Autor Wątek: Jakie powinny być ubrania koszarowe /ściśle moderowany/  (Przeczytany 870271 razy)

Offline fireman_f

• Strażak Sam
  • *
Odp: Jakie powinny być ubrania koszarowe /ściśle moderowany/
« Odpowiedź #1725 dnia: Lipiec 16, 2024, 10:14:02 »
To, że @Eqinox pisze jak jest zgodnie z prawem, nie oznacza, że to jego pomysł i że on się z tym zgadza. Mam wrażenie, że wielu z Was nie wie zgodnie z jakimi przepisami pełni służbę, a jak im ktoś o tym mówi to na niego całe zło jest zrzucone. Każdy z nas widzi bezsens tej sytuacji, ale póki stan jest jaki jest to KDR bierze na siebie wszelkie "odstepstwa". Sam niejednokrotnie tak robiłem, narażając się na zjebki przełożonych, ale akurat za takie rzeczy mogę dostawać i mnie to nie rusza. Zresztą coraz więcej osób ma zdroworozsądkowe podejście - co nie znaczy zgodne z prawem.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Ja nigdzie nie zarzuciłem @Eqinox że to jego wina w jakimkolwiek stopniu

Online Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #1726 dnia: Lipiec 16, 2024, 14:38:18 »
ok, dzięki, czy w takim razie nie uważasz że powinny zostać rozpoczęte jakieś prace nad urealnieniem przepisów pod tym względem i dostosowaniem ich do potrzeb służby? Bo przepisy są jakie są nie ze względu na to ze w ten sposób jest najbezpieczniej tylko dlatego że ktoś je tak napisał i być może albo celowo albo nie, nie pozwolił na takie rozwiązania.
Co ja uważam ma drugorzędne znaczenie... Stan prawny jest taki jaki jest. Więc przykro mi ale jestem realistą i nie wierzę, że w PSP cokolwiek się zmieni...
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
« Odpowiedź #1727 dnia: Lipiec 16, 2024, 14:54:57 »
ok, dzięki, czy w takim razie nie uważasz że powinny zostać rozpoczęte jakieś prace nad urealnieniem przepisów pod tym względem i dostosowaniem ich do potrzeb służby? Bo przepisy są jakie są nie ze względu na to ze w ten sposób jest najbezpieczniej tylko dlatego że ktoś je tak napisał i być może albo celowo albo nie, nie pozwolił na takie rozwiązania.
Co ja uważam ma drugorzędne znaczenie... Stan prawny jest taki jaki jest. Więc przykro mi ale jestem realistą i nie wierzę, że w PSP cokolwiek się zmieni...
Realistycznie zmieniło się całkiem dużo. pojawiły się ubrania lekkie, można nosić porządną bieliznę zamiast nasiąkającej bawełny, są wygodne buty koszarowe, rękawice inne niż pożarowe i tak dalej. To naprawdę jest progres. Zakaz używania ubrania służbowego podczas działań z założenia miał się tyczyć występujących wcześniej wynalazków typu spodnie koszarowe i kurtka od nomexu albo kds i hełm. Niestety faktycznie został przegapiony przypadek możliwego zastosowania spodenek służbowych do ratownictwa wodnego, ale nie wydaje mi się, żeby był na to jakikolwiek opór w KG więc może zamiast pisać na forum, trzeba uderzyć tam z dobrze umotywowaną propozycją? Przecież to jest oczywisty paradoks, że można łódką pływać w samych majtkach (ale w kamizelce asekuracyjnej) a nie można w spodenkach służbowych.

Online Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #1728 dnia: Lipiec 16, 2024, 15:12:21 »
Z perektywy lat to wszystko idzie strasznie wolno i dużymi uchybieniami. Przykład spodenek to tylko jeden wątek... W czym masz robić konserwację sprzętu na garażu? W czym masz skosić trawę przy JRG? Obecnie mamy dziurę w przepisie mundurowym bo albo US albo....
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #1729 dnia: Lipiec 16, 2024, 16:01:11 »
W pewnych sytuacjach przy działaniach na wodzie ( i nie tylko) jak dobrze pokombinujesz to i w gaciach będzie zgodnie z przepisami. Furtka jest tylko otwiera się w pewnych sytuacjach.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2024, 16:26:58 wysłana przez pb11 »

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
« Odpowiedź #1730 dnia: Lipiec 16, 2024, 18:08:53 »
W czym masz robić konserwację sprzętu na garażu? W czym masz skosić trawę przy JRG?
Ubranie robocze.
Zał. 8, poz. 4

No i stare koszarówki, do zużycia (czyli pewnie dobre 10 lat jeszcze)

Offline almsherfa

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #1731 dnia: Lipiec 16, 2024, 20:54:02 »
Dobrze że się kłócicie, może ktoś przeczyta i to zmieni.  ^_^Nikt nigdy nie przestrzegał wszystkich przepisów. Po pierwsze bo ich nie zna a po drugie bo ma je w dupie. Jeszcze do nie dawna kierowcy oddawali spodnie z US z kantem jak odchodzili na emeryturę. Czepiliście się łódki a mało kto z niej wskoczył do wody w US. Nikt na dole nie liczy że przepisy się zmienią i będziecie dalej udawać że ze strony służbowej jest wszystko ok bo jest napisane że ZAWSZE US !  Pożary to mniejszość naszych działań a pożary wewnętrzne to już chyba kilka procent a te ubranie jest tylko do tego wymyślone.
Pozdrawiam zakute i zabetonowane łby. Wyjdźcie do świąt i zobaczcie jak jest gdzie indziej, do się.

Online Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #1732 dnia: Lipiec 16, 2024, 21:32:41 »
Ubranie robocze.
Zał. 8, poz. 4

No i stare koszarówki, do zużycia (czyli pewnie dobre 10 lat jeszcze)
Mam nadzieje, że kiedyś takie jednolite komplety zobaczę  :fiuu:

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #1733 dnia: Lipiec 17, 2024, 16:35:38 »
Dobrze że się kłócicie, może ktoś przeczyta i to zmieni.  ^_^Nikt nigdy nie przestrzegał wszystkich przepisów. Po pierwsze bo ich nie zna a po drugie bo ma je w dupie. Jeszcze do nie dawna kierowcy oddawali spodnie z US z kantem jak odchodzili na emeryturę. Czepiliście się łódki a mało kto z niej wskoczył do wody w US. Nikt na dole nie liczy że przepisy się zmienią i będziecie dalej udawać że ze strony służbowej jest wszystko ok bo jest napisane że ZAWSZE US !  Pożary to mniejszość naszych działań a pożary wewnętrzne to już chyba kilka procent a te ubranie jest tylko do tego wymyślone.
Pozdrawiam zakute i zabetonowane łby. Wyjdźcie do świąt i zobaczcie jak jest gdzie indziej, do się.

Zakute i zabetonowane łby nigdzie nie wyjdą, bo w ich mniemaniu są najmądrzejsi, ich ego nie pozwala na przyjęcie krytki.

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #1734 dnia: Sierpień 05, 2024, 20:51:11 »
Zakute i zabetonowane łby nigdzie nie wyjdą, bo w ich mniemaniu są najmądrzejsi, ich ego nie pozwala na przyjęcie krytki.

I tutaj mamy doskonały przykład. XXI wiek, podobno nowoczesna formacja ratownicza:
https://tvn24.pl/szczecin/miedzyzdroje-ojciec-z-dzieckiem-kapali-sie-w-niestrzezonym-miejscu-st8031617
I strażacy na plaży w UPS-ach starego typu. Czyżby KDR nie posiadał cojones?
Si vis pacem, para bellum

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #1735 dnia: Sierpień 06, 2024, 14:42:33 »
Ten KDR to po pierwsze nie posiada fundamentalnej wiedzy o zagrożeniach. A żeby mówić o tym, że się ma cojones, to trzeba najpierw mieć coś więcej pod tą założoną czapką, niż tylko włosy. Współczuję załodze tego Pana...

Offline młody16

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #1736 dnia: Sierpień 08, 2024, 23:02:22 »
Ten KDR to po pierwsze nie posiada fundamentalnej wiedzy o zagrożeniach. A żeby mówić o tym, że się ma cojones, to trzeba najpierw mieć coś więcej pod tą założoną czapką, niż tylko włosy. Współczuję załodze tego Pana...

Ostatnio miałem taką samą sytacje. Pożar traw przy rzece. Dojazd mega utrudniony, oprócz zastępu PSP i OSP nikogo. I moi chłopacy na spokojnie mogli się rozegrać, a jak zobaczyłem OSP ck mają "pod spodem" UPS to: i tutaj dwie opcje:
1. Albo będą wyglądać jak wieśniaki i będą mieli koszulki z kaczorem donladem z acdc itp.
2. Albo będą w UPS.

I teraz zrobi ktoś zdjecie to albo turbo strażacy, a niedaj Boże 01 zjada KDR dlaczego nie kazał się "rozebrac" albo dlaczego strażacy wyglądają jak przebierańce gdy się rozbiorą.

Jeśli na zdjęciach są zawodowcy z PSP w UPS to słabo, ale jeśli OSP to nie ma co winic KDR bo co nie zrobi i tak może dostać po plecach

Offline kufus

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #1737 dnia: Sierpień 09, 2024, 19:10:13 »
Ciekawe podejście to rozbieranie się przy pożarze. Szczególnie w dobie walki z rakiem w straży i uznania raka za chorobę zawodową strażaków.
Tak dla przypomnienia, zachorowalność na raka wśród strażaków (wliczając emerytów) to jakieś 70 % gdzie przeciętnie w społeczeństwie to ok 35%. Wszystkie gazy pożarowe są rakotwórcze, nawet przy dogaszaniu nie powinniśmy się rozbierać, mało tego, powinno się chronić drogi oddechowe jak najdłużej. odsyłam do raportu Zespołu KG ds nowotworowych. Na pewno jest w komendzie.

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #1738 dnia: Sierpień 10, 2024, 06:33:43 »
Tak dla przypomnienia to odsyłam do zdjęć z misji do Grecji jak tam była zachowana profilaktyka 😉 robimy wszystko, tylko zaczynamy nie od tej strony co trzeba.

Online Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #1739 dnia: Sierpień 10, 2024, 08:43:36 »
Tak dla przypomnienia to odsyłam do zdjęć z misji do Grecji jak tam była zachowana profilaktyka 😉 robimy wszystko, tylko zaczynamy nie od tej strony co trzeba.
Profilaktyka leży i leżeć będzie... Bo za zamianami przepisów nie idzie nawet 2 zł na zakupy chociażby bielizny podbarierowej  a to, że temat jest zapomniany niech świadczą nowe zasady prowadzenia inspekcji gdzie na zdjęcie nowego ubrania i założenia bielizny zaplanowano 10 sekund...

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #1740 dnia: Sierpień 30, 2024, 07:57:51 »
Ostatnie wpisy poleciały do kosza proszę o trzymanie się tematu.
Pzdr.