Tak trochę podniosę temat bo oczywiście jest aktualny, ale też dlatego, że jest pełen mitów.
1. Zastanówcie się jakie czujniki reklamujecie:
Technologia elektrochemiczna - jeden z najprecyzyjniejszych sensorów elektrochemicznych(...)
Wskazania wyświetlane są w zakresie od 0 do 999PPM(...)
* dla stężeń w zakresie 0 - 30PPM na panelu pozostaje wskazanie „0”.
Zastanów się dlaczego? Im większy zakres tym niższa precyzja. Tak jak wielkim pędzlem nie namalujesz małych detali.
Dla porównania profesjonalne mierniki używają częściej niższego zakresu 0-300ppm.
Wyniki 0-30ppm nie są wyświetlane dlatego żeby nie było widać wahań i błędu sensora, który przy takim zakresie jest znaczny.
Jeżeli przyjmiesz błąd na poziomie 1% (zauważ, że producent sprytnie błędu nie podaje) to sam błąd wynosi 10ppm.
Do tego cały czujnik kosztuje ok. 100zł. Sensor w profesjonalnych detektorach kosztuje 300-500zł.
To chyba jednak nie jest najlepszy na świecie elektrochemiczny sensor.
2.
po ostatnich wypadkach z co2
Oczywiście CO (tlenek węgla, a nie ditlenek węgla), poprawiam bo potem ludzie szukają i kupują czujniki CO2.
3.
A co na to CNOP? Czy czasem nie zagwarantowało sobie, że urządzenia tego typu muszą mieć ich zgodę? (akurat jest mi to trochę obojętne... ciekaw jestem tylko).
Detektory tlenku węgla nie są urządzeniami pożarowymi i nie podlegają pod CNBOP.
4. Wysokość montażu:
3. Przy podłodze, czy przy kratkach wentylacyjnych? ()
apropo pytania 3, to wiadomo że:
Cytat: http://pl.wikipedia.org/wiki/Tlenek_w%C4%99gla
Tlenek węgla ma nieco mniejszą gęstość od powietrza, jako produkt spalania paliw (czad) powstaje jednak w mieszaninie z ciężkim dwutlenkiem węgla, co sprawia, że spaliny mają sumaryczną gęstość większą od powietrza i gromadzą się w dolnych partiach pomieszczeń.
Z tym gromadzeniem sie w dolnych pratiach to nie do końca prawda.
Generalnie tlenek węgla jest nieco lżejszy od powietrza.
Współczynnik 0,97:1
Dla porównania czysty tlen to współczynnik 1,11:1
Czy to znaczy że tlenem oddychamy przy podłodze?
Tu możecie znaleźć wszystkie współczynniki
http://gasclip.pl/pliki/MiernikiRatownictwo.pdfTlenek węgla będzie się mieszał z powietrzem więc czujnik możemy zamontować zarówno na górze jak i na dole. Generalnie najczęściej montuje się go na wysokości głowy człowieka (w końcu chronimy jego a nie sufit).
Rzeczywiście będą różnice (ciepłe spaliny, konwekcja itp.) jednak w praktyce tlenek będzie skutecznie wypełniał całe pomieszczenie.
A w praktyce wygląda to tak, że prawie zawsze CO jest pod sufitem (najczęściej w kącie).
Niestety nie. Badaliśmy różne pomieszczenia pod tym kątem. Kotłownie, garaże itp. Nie ma reguły. Zbyt wiele innych czynników. To nie laboratorium.
5.
To ja się przyłączę do pytanka: jak wybierać czujki?
Znana marka
Pow. 100zł (dobre sensory i elektronika oraz testy muszą kosztować)
Nie z supermarketów ani portali aukcyjnych (zawsze fabrycznie zapakowane)
Ja sugeruję polskie. Są zwyczajnie lepiej kontrolowane (choć oczywiście nie wszystkie)
Niestety nawet Unia sobie nie do końca radzi z niedziałającymi produktami. Jest cała baza zgłoszeń czujników, które nie działają. Były tam też zgłoszenia z Polski. Marketowa znana marka także musiała wycofać produkty.