Autor Wątek: Nadgodziny - i wszystko z tym związane.  (Przeczytany 1387891 razy)

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
Odp: Nadgodziny - i wszystko z tym związane.
« Odpowiedź #2525 dnia: Listopad 25, 2024, 09:11:58 »
Jak wrócisz o 8:01, to na następnej służbie będziesz mógł wyjść o 7:59. Proste  :fiuu:

Offline Scyzoryk

• Strażak Sam
  • *
  • Medal ma zawsze 2 strony. Sztuką zauważyć je obie.
« Odpowiedź #2526 dnia: Listopad 25, 2024, 10:13:48 »
Panowie, jeśli można prosić to bardzo bym chciał zrozumieć jak dokładnie działa ten system (oczywiście nie mówię tutaj o sytuacji, gdzie strażak po prostu machnie ręką i odpuszcza temat, bo generalnie tak to w normalnym życiu funkcjonuje):
1. Jeśli z działań wracam o 8:01 dnia, w którym kończę służbę to z automatu mam liczone do czasu służby 25h (16+9)?
2. Dowódca po działaniach zostaje na terenie JRG, gdzie sporządza IzZ, kończy wykonywać tą czynność o 9:01 - czy ma w takim razie 26h (16+10)?
Czy trzeba to podpierać jakąś notatką, czy po prostu czasy z SWD wystarczają? Jak to prawnie funkcjonuje?
Z góry wielkie dzięki :)
Jak wrócisz 8:01 i od razu przebierasz się i do domu to nie masz nic liczone (przynajmniej u nas). Jak jesteś d-cą i musisz sporządzić dokumentację i wychodzisz o 9:01, to masz w ECS pisane 16:9. Skąd pomysł, że za każdą rozpoczętą godzinę pisze się całą godzinę?

Offline rastafarai

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #2527 dnia: Listopad 25, 2024, 20:46:40 »
U mnie również tak to działa. Zaokrąglane do 0,5, z tendencją na korzyść strażaka. Zastęp przykładowo wraca 8:25, dca pisze izz do 9:30. Obsada ma plus 1h a dca plus 2h.

Offline emer

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #2528 dnia: Listopad 26, 2024, 06:44:15 »
Przyznaje, że pracuję ponad 20 lat i ktoś mnie zaskoczył 😀 nie sądziłem, że są takie praktyki. U nas nigdy nikt nie wpadł na pomysł żeby przeciągnięta  służbę zapisać jako nadgodziny. A to tera z drugiej strony, czy jak strażak się spóźnia rano to odejmujecie mu tą zaokrągloną godzinę albo dwie ?
Pozdro

Offline roko123

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #2529 dnia: Listopad 26, 2024, 07:33:02 »
U mnie jeśli się spóźnia 1 godzinę i zostaje za niego ktoś z wcześniejszej zmiany (np. Kierowca)  to ma minus jedną a ten co został plus 1 godzinę. Ale jeśli zastępuje dowodca Jrg lub zastępca to nie odejmujemy.

Offline SIUSIEK

• VIP
  • *
  • Kocham swoją pracę! Ale koniec tuż tuż....
« Odpowiedź #2530 dnia: Listopad 26, 2024, 15:06:27 »
U mnie również tak to działa. Zaokrąglane do 0,5, z tendencją na korzyść strażaka. Zastęp przykładowo wraca 8:25, dca pisze izz do 9:30. Obsada ma plus 1h a dca plus 2h.
A szkodliwe jak robicie? Bo z tego wychodzi coś podobnego...Nie mówię że musicie ogarnąć sprzęt ilościowo tylko bo resztę robi zmiana przyjmująca. Nigdy nie słyszałem żeby minute po 8 była nadgodzina bo to zależy od jrg jak przyjmuje sobie każda ze zmian służbę.. zaginięcie np.radiostacji na telefon?

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #2531 dnia: Listopad 26, 2024, 16:02:36 »
Co do zasady kodeksowo to ewidencjonujemy najdokładniej jak się da w przyjętym w zakładzie pracy systemie ewidencjonowania. Zliczamy na koniec przyjętego  okresu rozliczeniowego do pełnych h na korzyść pracownika.
 Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby pracodawca jeśli pragnie wypłacał za każdą rozpoczętą godzinę pełną stawkę. (płacić nie ewidencjonowac)
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2024, 17:17:35 wysłana przez pb11 »

Offline aspirancik

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #2532 dnia: Listopad 27, 2024, 10:44:15 »
Czy u Was na jednostkach są ustalane jakieś średnie, których nie możecie przekroczyć ?

Offline SIUSIEK

• VIP
  • *
« Odpowiedź #2533 dnia: Listopad 27, 2024, 10:47:01 »
Czy u Was na jednostkach są ustalane jakieś średnie, których nie możecie przekroczyć ?
Dziwne pytanie. Nie można przekroczyć nadgodzin dla danego okresu rozliczeniowego po pierwsze a po drugie jeśli nawet się przekroczy to są oddawane w pierwszej kolejności w następnym okresie.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #2534 dnia: Listopad 27, 2024, 12:06:01 »
Po pierwsze zaprzeczasz sam sobie , po drugie niewiele w tym prawdy.

Odnośnie pytania kol. @aspirancik tak u mnie też są takie limity  określające ile średnio na etat w danej JRG powinno wyjść nadgodzin (nie jest to trudno wyliczyć).
 Limit jest na kasę za nadgodziny a nie na nadgodziny jako takie (oczywiście jedno z drugim sie wiąże) dopuszczalne jest niewielkie odchylenie (do 12%). Wszystko ponad ustalony limit idzie w odbiór.
Tu nie ma wielkiej matematyki ani żadnej spiskowej teorii, po prostu ograniczona pula środków na nadgodziny oraz brak wakatów robią swoje.
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2024, 12:56:32 wysłana przez pb11 »

Offline Beta998

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #2535 dnia: Listopad 27, 2024, 14:36:16 »
Witam, wiem że inny temat ale też była poruszana powódź tutaj. Czy u was Ci co byli na powodzi dostali nagrodę lub awanse które okazały się nie dla wszystkich co byli?

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #2536 dnia: Listopad 27, 2024, 15:23:49 »
Jakby co to nie jesteś jedynym, sam jestem żywym przykładem że można było być i nie dostać  i znam więcej takich przypadków :straz: . Więc po prostu życie, służba się mówi.

Offline Beta998

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #2537 dnia: Listopad 27, 2024, 16:06:26 »
Dzięki za informacje. Byłem ciekaw czy tylko u nas taką chu…. 🤦😉

Offline mish3lls

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #2538 dnia: Listopad 27, 2024, 16:35:47 »
Dzięki za informacje. Byłem ciekaw czy tylko u nas taką chu…. 🤦😉

No zawsze takie przypadki beda, były jasne wytyczne osoby będące na powodzi max 1rok skrócenia czasookresu jeśli chodzi o stopień więc jeśli ktoś miał 2 albo 4 lata to wiadomo że nie dostał. A nagród to nie było u nas.

Offline Beta998

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #2539 dnia: Listopad 27, 2024, 16:41:37 »
Ja rozumie że wytyczne były ale teraz co z resztą co nie dostali czy jest to ok o to chodzi. Przecież też byli pracowali poświęcili swój czas w większości prywatny bo policzyli jak chcieli godziny 😉

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #2540 dnia: Listopad 27, 2024, 16:44:45 »
Ja rozumie że wytyczne były ale teraz co z resztą co nie dostali czy jest to ok o to chodzi. Przecież też byli pracowali poświęcili swój czas w większości prywatny bo policzyli jak chcieli godziny 😉
Oj nawet nie wiesz jak bardzo policzyli jak chcieli  :rofl:
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline SIUSIEK

• VIP
  • *
« Odpowiedź #2541 dnia: Listopad 27, 2024, 19:33:54 »

Odnośnie pytania kol. @aspirancik tak u mnie też są takie limity  określające ile średnio na etat w danej JRG powinno wyjść nadgodzin (nie jest to trudno wyliczyć).
 Limit jest na kasę za nadgodziny a nie na nadgodziny jako takie (oczywiście jedno z drugim sie wiąże) dopuszczalne jest niewielkie odchylenie (do 12%). Wszystko ponad ustalony limit idzie w odbiór.
Tu nie ma wielkiej matematyki ani żadnej spiskowej teorii, po prostu ograniczona pula środków na nadgodziny oraz brak wakatów robią swoje.
Nie wiem gdzie służysz ale u mnie nie ma żadnych limitów. Po pierwsze ten Twój limit będzie nieaktualny w momencie L4 , delegacji, szkoły,  gdzie reszta musi zapewnić uzupełnienie stanu w JRG.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #2542 dnia: Listopad 27, 2024, 20:18:40 »
No i wyjaśniło się dlaczego jesteśmy jako formacja w takiej a nie innej sytuacji.
Nie tylko nie widzisz co sam napisałeś ale i też nie zrozumiałeś co napisałem ja.
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2024, 21:01:30 wysłana przez pb11 »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #2543 dnia: Listopad 28, 2024, 06:44:09 »
No i wyjaśniło się dlaczego jesteśmy jako formacja w takiej a nie innej sytuacji.
Nie tylko nie widzisz co sam napisałeś ale i też nie zrozumiałeś co napisałem ja.
Dyplomacja to sztuka mówienia sp..... ...
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline RezO

• Strażak Sam
  • *
  • Nie zabija się legendy.
« Odpowiedź #2544 dnia: Grudzień 10, 2024, 11:33:57 »
Panowie, jeśli można prosić to bardzo bym chciał zrozumieć jak dokładnie działa ten system (oczywiście nie mówię tutaj o sytuacji, gdzie strażak po prostu machnie ręką i odpuszcza temat, bo generalnie tak to w normalnym życiu funkcjonuje):
1. Jeśli z działań wracam o 8:01 dnia, w którym kończę służbę to z automatu mam liczone do czasu służby 25h (16+9)?
2. Dowódca po działaniach zostaje na terenie JRG, gdzie sporządza IzZ, kończy wykonywać tą czynność o 9:01 - czy ma w takim razie 26h (16+10)?
Czy trzeba to podpierać jakąś notatką, czy po prostu czasy z SWD wystarczają? Jak to prawnie funkcjonuje?
Z góry wielkie dzięki :)
Jak wrócisz 8:01 i od razu przebierasz się i do domu to nie masz nic liczone (przynajmniej u nas). Jak jesteś d-cą i musisz sporządzić dokumentację i wychodzisz o 9:01, to masz w ECS pisane 16:9. Skąd pomysł, że za każdą rozpoczętą godzinę pisze się całą godzinę?
Wróć, za każde +31 min, bo godzinę nalicza się po przekroczeniu 31 minut kolejnej przepracowanej godziny.

Nie wiem gdzie służysz ale u mnie nie ma żadnych limitów. Po pierwsze ten Twój limit będzie nieaktualny w momencie L4 , delegacji, szkoły,  gdzie reszta musi zapewnić uzupełnienie stanu w JRG.
W wielu jednostkach w kraju jest tak, że budżet wynosi X i więcej po prostu nie będzie wypłacone. W zależności od uetatowienia zmiany albo będą wychodzili jako zmiana na 0, albo ktoś wygeneruje godziny. Wszędzie tam gdzie są wpisane w harmonogramie urlopy po prostu każdy dostanie odgórnie odbiór nadgodzin i tyle.
Może nie zro­bimy więcej niż jes­teśmy w sta­nie, ale pos­ta­raj­my się, żeby to nie było dużo mniej.

Offline Scyzoryk

• Strażak Sam
  • *
  • Medal ma zawsze 2 strony. Sztuką zauważyć je obie.
« Odpowiedź #2545 dnia: Grudzień 10, 2024, 18:57:38 »
Wszędzie tam gdzie są wpisane w harmonogramie urlopy po prostu każdy dostanie odgórnie odbiór nadgodzin i tyle.
To nic innego, jak pudrowanie trupa. Jeżeli strona służbowa pójdzie na coś takiego, to strzelą sobie w stopę. Okaże się zaraz, że jednak strażacy są bardzo chorowici. Dostaną za L4 80% uposażenia i jeszcze zostaną im do odbioru nadgodziny i urlop.

Wróć, za każde +31 min, bo godzinę nalicza się po przekroczeniu 31 minut kolejnej przepracowanej godziny.
Tak z ciekawości, masz na to jakąś podstawę prawną? Poważnie się zastanawiam, bo jeżeli oparłeś to o  § 9. ust. 3 rozporządzenia dot. uposażenia strażaków, to tam jest mowa o takim naliczaniu, ale dot. stopnia szkodliwości. A nie jestem pewien, czy można to tak bezrefleksyjnie przełożyć to do czasu służby.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2024, 19:12:08 wysłana przez Scyzoryk »

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
« Odpowiedź #2546 dnia: Grudzień 10, 2024, 21:27:56 »
To nic innego, jak pudrowanie trupa. Jeżeli strona służbowa pójdzie na coś takiego, to strzelą sobie w stopę. Okaże się zaraz, że jednak strażacy są bardzo chorowici. Dostaną za L4 80% uposażenia i jeszcze zostaną im do odbioru nadgodziny i urlop
Dokładnie tak. Wysyłanie kogoś na siłę na wolne w dzień gdy z harmonogramu wypada służba, to proszenie się o L4.
Ponadto jest to działanie na szkodę PSP, ponieważ nieodebrany urlop w 2024 spowoduje nadgodziny w 2025, a więc warte więcej pieniędzy. Tak więc dla budżetu to jeszcze gorzej.
W wielu jednostkach w kraju jest tak, że budżet wynosi X
Wtedy 01 zwraca się do KW o dołożenie do budżetu z rezerwy, bo musi wypłacić nadgodziny. No chyba że jest strachliwy i ceni stołek ponad logikę.

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #2547 dnia: Grudzień 16, 2024, 18:23:39 »
Dokładnie tak. Wysyłanie kogoś na siłę na wolne w dzień gdy z harmonogramu wypada służba, to proszenie się o L4.
Ponadto jest to działanie na szkodę PSP, ponieważ nieodebrany urlop w 2024 spowoduje nadgodziny w 2025, a więc warte więcej pieniędzy. Tak więc dla budżetu to jeszcze gorzej.

I teraz pytanie czy w takim układzie nie będzie parcia na wprowadzenie "rozwiązania rzeszowskiego", czyli odejmowania od nadgodzin dni (godzin) z L4 (w tym oddawania krwi). Jak wiemy obecnie zwolnienie lekarskie redukuje nam harmonogram. Czyli jak ktoś przebywa cały miesiąc na L4 to jego harmonogram do wypracowania w tym miesiącu redukuje się do 0. I teraz wystarczy, że na ostatniej służbie w takim miesiącu ma "dziurę" i z jakiś powodów kończąc L4 przychodzi na służbę. I co mamy? Przepracował w miesiącu 24h i ma 24h nadgodzin  :szalony:

IT'S NOT SOMETHING YOU DO. IT'S SOMETHING YOU ARE!

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
« Odpowiedź #2548 dnia: Grudzień 16, 2024, 18:52:41 »

I teraz pytanie czy w takim układzie nie będzie parcia na wprowadzenie "rozwiązania rzeszowskiego", czyli odejmowania od nadgodzin dni (godzin) z L4 (w tym oddawania krwi). Jak wiemy obecnie zwolnienie lekarskie redukuje nam harmonogram. Czyli jak ktoś przebywa cały miesiąc na L4 to jego harmonogram do wypracowania w tym miesiącu redukuje się do 0. I teraz wystarczy, że na ostatniej służbie w takim miesiącu ma "dziurę" i z jakiś powodów kończąc L4 przychodzi na służbę. I co mamy? Przepracował w miesiącu 24h i ma 24h nadgodzin  :szalony:
Wysyłanie kogoś na przymusowy odbiór godzin powoduje wypracowanie tych godzin przez innego strażaka, ergo suma godzin w jednostce pozostaje taka sama.

Offline nygus

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #2549 dnia: Grudzień 16, 2024, 18:56:33 »
To zależy. Jeżeli do odbioru godzin będzie się do tego zmuszało ludzi na wyższych stanowiskach, a chodzić na służby będą to strażacy z niższym uposażeniem, to finalnie koszt będzie niższy. Tylko, że to już trąci uznaniowością. Nie wspominając, że w wielu JRG osoby nie robiące okolic maxa nadgodzin są praktycznie jak yeti.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk