Autor Wątek: Jakie powinny być ubrania koszarowe /ściśle moderowany/  (Przeczytany 1087189 razy)

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
Odp: Jakie powinny być ubrania koszarowe /ściśle moderowany/
« Odpowiedź #1750 dnia: Czerwiec 09, 2025, 07:18:10 »
Na jakiej zasadzie ma się odbywać to przyzwolenie lub nie? Ktoś stoi wyżej od rozporządzenia?
Na takiej samej zasadzie jak mi komendant mówi, że na odprawę mam jechać w koszuli a nie w koszulce czy bluzie, bo umundurowanie ma być jednolite.
W całym rozporządzeniu ani razu nie pada słowo "jednolite" za to są podane w załączniku gotowe zestawy których można używać zamiennie. Wszystko ponad to wyłącznie trepowskie wymysły.

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #1751 dnia: Czerwiec 09, 2025, 10:30:21 »
Na jakiej zasadzie ma się odbywać to przyzwolenie lub nie? Ktoś stoi wyżej od rozporządzenia?
Na takiej samej zasadzie jak mi komendant mówi, że na odprawę mam jechać w koszuli a nie w koszulce czy bluzie, bo umundurowanie ma być jednolite.
W całym rozporządzeniu ani razu nie pada słowo "jednolite" za to są podane w załączniku gotowe zestawy których można używać zamiennie. Wszystko ponad to wyłącznie trepowskie wymysły.
Czyli twierdzisz, że każdy może sobie w dowolnym momencie ubrać co mu akurat pasuje bo jest to zgodne z rozporządzeniem?
Ja nie mam problemu z chodzeniem w spodenkach w jednostce. Co wiecej byłem kiedyś na dywaniku za to, że pozwoliłem załodze na ubranie spodenek. Jeszcze wtedy nie było nawet w planach systemowego rozwiązania,ale przy prawie 30 st w cieniu każdy mógł złożyć spodenki. Tylko tu już była mowa o "jednolitym". Cała załoga miała jednakowe, czarne spodenkj, żeby nie było, że ktoś w hawajskie palmy wyskoczy ubrany.
Byłem ostatnio w komendzie nadrzędnej i dostałem polecenie jechać w koszuli służbowej z długim rękawem. Czyli twierdzisz, że mogłem jechać w bluzie, albo w koszuli z krótkim, bo ten który mi kazał się tak ubrać jest betonem i rozporządzenie jest ważniejsze?

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
« Odpowiedź #1752 dnia: Czerwiec 09, 2025, 12:56:05 »
Czyli twierdzisz, że mogłem jechać w bluzie, albo w koszuli z krótkim, bo ten który mi kazał się tak ubrać jest betonem i rozporządzenie jest ważniejsze?
Formalnie? Dokładnie tak. Nie złamałbyś prawa. Oficjalnie nikt nie mógłby Ci nic zrobić. Problemem bardziej są sposoby "pozaoficjalne".
Tylko ta analogia jest średnio trafiona. Czym innym jest reprezentowanie komendy poza nią, szczególnie w ważnych instytucjach a czym innym chodzenie między sypialnią a jadalnią. O ile w tym pierwszym przypadku jakieś uzasadnienie dla jednolitości można znaleźć (aczkolwiek to kwestia gustu bardziej i trepowskigo zacięcia) to już w tym drugim nie ma to żadnego znaczenia.