Autor Wątek: Nadgodziny - i wszystko z tym związane.  (Przeczytany 1950915 razy)

Offline Harmful

• Strażak Sam
  • *
Odp: Nadgodziny - i wszystko z tym związane.
« Odpowiedź #2900 dnia: Luty 04, 2026, 13:02:32 »
Są prowadzone jakieś prace, aby to wszystko usystematyzować?

Offline Maestro1993

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #2901 dnia: Marzec 10, 2026, 15:30:13 »
Wiadomo coś u was z nadgodzinami? Wypłacą wszystko czy do odbioru czy może częściowo?

Offline Mroovka

• VIP
  • *
« Odpowiedź #2902 dnia: Marzec 10, 2026, 17:17:29 »
Wiadomo coś u was z nadgodzinami? Wypłacą wszystko czy do odbioru czy może częściowo?

Sytuacja w komendzie "X" jest pewnie inna niż w komendzie "Y". To z kolei nie przekłada się na sytuację w komendzie "Z". Po co więc Ci ta wiedza?  :cooo:
Może interesuj się własnym podwórkiem.
Si vis pacem, para bellum

Offline Maestro1993

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #2903 dnia: Marzec 11, 2026, 08:56:28 »

Sytuacja w komendzie "X" jest pewnie inna niż w komendzie "Y". To z kolei nie przekłada się na sytuację w komendzie "Z". Po co więc Ci ta wiedza?  :cooo:
No właśnie dlaczego tak jest ze komenda X np może robić max godzin i pieniądze zawsze się znajdą aby zapłacić a komenda Y albo ma 3/4 do odbioru a 1/4 do zapłaty bo nie ma pieniędzy?
Edit. I to już nie mówię o dwóch różnych województwach tylko w jednym województwie takie są jaja.

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #2904 dnia: Marzec 11, 2026, 09:27:44 »
A jak ktoś jest na funkcyjnym i wyrobił przykładowo50 godzin dodatkowo to one są do odbioru czy przepadają ? pozdrawiam  :straz:

Offline kufus

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #2905 dnia: Marzec 11, 2026, 09:49:39 »

No właśnie dlaczego tak jest ze komenda X np może robić max godzin i pieniądze zawsze się znajdą aby zapłacić a komenda Y albo ma 3/4 do odbioru a 1/4 do zapłaty bo nie ma pieniędzy?
Edit. I to już nie mówię o dwóch różnych województwach tylko w jednym województwie takie są jaja.
Bo takiego macie komendanta.

Offline mish3lls

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #2906 dnia: Marzec 11, 2026, 18:09:16 »
A jak ktoś jest na funkcyjnym i wyrobił przykładowo50 godzin dodatkowo to one są do odbioru czy przepadają ? pozdrawiam  :straz:

Przeczytaj ustawę. Nie ma czegoś takiego jak odbiór godzin na funkcyjnym.

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #2907 dnia: Kwiecień 27, 2026, 12:29:29 »
Florian poinformował niedawno na swoim profilu Facebook o nowych zasadach naliczania szkół delegacji i tym podobnych. Tak jak teraz mamy skrajne i niekorzystne naliczanie w niektórych komendach, tak nowe zasady miałby ujednolicić zaliczanie godzin w całym kraju. Niestety poza postem na Facebooku nie poszło nic w dół. Czy coś się dzieje w tej kwestii, bo podobno wszystko ustalone a w dół jakoś nic nie dociera?

Offline mikesh998

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #2908 dnia: Kwiecień 27, 2026, 21:26:48 »
No dokładnie, powstała jakaś grafika, która w żaden sposób nie jest wiążąca. W powiatówkach jak liczyli tak liczą bo nie ma żadnej informacji z góry

Offline hasici99

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #2909 dnia: Kwiecień 28, 2026, 15:26:29 »
Proszę o informację jak u was wygląda naliczanie godzin podczas dyspozycji na ćwiczenia. "Bażoły" trwały 3 dni i chcą zabrać po 12 godzin każdego dnia. Tłumacząc że mieliśmy czas na odpoczynek i sen. Zawsze w przypadku dyspozycji liczone było od wyjazdu do powrotu.  :cooo:

Offline KLAWY

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #2910 dnia: Maj 02, 2026, 06:38:03 »
A jak Wam liczą obowiązkową  obecność na obchodach dnia strażaka?

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #2911 dnia: Maj 02, 2026, 23:17:04 »
Poważnie nie ma już żadnej świętości, ile trwa apel 2 godz.
Raz w roku w święto własnej formacji nie można przyjść od tak aby wziąć udział w obchodach i po wszystkim pogratulować nagrodzonym czy awansowanym ?.

Moim zdanie jeśli strażak aż tak bardzo pragnie tych 100 zł za czas spędzony na obchodach, to jego 01  powinien mu o  tym przypomnieć w stosownym momencie i dajmy na to nagrodzić etatem 8 godzinnym.
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2026, 23:30:40 wysłana przez pb11 »

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #2912 dnia: Maj 03, 2026, 08:40:52 »
Raz w roku w święto własnej formacji nie można przyjść od tak aby wziąć udział w obchodach i po wszystkim pogratulować nagrodzonym czy awansowanym ?.

Moim zdanie jeśli strażak aż tak bardzo pragnie tych 100 zł za czas spędzony na obchodach, to jego 01  powinien mu o  tym przypomnieć w stosownym momencie i dajmy na to nagrodzić etatem 8 godzinnym.

To zależy...
Mianowicie jeśli przychodzę odebrać awans i na jakieś pół godzinki próby przed to okej, uważam żadnych nadgodzin. No, ale jeśli ktoś chce bym przyjechał dzień wcześniej na 10 na dwu-godzinna próbę, albo w dniu uroczystości był na 9, bo uroczystość już o 12, to chyba jednak te nadgodziny się należą.

Odnośnie ćwiczeń nie byłem, ale na logikę dostaje delegacje, skoro w nocy jestem wolny to wychodzę kiedy chce i robię co chelce. Wtedy nie ma tematu, a skoro oczekuje się od nas dalej gotowości no to sorry

Offline Siedem

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #2913 dnia: Maj 03, 2026, 10:43:34 »
No właśnie przecież od tej 9 do 12 mógłby sobie nie dorobić u prywaciarza a nie jakaś śmieszną stawkę w straży.

Offline KLAWY

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #2914 dnia: Maj 03, 2026, 11:06:56 »

Doprecyzuję sytuację, strażak przyjedzie 50km już na godzinę 9 ( przygotowanie, próba ) o 11 Msza a o 13 uroczysty apel. To nie są 2 godz. Nie jest w roli obierającego awans czy nagrodę. Jest informacja, iż zwolnieni z uroczystości są osoby przebywające na urlopach lub zw. lekarskie (nie wiem jak z osobami pełniącymi służbę). Pytam jak taki czas jest rozliczany, domyślam jak u Ciebie to załatwiasz.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #2915 dnia: Maj 03, 2026, 13:12:40 »
Więc tak możesz wpisać każdą obecność w służbie, która wynika z polecenia służbowego.
Zostanie Ci to zaliczone a następnie wypłacone lub oddane.

Odnośnie tego jak ja to u siebie załatwię  to uprzejmie informuję że nijak.  Rozliczanie czasu służby nie należy do mnie i całe szczęście że nikt mi takich praw nie nadał. Gwarantuje że przy odrobinie zaangażowania wrócilibyśmy do poziomu nadgodzin z lat 2018-2019.
Pzdr.

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #2916 dnia: Maj 03, 2026, 18:10:42 »
No właśnie przecież od tej 9 do 12 mógłby sobie nie dorobić u prywaciarza a nie jakaś śmieszną stawkę w straży.

To nie chodzi o dorobienie. Dobrze kolega powyżej przedstawił sytuację. Jak jest z głową zorganizowane to nie ma problemów

Offline Siedem

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #2917 dnia: Maj 04, 2026, 06:42:31 »
Wielokrotnie uczestniczyłem w komisjach rekrutacyjnych. Jednym ze stałych elementów rozmowy jest kwestia dojazdów – kandydaci są pytani, czy są świadomi odległości oraz czy deklarują pełną dyspozycyjność. Na etapie rekrutacji nie stanowi to dla nich żadnego problemu i nie jest wskazywane jako przeszkoda.

Natomiast po kilku latach służby pojawiają się sytuacje, w których konieczne jest ściągnięcie  strażaka do pełnienia niepełnej służby (uzupełnienie stanu) lub realizacji innych zadań (np apel, krótkie szkolenie). Wówczas zaczynają występować trudności, najczęściej uzasadniane odległością miejsca zamieszkania i związanymi z tym utrudnieniami w dojazdach.

Pojawia się więc pytanie, czy tego rodzaju argumenty powinny mieć znaczenie? Dla mnie czy ktoś mieszka pod JRG czy 150 km od miejsca pełnienia służby jest nieistotne i jest sprawą strażaka którą strona służbowa nie powinna się zajmować. Natomiast strażak nie powinien realizacji zadań służbowych argumentować odległością od miejsca zamieszkania. Nikt nikomu broni w tej sprawie  nie przystawiał do glowy.

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #2918 dnia: Maj 04, 2026, 06:55:27 »
Wielokrotnie uczestniczyłem w komisjach rekrutacyjnych. Jednym ze stałych elementów rozmowy jest kwestia dojazdów – kandydaci są pytani, czy są świadomi odległości oraz czy deklarują pełną dyspozycyjność. Na etapie rekrutacji nie stanowi to dla nich żadnego problemu i nie jest wskazywane jako przeszkoda.

Natomiast po kilku latach służby pojawiają się sytuacje, w których konieczne jest ściągnięcie  strażaka do pełnienia niepełnej służby (uzupełnienie stanu) lub realizacji innych zadań (np apel, krótkie szkolenie). Wówczas zaczynają występować trudności, najczęściej uzasadniane odległością miejsca zamieszkania i związanymi z tym utrudnieniami w dojazdach.

Pojawia się więc pytanie, czy tego rodzaju argumenty powinny mieć znaczenie? Dla mnie czy ktoś mieszka pod JRG czy 150 km od miejsca pełnienia służby jest nieistotne i jest sprawą strażaka którą strona służbowa nie powinna się zajmować. Natomiast strażak nie powinien realizacji zadań służbowych argumentować odległością od miejsca zamieszkania. Nikt nikomu broni w tej sprawie  nie przystawiał do glowy.

Co to odległości zgadzam się i nie ma dyskusji w tej kwestii.
Wróćmy jednak do początku. Strażak ściągnięty na 9:00, msza o 11, o 13 uroczystości. Dzień wcześniej dwu-godzinna próba. No chyba coś tu nie tak. Godzinna próba przed uroczystością plus Kościół i uroczystości i nie ma naruszenia, ale nie że ktoś ściąga Cię specjalnie dwa razy.
Mówisz, że problem bo jiendorobi wtedy. Zapytam tak, a co Cię to obchodzi. Być może zamiast dorobić będzie na hamaku leżał dwie godziny i książkę czytał. To jest jego czas wolny. Niektórym komendantom to zapomniało się , że nie decydują oni o życiu prywatnym strażaka. Inną kwestią ściąganie na służbę, jest potrzeba to jest potrzeba przychodzi się i nie dyskutuje. Pamiętajcie, że mamy stawić się niezwłocznie i to nasza dobra wola, że robimy to do godziny. Zaraz larum będzie, że w d się przewraca. Nie przewraca tylko dyżury powinny być płatne, a to zostało uzgodnione jako kompromis.
Lepiej powiedzcie jak będą w końcu nadgodziny liczone za szkolenia. Czy Florian powie o co chodziło z tymi zasadami nowymi?

Offline elpaso

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #2919 dnia: Maj 04, 2026, 23:39:59 »
Ja pier...e, rozumiem rozliczanie czasu służby na szkoleniach, doskonaleniu, pocztach przy różnego rodzaju świętach ale na 4 maja to już przesada, raz w roku jest nasze święto... Naprawdę to jest taki problem przyjść dla kolegów i samego siebie odebrać awans....  Delikatnie mówiąc, grzeszycie...

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #2920 dnia: Maj 05, 2026, 06:56:27 »
Ja pier...e, rozumiem rozliczanie czasu służby na szkoleniach, doskonaleniu, pocztach przy różnego rodzaju świętach ale na 4 maja to już przesada, raz w roku jest nasze święto... Naprawdę to jest taki problem przyjść dla kolegów i samego siebie odebrać awans....  Delikatnie mówiąc, grzeszycie...

... Sam dzień strażaka to nasze święto i domaganie się nadgodzin za to, to przegięcie. Chodzi o resztę

Offline mixxol1998

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #2921 dnia: Maj 05, 2026, 17:34:49 »
Jeśli ktoś jest zaciągnięty siłą do PSP i sam z własnej woli nie przyszedł bo chyba zdawał sobie sprawę że 4 maja to święto ludzi którzy strażakami chcieli zostać . To niech zdejmie mundur i leci do prywaciarza tam zobaczy czy będzie się domagał dodatkowej kasy za przyjście w święto pracy do roboty albo zrobienie tabelek w exelu.
SMS - Szybki Młody Strażak

Offline arecki222

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #2922 dnia: Maj 10, 2026, 23:18:09 »
Pomijając sprawę dnia strażaka ,bo myślę że jeśli jest to zorganizowane z głową to każdy powinien wygospodarować trochę czasu na ten dzień.Ja chciałbym zapytać was o inną sprawę a mianowicie:Powiedzmy że mam wypracowane 100 nadgodzin. W grafiku miesięcznym mam wolne powiedzmy 2 służby(białe pole), jakiś tam urlop itp ale patrząc na harmonogram półroczny, pole służby jest czarne czyli służba.Czy to jest normalne że dowódcy sami schodzą mi z nadgodzin nie informując mnie o tym i nie dając nawet szansy wybrania dnia skoro to są moje wypracowane godziny?Jak to się u was odbywa.

Offline Radar

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #2923 dnia: Maj 11, 2026, 20:24:59 »
Pomijając sprawę dnia strażaka ,bo myślę że jeśli jest to zorganizowane z głową to każdy powinien wygospodarować trochę czasu na ten dzień.Ja chciałbym zapytać was o inną sprawę a mianowicie:Powiedzmy że mam wypracowane 100 nadgodzin. W grafiku miesięcznym mam wolne powiedzmy 2 służby(białe pole), jakiś tam urlop itp ale patrząc na harmonogram półroczny, pole służby jest czarne czyli służba.Czy to jest normalne że dowódcy sami schodzą mi z nadgodzin nie informując mnie o tym i nie dając nawet szansy wybrania dnia skoro to są moje wypracowane godziny?Jak to się u was odbywa.

Cofnij się kilka lub kilkanaście stron w tym wątku, znajdziesz odpowiedź, a może nawet dopasujesz sobie sytuację do swojej i zobaczysz jej zakończenie.

Co kraj to obyczaj a co powiat to zwyczaj :straz:

Ne quid nimis

Offline tomcik

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #2924 dnia: Maj 12, 2026, 12:24:45 »
Wiadomo coś czy interpretacja ws liczenia czasu szkoleń z Ministerstwa wyszła w ogóle z KG? U nas dalej nie wiedzą jak to liczyć, dzwonią do KW... i tam też nie wiedzą... :rofl: