Autor Wątek: Nadgodziny - i wszystko z tym związane.  (Przeczytany 919348 razy)

Offline emmil

• Stary Wyga
  • *
Odp: Nadgodziny - i wszystko z tym związane.
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 11, 2009, 20:29:35 »
no wkur..ć sie mozna słuzba wiezienna policja straz graniczna mon oni tez wszyscy słuzą a tylko my mamy nadgodziny (w mojej jednostce 120-160h) dlaczego policjant po uzbieraniu nadgodzin ma wole,dlaczego gdy sa braki na ulicy policjant moze przyjsc na dodatkowa słuzbe(płatna jakis rok temu ok160zljesli to inna suma to prosze mnie poprawic)i nie tak latwo dostac sie na taka sluzbe bo ochotnikow nie brakuje i tym sposobem nie ma w policji nadgodzin tak samo w SW i reszcie firm jesli nie zaczna płacic za nadgodziny niech zejda z stanow w momecie jak widza ze beda nadgodziny.

KOLEDZY jest to kwestia ktora musimy rozwiazac i to jak najszybciej bo jesli pozadnie nie zawalczymy o swoje to zawsze bedziemy kopani w dupsko.

no i jescze jedna kwestia dlaczego tej luki wynikajacej z ciaglosci sluzby nie moga latac STRAZACY z biur oni tak samo słuza jak reszta STRAZAKOW maja te same przywileje(i błagam nie robmy jakies awantury pomiedzy pb a biurem popatrzcie na to tak ze :

STRAZAK Z BIURA + STRAZAK Z PB = PANSTWOWA STRAZ POZARNA

skonczmy z lekceważeniem naszego munduru za ta prace jaka mamy naleza sie pieniadze jakie sa plus 40h/tydzien

Offline deejayslonio

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 11, 2009, 23:02:04 »
a strażak z biura przychodzący na służbę nie będzie miał nadgodzin ? ?

Offline fireman

• VIP
  • *
  • Ostatnia umiera nadzieja... no i powoli umiera:)
    • http://www.pl
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 11, 2009, 23:21:38 »
....nie zawalczymy o swoje to zawsze bedziemy kopani w dupsko.
STRAZAK Z BIURA + STRAZAK Z PB = PANSTWOWA STRAZ POZARNA...

Na ZZ obecnie bym nie liuczył bo są zajęte po pierwsze jak zawsze same sobą, po drugie reformą emerytalną.
W momencie tworzenia zapisó o czasie pracy miałem szansę zwrócić uwagę pracującym nad projektem że zapis art 35 jest nie jasny i będzie naginany pkt 1 przez pkt 9 ale nie słuchano dziś mam czyste sumienie :) mocy sprawczej żadnej ale sobie pogadałęm :).

Tak dla sprawdzenia w różnych częsiach kraju wypracować swój normatyw czasu służby w przyjętym okresie rozliczeniowym i nie stawić się na służbę :) - no to zadymę zrobi komendant jakiegokolwiek szczebla ale uprzedzając w listopadzie że po przekroczeniu normatywu czasu służby wynikającego z art 35 ust 9 nie podejmę służby i ciekawi mnie jaką podstawę znajdą żeby człowieka zatrudnić. Wprowadzą stan klęski ???

Na marginesie w biurze też można godzin załapać i to nie mało.

Offline Ogn.Fox

• Weteran
  • *
  • Emeryt
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 12, 2009, 07:09:47 »
art.35.9. Czas służby strażaka może być przedłużony do 48 godzin tygodniowo, w okresie rozliczeniowym, o którym mowa w ust. 1, jeżeli jest to uzasadnione koniecznością zapewnienia ciągłości służby.

Tak ale człowiek który wymyślił ten przepis miał na myśli  aby strażak który jest przy akcji (gasi pożar ) w trakcie zmiany służby i nie  rzucił węża  i poszedł do domu bez podmianki  (odpoczywać ) ..O1 stosując ciągłość służby przez cały roczek dobrze wie ze chodzi po granicy prawa (a może nawet już przekroczył ciemna stronę prawa ) gdyż  01 ma obowiązek zrobić wszystko aby umożliwić nam wybieranie nadgodzin ,wiec  jeżeli  01 wie co będzie się działo za pół roku (brak etatów , urlopy  itp.) może zasłaniać  się ciągłością służby , no chyba nie ?????  ale to pozostawiam do waszej opinii ....Ja na koniec mam 168 nadgodzin  do wyzerowania   

[/quote]
Na marginesie w biurze też można godzin załapać i to nie mało.
[/quote] 

Tak w biurze też mają nadgodziny ale  tak szybko je wybierają ,że w okresie rozliczeniowym są na ZERO .
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2009, 07:24:59 wysłana przez Ogn.Fox »

"Kto zadaje pytania nie może uniknąć odpowiedzi."

Offline emmil

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 12, 2009, 13:18:15 »
art.35.9. Czas służby strażaka może być przedłużony do 48 godzin tygodniowo, w okresie rozliczeniowym, o którym mowa w ust. 1, jeżeli jest to uzasadnione koniecznością zapewnienia ciągłości służby.

Tak w biurze też mają nadgodziny ale  tak szybko je wybierają ,że w okresie rozliczeniowym są na ZERO .

a mogli by przyjsc na podział i mielibysmy fszyscy tyle samo nadgodzin.
mysle ze wtedy ta sprawa napewno ruszyla by do przodu :straz:

Offline deejayslonio

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 12, 2009, 15:43:32 »
a Ty gdybyś chciał załatwić gacie od kwatermistrza albo zaświadczenie od księgowej będziesz latał do firm zewnętrznych ?

Offline madmax29

• VIP
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 13, 2009, 18:34:00 »
a Ty gdybyś chciał załatwić gacie od kwatermistrza albo zaświadczenie od księgowej będziesz latał do firm zewnętrznych ?
co do tego kwatermistrzostwa to podejrzewam że szybciej byłoby w zewnętrznej firmie :rofl:

Offline hapek

• Stary Wyga
  • *
  • what's wrong with your brain?
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 13, 2009, 21:00:58 »
Panowie a czy można w jakiś sposób "zatrzymać" wszystkie nadgodziny od początku tzn. od chwili wejścia Polski do UE? Np. raport do "komedianta" jak sie nie mylę to był wzór na jednej z stron związkowych.
..."ważne są zasady, czym głupsze tym lepsze"...

Offline Ogn.Fox

• Weteran
  • *
  • Emeryt
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 14, 2009, 17:42:09 »
co do tego kwatermistrzostwa to podejrzewam że szybciej byłoby w zewnętrznej firmie :rofl:
co racja to racja pewnie szybciej  byśmy załatwili sprawę innej firmie niż  kwatermistrz ....

Offline Sync

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 17, 2009, 14:23:46 »
No cóz mówimy tu o wszytkim i o niczym. prawda jest taka - tylko jednoznaczne (bez zawijasów) określenie tej kwestii w przepisie prawnym może , nie może ale na pewno rozwiąże tą kwestię. Wszystko inne to podchody, które zajmują niepotrzebnie nam czas i naszym przełożonym. Tu jest rola kierownictwa z KG, KW i ZZ do jednego frontu i wspólnych działań prawnych. Wiem czas kryzysu nie jest najlepszy, ale kiedy on będzie (nie mówmy kiedy był). I tyle w tej sprawie. :tuba:

Offline hapek

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwiec 17, 2009, 16:03:59 »
Apropos tematu jeden z " czołowych" działaczy jednego z związków zawodowych w mojej komędzie był na zebraniu swojej świty i powiedział iż nie ma szans na odebranie nadgodzin podobno są to słowa KW, nie wiem co na ten temat myśleć aczkolwiek (przemyślenia własne) naadgodziny nie dotyczą bezpośredniu systenu 8 - godzinnego (bez urazy dla 8 godzinnych) tak więc nie ruszymy tego tematu.

Offline Sync

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwiec 20, 2009, 10:00:31 »
Hapek , czy możesz wskazać słowa 01 jakiego województwa dotyczą:pyt:.

Offline pożarnik92

• asp.sztab.w stanie spoczynku
  • Stary Wyga
  • *
  • Bądz zawsze sobą.
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwiec 21, 2009, 11:25:08 »
Według najnowszych wieści w Małopolsce nie będzie od lipca nadgodzin problem rozwiąże się sam, podobno grafiki ECS na drugie półrocze są na 48 godzin tygodniowo ,czyli wracamy do kolebki. Oto znowu wierchuszka wpadła na genialny pomysł rozwiązania problemu. Wieści po naradzie Komendantów powiatowych.
"W służbach mundurowych zwyczaj salutowania wywodzi się z tego, że co jakiś czas trzeba sprawdzić, czy ma się jeszcze własną głowę."
"Mało salutowałem i teraz wiem że  w odpowiednim czasie nie miałem głowy"

Offline piotr

• Stary Wyga
  • *
  • ile jeszcze......
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwiec 21, 2009, 23:13:27 »
witam panowie... unormowania prawne nie wchodzą w grę na chwilę obecną, a to dlatego,że trzeba by powiedzieć jasno, "nie dajemy sobie z tym rady" a nie ma chyba "odważnego" który się do tego przyzna... dlatego stwarza się pozory,że trzymamy się 40 godzinnego tygodnia pracy, a faktycznie różnie to bywa... Na wszystkie bolączki nasi włodarze maja jedną odpowiedź, KRYZYS... Już teraz nie ma kasy na świadczenia socjalne, utrzymywanie sprzętu,a w perspektywie nowelizacji budżetu, spodziewać się można tylko pogorszenia sytuacji... Prozaicznie, jest szansa by choć trochę ZZ wykorzystały obecna sytuację, w rokowaniach i rozmowach na temat zmian ustawy emerytalnej... mam nadzieję, że to zrobią... A w razie czego mamy 3 lata o ubieganie się o zwrot zaległości od pracodawcy, trzeba tylko na papierze, np w formie raportu do 01 nadać bieg sprawie, przed upływem tego okresu...

Offline Ogn.Fox

• Weteran
  • *
  • Emeryt
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwiec 22, 2009, 08:36:53 »
Według najnowszych wieści w Małopolsce nie będzie od lipca nadgodzin problem rozwiąże się sam, podobno grafiki ECS na drugie półrocze są na 48 godzin tygodniowo ,czyli wracamy do kolebki. Oto znowu wierchuszka wpadła na genialny pomysł rozwiązania problemu. Wieści po naradzie Komendantów powiatowych.

Ciekawi mnie czym wasz 01 motywuje to ,że przedłuża wam do 48 godzin...Bo ustawa wyraźnie mówi : Czas służby strażaka może być przedłużony do 48 godzin tygodniowo, w okresie rozliczeniowym, o którym mowa w ust. 1, jeżeli jest to uzasadnione koniecznością zapewnienia ciągłości służby. .Jeszcze raz powtórzę jeżeli jest to uzasadnione koniecznością zapewnienia ciągłości służby  .Dlatego zastanawiam się czym motywuje wasz 01 taka decyzje tym ,że nie ma ludzi  ? OK ale przez cały rok nie ma ludzi , lata nie ma ludzie , no panowie to chyba nie nie jet uzasadnione .Pozdrawiam ( sprawę uważam dla ZZ)

Offline robn

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwiec 25, 2009, 22:35:59 »

no i .... wykrakałeś.... (sorki za post jednozdaniowy - ale fakt jest faktem - podniesione zostały stany osobowe - bo podział ma za dużo wolnego.....)
EGO = 1 / wiedza

Offline hapek

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: Październik 01, 2009, 18:43:25 »
Panowie i co cisza z nadgodzinami macie może jakieś nowe wieśći?

Offline Ogn.Fox

• Weteran
  • *
  • Emeryt
« Odpowiedź #57 dnia: Październik 01, 2009, 19:01:32 »
ja na razie mam takie aby ci nie przepadło trzeba pisać raport co 6- m-cy przed  końcem rozliczenia jak coś  to daj znać to podam ci na maila o jakiej treści .Jeżeli chodzi o mnie to  normalnie mnie w ........wia  że  przez  cały rok podnosi  gość  do  48 godz. i nie  przejmuje się tym że pójdę  na emkę to się upomnę o to przed sądem.

Offline Butel

• Butel IS YOUR FRIEND
  • Administrator
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Październik 01, 2009, 19:03:49 »
Na ostatnim spotkaniu 29.09.2009r  Zarządu Krajowego ZZS ,,Florian” i KG
Komendant Główny ponownie zwróci się do Ministra SWiA z propozycją zaliczenia nadgodzin do stażu służby strażaka w momencie przejścia na zaopatrzenie emerytalne.

Tu całość komunikatu.
Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE     prof. Jerzy Bralczyk

布特尔俱乐部strazak.pl

Offline hapek

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: Październik 01, 2009, 19:10:14 »
Panowie proszę o podpowiedz. Co ma zrobić koleś z 5 letnim stażem i mającym 700 nadgodzin? Przecież do emki jeszcze 10 lub 15.

kolego hapek, proszę samemu sprawdzać pisownię, bo zacznę brać prowizję za poprawianie błędów!!!  :wacko: robn
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2009, 20:31:56 wysłana przez robn »