Inspekcja Pracy powie, że nie jest właściwa , bo my nie pracujemy tylko pełnimy służbę, sądy pracy spychają sprawę bo nie słysząłem, żeby któryś z sądów rozstrzygnął sprawę zamiast rozstrzygnięć brnie się w prawne kruczki na wydłużenie postępowań.
-------------------------------------------------------------------
Strażak pełniący służbę w PSP pełni ją w wymiarze wskazanym czyli 40 godzin
Art. 35. 1. Czas służby strażaka nie może przekraczać przeciętnie 40 godzin tygodniowo w przyjętym okresie rozliczeniowym, nieprzekraczającym 6 miesięcy.
co nie oznacza, że nie można wydłużyć teg czasu służby, a i owszem czas można wydłużyć
art.35.9. Czas służby strażaka może być przedłużony do 48 godzin tygodniowo, w okresie rozliczeniowym, o którym mowa w ust. 1, jeżeli jest to uzasadnione koniecznością zapewnienia ciągłości służby.
Na tej podstawie wyliczyłem w pewnym okresie rozliczewniowym ilość godzin które miałem do przepracowania i pisemnie zapytałem swojego komendanta na jakiej podstawie prawnej zatrudni mnie nie łąmiąc ustawy o PSP po przepracowaniu przeze mnie około 1300 godzin w okresie rozliczeniowym. Czy wolno Panu zatrudnić mnie powyżej 48 godzin tygodniowo w przyjętym okresie rozliczeniowym i na jakiej podstawie prawnej. czy uważam Pan , że dalsze zatrudnienie mnie nie jest łamaniem prawa i ustawy o PSP? Czy Pana przełożony wie o praktykach jakie Pan prowadzi w jednostce.
Zadarłem, ale służby z grafiku zniknęły
innych chętnych nie było do postawienia w taki sposób za to większość Cieszy się że ma kilka set nadgodzin i liczy na rekompensatę - i tych pozdrawiam.