoś ważnego lub po prostu zostały wyrzucone na wolne z musu. O zamianach między zmianami i wsparciu ze strony dowództwa nie wspomnę. Ale główną osobą w tej układance jest dowódca zmiany.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2025, 13:15:00 wysłana przez nygus »

Offline robsen

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #153 dnia: Luty 14, 2025, 13:13:27 »

Proszę bardzo planuje na lipiec 2024 przykładowo:
24 godzinny harmonogram funkcjonariusza 1 zmiany na miesiąc lipiec 24 godzinne służby wypadają mu w dniach: 2,5,11,14,17,20,26,29 na cały miesiąc zaplanujemy mu urlop to daje 192 godziny
8 godzinny bierze urlop od 1 do 31 lipca schodzą mu 184 godziny.
Różnica 8 godzin która zostanie zapewne wyrównana w sierpniu 24 godzinnemu funkcjonariuszowi.
Jakie to rażące niesprawiedliwości mam tu dostrzec?

Offline bombaj998

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: Luty 14, 2025, 13:30:31 »
Nie wieże w to co czytam. Urlop jest liczony w godzinach. Kto by nie wziął ile w jakim systemie to godziny urlopu zejdą tak samo.

Offline luksi12

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: Luty 14, 2025, 13:58:51 »
Ja tak samo nie wierzę w to co czytam...
PS. Temat to trzynastka, więc komu i ile??  :straz:

Offline ToMMek

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: Luty 14, 2025, 14:07:00 »
Wyjaśniliście mnie    :mellow:
Dziękuję

Offline Champion

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #157 dnia: Luty 14, 2025, 19:25:19 »

rozwaliłeś mnie tym. Po przejściu z 24h na 8h straciłem 4 dni urlopowe i zamiast 13 mam 9. Do tego muszę brać urlop na każdą sprawę, gdzie na podziale zamieniałem się służbami przód/tył i praktycznie nigdy nie musiałem wziać urlopu na sprawy urzędowe. W systemie 24 godzinnym jak zaplanowałem urlop w grudniu tak on się odbywał w przyszłym roku. W systemie 8 godzinnym planowanie urlopu nie ma większego sensu bo muszę sporo dni wykorzystywać pojedynczo na jakieś prywatne sprawy. Urlop 2 tygodniowy aby wziąć dopłatę dostosowuję bardziej do pracy/ćwiczeń JRG/ naborów i innych spraw aby wszystko się zgrało. I to wszystko za cale 300 zł miesięcznie więcej. Miód jakich mało.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: Luty 14, 2025, 20:20:05 »
W straży jest jedna naczelna zasada nigdy choćby nie wiem co nie pozwolić się wyrwać z systemu zmianowego.

I tu już nawet nie chodzi o straty finansowe, utrudnioną możliwość darabiania czy też mniej wolnego.
Chodzi o charakter pracy, na 24 h odwalasz swoje zamykasz szafkę i nara,  a jak trafi WS to widzimy się za tydzień.
W systemie codziennym przy obecnej ilości etatów i obciążeń zadaniami jesteś uwiązany jak pies.
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2025, 23:15:27 wysłana przez pb11 »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: Luty 14, 2025, 20:21:51 »
W straży jest jedna naczelna zasada nigdy choćby nie wiem co nie pozwolić się wyrwać z systemu zmianowego.

I tu już nawet nie chodzi o straty finansowe, utrudnienia w możliwości darabiania czy też mniej wolnego.
Chodzi o charakter pracy, na 24 h odwalasz swoje zamykasz szafkę i nara,  a jak trafi WS to widzimy się za tydzień.
W systemie codziennym przy obecnej ilości etatów i obciążeń zadaniami jesteś uwiązany jak pies.
Święte slowa @pb11.
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline sorbent

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: Luty 14, 2025, 21:38:58 »

I tu już nawet nie chodzi o straty finansowe, utrudnienia w możliwości darabiania czy też mniej wolnego.
Święte slowa @pb11.

Niestety

Offline IRON

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: Luty 14, 2025, 21:58:58 »
Ja przechodząc do biura mam 26 dni urlopu, a na podziale miałem jeszcze dodatkowo 13  :rolleyes:  To już na tym tracimy , a o dodatku nie wspomnę bo takie niskie mamy. Owszem możesz dorobić ale kosztem braku Ciebie w domu z rodziną...I skąd brać motywację. Dlatego nie ma chętnych bo nic nie zyskujesz, zarobki można powiedzieć że gorsze niż na podziale, tak to nas załatwili w tych biurach..

Offline adivano

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: Luty 14, 2025, 22:28:43 »
Wyjaśniliście mnie    :mellow:
Dziękuję
Dopóki nie było internetu... sam sobie dokończ..

Offline janosik

• Strażak Sam
  • *
  • OSP & PSP
« Odpowiedź #163 dnia: Luty 15, 2025, 22:07:10 »

A ja tu po prostu widzę chętnego  strażaka do pracy w systemie 8 h....Nie wiem w której komendzie "na choince wisisz", ale nie źle się urwałeś...".
Na mojej zmianie za takie podejście do kolegów z biura siedziałbyś w kącie i nie miał nic do powiedzenia :zamknij:

Offline Thickus

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: Luty 18, 2026, 10:00:01 »
Czołem, już gdzieś płacili? Jeśli tak to piszcie jakie województwa
😊

Offline bobek998

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #165 dnia: Luty 18, 2026, 10:20:28 »