Autor Wątek: Nadgodziny - i wszystko z tym związane.  (Przeczytany 1412129 razy)

Offline JON SNOW

• Strażak Sam
  • *
Odp: Nadgodziny - i wszystko z tym związane.
« Odpowiedź #2675 dnia: Styczeń 19, 2025, 12:11:32 »
Jak zlikwidujesz harmonogram półroczny, to wrócimy do czasów tzw. "DSW" i będziesz "dymał" za mniejszą kasę.

Dlaczego? Uważasz że harmonogram półroczny jest jedyną możliwością i innej nie ma, nie może być i bez niego jest tylko powrót do starego systemu? Przez takie właśnie myślenie w tej organizacji tak ciężko coś zmienić. Wszechobecny imposybilizm.
Każdy chyba wie o tym że powrotu do tamtego systemu liczenia nie ma. Przy bezrobociu 20% a gdzieniegdzie i więcej każdy siedział cicho i cieszył się że ma robotę, dziś i tak są problemy z naborami, przy podejściu sprzed 2005 roku nie wiem kto by jeszcze w tej formacji pracował. To były zupełnie inne czasy, zmiana też nie nastąpiła sama z siebie tylko została poniekąd wymuszona. Z tym że wymuszona została zmiana czasu pracy, albo raczej jego dostosowanie do systemu powszechnego. Sposób jego rozliczania to już inna bajka, sami go stworzyliśmy (w sensie oczywiście że nie my osobiście tylko pomysłodawcy). Coraz częściej widać że to się już nie sprawdza.
Żyję w kraju w którym wszyscy chcą mnie zrobić w ... :)

Offline Mroovka

• VIP
  • *
« Odpowiedź #2676 dnia: Styczeń 19, 2025, 12:25:06 »
Jaki by nie był system, to zawsze coś komuś nie będzie odpowiadało.
Obecnie jest to patologia, zwłaszcza rozliczanie czasu na kursach, delegacjach itp. dwóm strażakom na tym samym stanowisku, z tym samym stażem i stopniem, w tym samym wieku, których różni tylko i wyłącznie harmonogram półroczny.

O abstrakcji związanej z oddawaniem krwi nie wspomnę - dla mnie mija się to z ideą honorowego krwiodawstwa, tak jak odliczanie oddanej krwi od dochodu lub przychodu, lub podatku - nie wiem, nigdy tego nie robiłem.
Si vis pacem, para bellum

Offline Sanchez07

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #2677 dnia: Luty 03, 2025, 17:11:19 »
Witam.Mam trochę inne pytanie.Czy u kogoś z was też tak jest że w danym miesiącu w grafiku jest wpisywany odbiór nadgodzin poprzez przychodzenie na służbę na godz 15?

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #2678 dnia: Luty 03, 2025, 17:18:26 »
Jak możesz to poproś przełożonego na piśmie o podanie podstawy prawnej w oparciu o którą wyznacza Cię (w sposób systemowy) do służby w wymiarze 16 h.
Jestem bardzo ciekaw odpowiedzi.

Offline Sanchez07

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #2679 dnia: Luty 03, 2025, 17:29:51 »
Właśnie póki co chciałem trochę zaczerpnąć wiedzy w tym temacie.Aktualnie w mojej jednostce nikomu to zbytnio nie przeszkadza, albo się boją mowic i chciałem dopytać kolegów czy to jakis nowy system rozliczania nadgodzin:)

Offline adivano

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #2680 dnia: Luty 03, 2025, 17:50:05 »
Jak możesz to poproś przełożonego na piśmie o podanie podstawy prawnej w oparciu o którą wyznacza Cię (w sposób systemowy) do służby w wymiarze 16 h.
Nikt się nie odezwie w obawie, że te już 16h zmieni się na 8h :rofl:

Offline Sanchez07

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #2681 dnia: Luty 03, 2025, 18:21:05 »
No 8 to się nie zrobi, bo do 15  zastępuje go ktoś inny z 8-godzinnych😄

Offline adivano

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #2682 dnia: Luty 03, 2025, 19:00:39 »
Mówię o systemie 8-godzinnym :kwit:

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #2683 dnia: Luty 03, 2025, 21:15:46 »
No to jak boicie się odezwać we własnej sprawie  to za przeproszeniem niech was cisną ile wlezie.
Co prawda faktycznie w nagrodę można wygrać 8h ale kto nie ryzykuje...... :wacko:

Offline mish3lls

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #2684 dnia: Luty 03, 2025, 21:43:30 »
No to jak boicie się odezwać we własnej sprawie  to za przeproszeniem niech was cisną ile wlezie.
Co prawda faktycznie w nagrodę można wygrać 8h ale kto nie ryzykuje...... :wacko:

Więc większość woli nie ryzykować i sobie dalej spokojnie pracować w systemie zmianowym.

Offline Sanchez07

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #2685 dnia: Luty 04, 2025, 07:09:05 »
Generalnie to chciałem zapytać na forum czy gdzieś są jeszcze takie praktyki.Na tą chwilę jestem sam który interesuje się tematem i nie wyskoczę żeby dano mi to na piśmie bo nadstawie dupę za wszystkich a konsekwencje poniosę sam.

Offline adivano

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #2686 dnia: Luty 04, 2025, 08:43:19 »
Generalnie to chciałem zapytać na forum czy gdzieś są jeszcze takie praktyki.Na tą chwilę jestem sam który interesuje się tematem i nie wyskoczę żeby dano mi to na piśmie bo nadstawie dupę za wszystkich a konsekwencje poniosę sam.
To siedź grzecznie i rób co każą  :szalony:

Offline sorbent

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #2687 dnia: Luty 04, 2025, 08:53:42 »

Na 16 h (w dłuższym okresie, systemowo) to ciężko wprost podstawę znaleźć (trzeba by już trochę ekwilibrystyki), na 12 h się już da.
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2025, 09:24:32 wysłana przez sorbent »

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #2688 dnia: Luty 04, 2025, 09:23:14 »
Ale nie rozważamy 12 ( i to też nie jest takie proste parę dokumentów trzeba pozmieniać) tylko piszemy o 16.

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
« Odpowiedź #2689 dnia: Luty 04, 2025, 10:42:34 »
To u mnie jest odwrotnie - są osoby, które same proszą żeby przyjść na 15, bo mogę sobie robótki w tym czasie poogarniać  :fiuu:
Komendant zadowolony bo redukuje nadgodziny, człowiek zadowolony bo zarobi więcej niż te godziny warte, win-win.

Offline Feuerwehrmann

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #2690 dnia: Luty 04, 2025, 10:48:59 »
Witam.Mam trochę inne pytanie.Czy u kogoś z was też tak jest że w danym miesiącu w grafiku jest wpisywany odbiór nadgodzin poprzez przychodzenie na służbę na godz 15?

Tak, na wniosek samych zainteresowanych albo na koniec okresu rozliczeniowego, żeby nie było przekroczeń limitów.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #2691 dnia: Luty 04, 2025, 12:07:46 »
No niech ktoś powie że nie żyjemy w państwie z dykty i tektury.
 Tworzy się prawo aby potem go nie przestrzegać albo robi się wszystko aby w sposób kreatywny je obejść.  Po co było tworzyć tak nieżyciowe przepisy nie można było przez lata tego zmienić?.
A jeśli jednak tego nie zmieniono to dlaczego brak jest konsekwencji za tego rodzaju postepowanie.

Dykta i tektura.

Offline kufus

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #2692 dnia: Luty 04, 2025, 18:24:24 »
Temat związkowo przerabiany dawno temu, jest to niezgodne z prawem. Nie ma służby 16 godzinnej. Jest wprost napisane o której zaczynasz służbę.

Offline Scyzoryk

• Strażak Sam
  • *
  • Medal ma zawsze 2 strony. Sztuką zauważyć je obie.
« Odpowiedź #2693 dnia: Luty 04, 2025, 21:19:26 »
Temat związkowo przerabiany dawno temu, jest to niezgodne z prawem. Nie ma służby 16 godzinnej. Jest wprost napisane o której zaczynasz służbę.
A ten "kij" nie ma czasem 2 końców? Jeśli np. strażak potrzebuje w dniu służby 3 godziny rano (bo np. musi zostać z dzieckiem zanim żona wróci z pracy), to 16 godzinna służba obowiązuje, czy nie? Bo to działa zwykle w dwie strony: raz idziemy jednej stronie na rękę, innym razem drugiej. I obie strony muszą mieć świadomość, że przeginanie (w którąkolwiek stronę) dla nikogo nie wyjdzie na dobre.

Offline kufus

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #2694 dnia: Luty 05, 2025, 09:12:32 »

[/quote]
A ten "kij" nie ma czasem 2 końców? Jeśli np. strażak potrzebuje w dniu służby 3 godziny rano (bo np. musi zostać z dzieckiem zanim żona wróci z pracy), to 16 godzinna służba obowiązuje, czy nie? Bo to działa zwykle w dwie strony: raz idziemy jednej stronie na rękę, innym razem drugiej. I obie strony muszą mieć świadomość, że przeginanie (w którąkolwiek stronę) dla nikogo nie wyjdzie na dobre.
[/quote]
To nie całkiem to samo. Moim zdaniem czym innym jest od czasu do czasu pójść komuś na rękę i zwolnić godzinę ze służby czy nawet 3, gdzie za Ciebie ktoś musi przyjść, a czym innym kombinowanie komendantów w celu łatania budżetu kosztem funkcjonariuszy.

Offline adivano

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #2695 dnia: Luty 05, 2025, 09:41:42 »
Aa, czyli Twoje kombinowanie jest ok ale już komenda ta nie, no geniusz :wall: :cooo:

Offline kufus

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #2696 dnia: Luty 05, 2025, 10:05:10 »
Nie można porównywać jednostkowej sytuacji z systemowym oszustwem. Co innego gdyby funkcjonariusz przez cały czas się urywał z roboty a co innego jak czasem potrzebuje wyjść wcześniej i jeszcze musi załatwić żeby ktoś za niego przyszedł. Osobiście uważam, że od takich rzeczy są urlopy, ale są sytuacje kiedy nie da się wszystkiego zaplanować. Czym innym jest też kiedy nadgodzin robi się za dużo i próbuje się to zrekompensować kosztem funkcjonariuszy.

Offline sorbent

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #2697 dnia: Luty 05, 2025, 10:12:46 »
Wszystko okej - tylko jak kosztem funkcjonariuszy? przecież czas wolny jest bezcenny - o jakim "koszcie" mówisz? Dla strażaków idealny stan to taki, w którym nie mają nadgodzin - chyba do tego powinniśmy dążyć, aby mogli spędzać czas z rodziną. Nadgodziny - jeśli można - powinny być wydawane, nie płacone.

Offline Sanchez07

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #2698 dnia: Luty 05, 2025, 11:13:37 »
Bez sensu jest porównywanie tego, że czasem ktoś potrzebuje 3czy 5 godzin z tym że raz w miesiącu ktoś Ci wrzuca odbiór i nie ustala z Tobą czy to Ci nawet pasuje czy nie, tylko wali z dupy służbę od 15.Tak jak koledzy pisali że można pójść na to jeśli jest koniec okresu rozliczeniowego i to my wtedy idziemy na rękę w takiej sytuacji.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #2699 dnia: Luty 05, 2025, 11:26:25 »
Jedno i drugie nie powinno mieć miejsca.